Nájemné teď nesmí zdražit. Vláda zmrazila ceny

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 4. 2020 | 11 komentářů
Nájemné teď nesmí zdražit. Vláda zmrazila ceny

Zdroj: Shutterstock

Vláda se rozhodla zmrazit ceny nájmů. „Ode dneška až do ukončení mimořádných opatření nelze zvýšit nájemné z bytů,“ oznámila ministryně financí Alena Schillerová.

Návrh Cenového moratoria nájemného z bytů předložilo ministerstvo financí, má formu nařízení vlády a je účinné ode dneška. „Ukončeno bude automaticky ke dni zrušení mimořádných opatření. Vláda jej případně může ukončit i dříve, pokud to uzná za vhodné,“ říká mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„I malé zvýšení nájmu může lidem způsobit existenční problémy. Za normálních okolností by se mohli poohlédnout po levnějším bydlení, ale pandemie koronaviru teď stěhování komplikuje. Teď jim dáváme záruku, že v dnešní nelehké situaci jim náklady na bydlení neporostou,“ vysvětluje Alena Schillerová. 

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

„Ke zmrazení nájmů přistoupila vláda kvůli snížené mobilitě obyvatel během mimořádných opatření, omezené možnosti prohlídek nebo stěhování,“ dodává ministryně.

Cenové moratorium se vztahuje i na případy řetězení nájmů. „Pokud tedy během jeho trvání dojde k ukončení nájemního vztahu a ještě během platnosti mimořádných opatření bude uzavřen nájemní vztah nový, pronajímatel je povinen uplatnit nájem maximálně ve výši, za kterou nemovitost pronajímal k bydlení poslednímu nájemci,“ upřesňuje mluvčí. 

Poslanci včera definitivně schválili zákon, který lidem i firmám umožňuje odklad nájemného, jestliže na něj kvůli dopadům koronaviru nemají peníze.

Čtěte víc: 

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2020 14:03, Dud

Včera jsem si v hlavě filozofoval, že se může jednou stát, že mi vláda bude nařizovat co můžu a nemůžu dělat se svým osobním vlastnictvím (ke kterému mi nepřispěla ani korunou). Komu, za kolik a na jak dlouho ho mohu pronajmout. O pár hodin později je to realitou...Raději přestanu s filozofováním.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2020 15:37, deprese

Citace - HonzaV / 23.04.2020 15:35

Teď vidíte, k čemu je dobrý tzv. nouzový stav. Můžou si dělat co chtějí: nakupovat bez výběrového řízení, deformovat trh, sázet drakonické pokuty podle libovůle "viděli jsme vás jak jste šel po ulici (v deset večer, nikde nikdo) a neměl roušku" (ať si nikdo nemyslí, že to v hysterii nouzového stavu uhraje na nepřítomnost materiálního aspektu) atd. Největší sviňárna ale je to co teď dělají živnostníkům: "dáme vám trochu peněz a tím na vás budeme mít na celá léta páku jak hrom, protože můžeme kdykoli přijít a napálit vám pokutu, že jste si podporu vyzvedli zbytečně. Dokažte, že váš byznys byl postižen!" Na toto téma píše pěkně p. Vlk na NP - https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/pravo-co-me-naucila-povoden.A200406_164038_p_spolecnost_wag.

Tak k čemu asi, aby nemuseli jako ve Švédsku měsíc čekat na výběrové řízení ochranných pomůcek. Ty jsi taky hlava. :DDD

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services