Příspěvek pro OSVČ pokračuje. Nezvýší se ani nerozšíří

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 5. 5. 2020 | 145 komentářů
Poslanci definitivně schválili prodloužení programu Pětadvacítka. Senátní návrhy na zvýšení a rozšíření „kompenzačního bonusu“ ale neprošly.
Příspěvek pro OSVČ pokračuje. Nezvýší se ani nerozšíří

Zdroj: Shutterstock, Gabriel Pleska

Živnostníci a další podnikatelé, kteří kvůli dopadům koronaviru museli omezit podnikání, dostanou 500 korun za den i v květnu, případně i za část června. Rozhodli o tom poslanci, když odmítli zvýšení a rozšíření podpory navržené Senátem. 

Senátoři chtěli, aby se v květnu podpora zvýšila na 700 korun za den. A v červnu, pokud by podnikatelé dál bojovali s omezeními kvůli epidemii koronaviru, dokonce na 900 korun za den. Podle senátorů by se podpora také měla rozšířit pro víc zájemců: pěstouny, dobrovolné pracovníky pečovatelské služby a lidi, kteří mají k podnikání ještě vedlejší činnost v podobě zaměstnání s příjmem do 10 tisíc korun.

Poslanci však dnes potvrdili původní vládní verzi. Takzvaný kompenzační bonus tedy od 1. května do 8. června zůstane na úrovni 500 korun za den, tedy stejně jako v prvním období programu. Nerozšíří se ani okruh příjemců – s výjimkou zaměstnanců v pedagogické činnosti. (Ke schválení míří i jiná novela, rozšiřující Pětadvacítku také na majitele malých společností s ručením omezeným.)

Pětadvacítka pokračuje

S prodloužením takzvaného kompenzačního bonusu přišla vláda na návrh ministryně financí Aleny Schillerové. K dosavadním až 25 000 korunám (od 12. března do 30. dubna) mohou OSVČ dostat dalších až 19 500 korun za období od 1. května do 8. června. Tehdejší vládní plán otevírání provozoven počítal s postupným uvolňováním zákazů právě do 8. června.

Vláda tak se zpožděním dala za pravdu opozici i zástupcům podnikatelů. Těm se nelíbilo, že koalice původně připravila program Pětadvacítka jenom pro období od 12. března do 30. dubna, který nepočítal s možností snadného prodloužení.

Už při projednávání zákona, který „kompenzační bonus“ zaváděl, navrhovali opoziční poslanci, aby podpora ve výši 500 korun na den pokračovala – v případě trvání vládních omezení – i po konci dubna. Vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů takové jednoduché řešení odmítla. Pokračování příspěvku teď řeší se zpožděním a zbytečnými náklady, které s sebou příprava a schvalování novely přináší. 

Opozičním poslancům a senátorům se ani tentokrát nepodařilo rozšířit příspěvek na lidi, kteří pracují na dohody (DPČ a DPP), nebo kteří kromě podnikání mají také menší příjem ze zaměstnání. Koalice podpořila jediný opoziční návrh: Na příspěvek dosáhnou zaměstnanci v pedagogické činnosti, pokud současně podnikali.

Podmínky zůstávají stejné

Podle schválené novely se dosavadní příspěvek (až 25 tisíc korun od 12. března do 30. dubna) nově považuje za první období bonusu. Druhé období je od 1. května do 8. června.

Podnikatele potěší, že podmínky zůstávají stejné jako v prvním období, novela nepočítá s jejich zpřísněním.

Na příspěvek tak dál dosáhnou podnikatelé, kteří nemohli svou činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavřít provozovnu svou či omezit její provoz,
  • vlastní karantény (nebo karantény jeho zaměstnance),
  • péče o vlastní dítě nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti,
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti.

Také okruh příjemců zůstane stejně široký jako doteď. I od 1. května do 8. června dál můžou žádat všichni, kdo mají podnikání jako hlavní činnost – nezávisle na tom, zda jde o živnost nebo jinou formu podnikání (třeba svobodná povolání, samostatní zemědělci, umělci nebo autoři a podobně).

Šanci mají také lidé, kteří si podnikáním přivydělávají, tedy OSVČ vedlejší. Výjimkou mají zůstat jenom ti, kdo mají současně zaměstnání – nově kromě pedagogické činnosti. O příspěvek tak můžou žádat i studenti, kteří si podnikáním přivydělávají, stejně jako důchodci, lidé na mateřské či rodičovské nebo lidé pečující o postižené.

Zájemci však budou muset podat novou žádost týkající se právě druhého období. Nestačí tedy, že o bonus úspěšně žádali už předtím (do konce dubna). Žádosti začne finanční správa přijímat ve čtvrtek, kdy se na také objeví nový formulář, upřesnila dnes Schillerová.

„Nový formulář bude podobný starému a bude stejně jednoduchý. Znovu stačí uvést základní informace, připsat bankovní účet a podepsat čestné prohlášení, že vám v daném období klesly příjmy kvůli koronaviru. Otevření provozovny tedy nemusí být překážkou,“ říká ministryně.

Vláda včera podpořila i zavedení podobného příspěvku – 500 korun denně – i pro nejmenší společnosti s ručeným omezením, podrobnosti jsme psali v samostatné zprávě.

Ukončením zákazu nárok nekončí

Druhé období příspěvku pro OSVČ potrvá do 8. června, kdy podle původního vládního harmonogramu mělo skončit postupné otevírání všech obchodů a služeb – bez ohledu na to, že vláda tenhle plán nakonec urychlila.

Příspěvek však není přímo navázán jenom na dobu nuceného omezení konkrétního oboru podnikání nebo druhu provozovny. Jak plyne ze zmíněných podmínek, za celé období (od 1. května do 8. června) na něj má nárok třeba i podnikatel, který už sice mohl otevřít dřív, ale dál se potýkal s výrazným omezením poptávky.

Virus ve firmách

Zdroj: Shutterstock

Jak pandemie koronaviru zasáhla české podnikatele? Jsou vládní opatření přiměřená, nebo jimi stát napáchal víc škody než užitku? A co si ze současné situace vzít pro chvíle, až se život zase vrátí do normálu?

Boj o přežití. Koronakrize očima podnikatelů

„Podmínka, že žadatel nemohl zcela nebo z části vykonávat samostatnou výdělečnou činnost nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, se posuzuje ve vztahu ke kalendářnímu měsíci. Nemožnost provozovat činnost nad míru obvyklou, stejně tak omezení výkonu činnosti nad míru obvyklou, se tedy fakticky neposuzuje k jednotlivému kalendářnímu dni, ale ke kalendářnímu měsíci jako celku. Pokud tedy k uvedenému omezení došlo během daného kalendářního měsíce, je podmínka splněna pro všechny dny, které do tohoto měsíce spadají,“ potvrzuje i ministerstvo financí.

„Záměrem nebylo například to, aby ten, kdo svou činnost provozuje pouze ve všední dny, byl na kompenzačním bonusu krácen o ty dny, které připadají na víkendy a svátky. Stejně tak nebylo záměrem zohledňovat denní výkyvy a vylučovat ty dny, kdy díky konstelaci určitých událostí mohla činnost subjektu kompenzačního bonusu fungovat lépe než obvykle, ačkoli v celkovém měsíčním souhrnu došlo k propadu. Rovněž není rozhodné, zda uvedené omezení je důsledkem jednorázové skutečnosti (například výpadek podstatné zakázky) či průběžné skutečnosti (například částečné omezení činnosti provozovny),“ dodává ministerstvo.

Novela počítá i s možností, že by přišlo i třetí období kompenzačního bonusu. To by ale musela vyhlásit vláda formou nařízení, a to od 9. června maximálně do 31. srpna, pokud v těchto dnech trvají krizová opatření omezující zcela nebo zčásti výkon samostatné výdělečné činnosti.

Jak to chodí

Zdroj: Shutterstock

Pomoc podnikatelům a zaměstnancům musí být hlavně rychlá a jednoduchá, zdůrazňují experti. Hned tři z klíčových vládních programů ukazují, jak zbytečně plýtváme časem a energií, tedy i penězi.

Dokaž, že jsou zavřené školy. Státní pomoc napadl virus byrokracie

Většina zájemců už příspěvek dostala

O příspěvek za první období programu Pětadvacítka (500 korun na den od 12. března do 30. dubna) zatím požádalo přes 460 tisíc podnikatelů. Schillerová uvedla, že k 5. květnu vyřídila finanční správa skoro 445 tisíc žádostí v celkové výši kolem 11 miliard korun.

O příspěvek za březen a duben lze teoreticky žádat až do 29. června, na webu Peníze.cz jsme přinesli podrobný návod i formulář.

Nejčastější chybou v žádostech je chybějící DIČ, absence podpisu nebo chybné či žádné číslo účtu. Žadatelé také chybují v tom, že žádosti nezasílají na správné adresy „svých“ územních pracovišť finančních úřadů.

Někteří žadatelé také posílají žádost zbytečně víckrát, upozornila šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová. Jednou například e-mailem, jednou osobně. „Rekord je zatím deset žádostí na jednu osobu,“ dodává.

Zprávu z 17. dubna jsme zaktualizovali po definitivním schválení poslanci.

Klikněte pro zvětšení. (Zdroj: MPO)

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+160
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 145 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2020 19:05, Jan

mě už dorazil bonus dnes a díky za něj

+195
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 4. 2020 9:44, Josef

Chudáci někteří důchodci ani 15000 nemají za celoživotní placení soc.pojištění a tyhle vyžírkové dostanou bez práce další peníze proč???

-642
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (145 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services