Podporu získáte i na dálku, některé dávky bez dokládání příjmů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 4. 2020 | 3 komentáře

Na úřad práce se nově půjde registrovat online a u některých sociálních dávek lidé dočasně nebudou muset dokládat své příjmy. Počítají s tím návrhy ministerstva práce a sociálních věcí a opozičních Pirátů, které schválili poslanci. Cílem je zjednodušit přístup k pomoci v době krize.

Návrhy teď míří do Senátu, který je projedná zřejmě už tento čtvrtek. A začnou platit hned poté, co vyjdou ve Sbírce zákonů, tedy během několika málo dnů.

Lidé se nově budou moct registrovat do evidence úřadu práce – a tedy žádat o podporu v nezaměstnanosti – na jakémkoli úřadu práce nebo i online.

Doteď se nezaměstnaní se mohli registrovat jenom osobně na úřadu práce v místě trvalého bydliště. Nově to bude možné na jakémkoli úřadu práce v Česku. A půjde to i na dálku, což je v současnosti preferovaná forma kvůli epidemii koronaviru.

Kdo nemá datovou schránku nebo elektronický podpis, může dokumenty poslat klasickou poštou. Lze to i „obyčejným“ e-mailem, ale takové podání je potřeba do pěti dnů potvrdit poštou nebo osobně na úřadu práce. Stejně to funguje i u podání daňového přiznání na dálku.

Zjednodušení registrace přichází v době, kdy firmy začaly kvůli dopadům koronaviru propouštět. Dá se předpokládat, že úřady práce čeká nápor. Už teď přitom řeší například zvýšený počet žádostí o dávky, přestože kvůli preventivním opatřením proti šíření epidemie fungují v omezeném režimu. Osobní konzultace jsou možné jen na objednání.

Poslanci v návrhu ministerstva práce schválili také prodloužení lhůty pro lidi v evidenci úřadu práce, pokud jsou nemocní. Nebudou muset dokládat potvrzení od lékaře o nemoci neprodleně, nově mají k dispozici tři dny.

Mimořádné zjednodušení pro dobu krize pak poslanci schválili pro ty, kteří pobírají dávky, kde je nutné dokládat příjem. Jde třeba o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo o příspěvek na péči.

Pro vyplácení těchto dávek ve druhém a třetím čtvrtletí nebudou muset lidé nic znova dokládat, dávky jim budou dál vypláceny podle údajů dodaných v prvním čtvrtletí.

„Více než 200 tisíc lidí by se totiž jinak muselo dostavit na úřady práce, aby jim výplata opakujících se dávek státní sociální podpory, příspěvku na bydlení a přídavku na dítě navázala z jednoho čtvrtletí na druhé. Ano, i jindy bylo možné doložit doklady poštou nebo datovou schránkou se zaručeným elektronickým podpisem, ale nyní jde o to, aby se doklady nemusely posílat vůbec,” vysvětluje předkladatelka návrhu Olga Richterová (Piráti).

Kdo ale přesto chce nahlásit nové údaje, protože je to pro něj výhodnější, samozřejmě to udělat může. Například když lidem klesly příjmy nebo zvýšily se náklady na bydlení a mají tedy nárok na zvýšení dávky. Úřad to zohlední od měsíce, ve kterém informaci dostane.

Už dřív rozhodlo ministerstvo práce také o tom, že žádosti o takzvané nepojistné dávky mohou lidé nyní podávat na dálku bez elektronického či ověřeného podpisu. Musí ale uvést své telefonní číslo, aby je úřednice mohli snadno kontaktovat. Podle ministerstva by také úřady práce měly nyní o těchto žádostech rozhodovat obratem.

Mezi nepojistné dávky patří třeba porodné, rodičovský příspěvek, pěstounské dávky nebo dávky v hmotné nouzi včetně okamžité mimořádné pomoci, které by měla být rychlou pomocí pro lidi na úplném dně.

„Cílem těchto návrhů je minimalizovat potřebu osobního kontaktu se zaměstnavateli, zaměstnanci úřadu práce, případně dalšími institucemi a snížit objem zásilek, které doručuje Česká pošta. Jedná se o mimořádnou právní úpravu, která bude platná pouze pro omezené časové období z důvodu vyhlášeného nouzového stavu,“ říká Vladimír Dostálek z tiskového oddělení ministerstva práce.

Poslanci v oblasti zaměstnanosti včera dále schválili tyto návrhy:

  • Po dobu nouzového stavu nebude vyžadováno potvrzení o bezdlužnosti od firem, které žádají o podporu v rámci programu Antivirus. To ovšem neznamená, že nebudou muset i nadále plnit své dlužní závazky.
  • Nebude se krátit příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením o náhrady mzdy při překážkách, tyto podniky teď také nemusí dokládat bezdlužnost.
  • Poslanci rovněž odsouhlasili pozměňovací návrh ke smlouvám uzavíraným v souvislosti s mimořádnou událostí. Dohody uzavírané na základě programu zaměstnanosti schváleného během mimořádných opatření nabývají okamžité účinnosti, bez potřeby vyčkávat na jejich zveřejnění v registru smluv.

Zdroj: MPSV

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services