Přídavky na dítě 2019. Kolik dělají a kdo má nárok?

Přídavek na dítě je dlouhodobá sociální dávka pro rodiny s nízkými příjmy. S naší kalkulačkou si lehce spočtete, jestli na přídavky na děti dosáhnete a kolik vám úřady měsíčně vyplatí.
Přídavky na dítě 2019. Kolik dělají a kdo má nárok?

Přídavek na dítě poskytuje stát rodinám, které nezvládají hradit náklady spojené s výchovou a výživou dětí. 

Tato sociální dávka přitom náleží přímo samotným nezaopatřeným dětem, nikoli jejich rodičům. Ti za dítě mladší osmnácti let pouze podávají žádost o přídavek na dítě. Za nezaopatřené zákon považuje dítě, které dosud nedokončilo povinnou školní docházku, nebo studenta do šestadvaceti let věku.

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Anketa

Kdo má dostávat přídavek na dítě?

Pro rodiny s nízkými příjmy

Základní podmínkou pro přiznání přídavku na dítě jsou nízké příjmy rodiny. Přesněji: příjmy společně posuzovaných osob, které s dítětem žijí v jedné domácnosti. Konkrétní hranicí je 2,7násobek životního minima. Pokud jsou celkové příjmy rodiny vyšší, na dávku nedosáhne.

Životní minimum, společensky uznaná hranice příjmu pro zajištění základních potřeb, se vždy odvíjí od počtu členů rodiny. V případě domácnosti ve složení dva dospělí a dvě děti mladší šesti let dělá životní minimum 9450 korun. Přídavek na dítě tak úřady rodině přiklepnou, jen pokud měsíční příjem nepřesáhne 25 515 korun.

Jak je na tom s životním minimem vaše rodina, si lehce spočítáte na naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Do příjmů, které o nároku na dávku rozhodnou, se vedle čisté mzdy či platu (po odpočtu daní a záloh na sociální a zdravotní pojištění) započítávají nejrůznější dávky nebo třeba výživné. Konkrétně:

Dávky v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, porodné nebo příspěvek na péči se v úvahu neberou.

Úředníci přitom posuzují příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí: když budete o dávku žádat v lednu, rozhodnou příjmy za říjen, listopad a prosinec roku 2018. Kdo požádá například v květnu, bude muset doložit příjmy za leden až březen 2019.

Osoby samostatně výdělečně činné dokládají poslední daňové přiznání – za každý měsíc se započte jedna dvanáctina ročních příjmů. Pokud OSVČ o dávku zažádá v období do posledního června 2019, musí k žádosti přiložit daňové přiznání za rok 2017. Kdo žádost podá až v červenci, prokáže příjmy prostřednictvím daňového přiznání za rok 2018. Zároveň platí: při podnikání v rámci hlavní činnosti se vždy započítá nejmíň 50 procent průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, i když skutečný výdělek byl nižší. U vedlejší činnosti se příjem započítá ve skutečné výši.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Výpočet. Tři stovky navíc za práci

Přídavek na dítě se vyplácí měsíčně, výše dávky se odvíjí od věku dítěte:

  • pro děti do šesti let 500 Kč
  • pro děti od šesti do patnácti let 610 Kč
  • pro děti od patnácti do šestadvaceti let 700 Kč

Zároveň ale můžou rodiče (respektive jejich děti) dostat ještě tři stovky navíc. Stačí splnit následující podmínku: mít příjem ze závislé činnosti alespoň ve výši životního minima jednotlivce – tedy 3410 korun. Na zvýšení dosáhne rodina, kde uvedenému vyhoví alespoň jeden z rodičů.

Vedle příjmů ze zaměstnání a samostatně výdělečné činnosti (podnikání) lze započítat také dávky nahrazující příjmy. Jde o dávky důchodového a nemocenského pojištění (nemocenská, ošetřovné, mateřská), podporu v nezaměstnanosti, podporu při rekvalifikaci a příspěvek na péči pro osobu do 18 let. Do dávek nahrazujících příjem spadá i rodičovský příspěvek, ale jen pokud mu předcházelo čerpání mateřské.

Zkrátka nepřijdou ani nezaopatřené děti starší osmnácti let, jestliže žijí samostatně a mají vlastní příjem alespoň ve výši 3410 korun. Zvýšený přídavek na dítě potom dělá:

  • 800 Kč pro děti do šesti let
  • 910 Kč pro děti od šesti do patnácti let
  • 1000 Kč pro děti od patnácti do šestadvaceti let

Výši přídavku na dítě si jednoduše spočtete s pomocí naší kalkulačky. Do kolonky měsíční příjem zadejte průměrný příjem za předcházející kalendářní čtvrtletí.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Jak na žádost?

Žádost o přídavek na dítě se podává vždy jednou za čtvrt roku na kontaktním pracovišti úřadu práce v místě vašeho bydliště. Zároveň lze o dávku zažádat až tři měsíce zpětně. Předložit byste měli především Žádost o přídavek na dítě a Doklad o výši čtvrtletních příjmů – lejstro musí vyplnit každá z posuzovaných osob, která měla v rozhodném období alespoň jeden z příjmů, o kterém jsme psali výš. Nejčastěji jde o otce, matku, případně děti, které si přivydělávají ke studiu.

Všechny potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů. Za neplnoleté dítě podávají žádost rodiče (pěstoun či poručník), osmnáctiletí a starší žádají sami. Vedle vyplněných tiskopisů si na úřad vezměte také občanský průkaz, a pokud žádáte o dávku na dítě mladší patnácti let, neobejdete se bez jeho rodného listu.

Přídavek na dítě: Kolik rodin ho bere?

Do konce roku 2007 se přídavek na dítě vyplácel rodinám, které měsíčně vydělaly méně než čtyřnásobek životního minima. Okruh příjemců byl tak o hodně širší – zhruba kolem 1,7 milionu dětí. Dnes se pohybuje pouze v řádu statisíců.

Přídavek na dítě (údaje vždy za leden daného roku)

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Počet příjemců

280 700

361 500

408 400

434 200

456 800

470 500

463 700

Výdaje

167,7 milionu Kč

215,8 milionu Kč

244,3 milionu Kč

260,3 milionu Kč

272,3 milionu Kč

282,6 milionu Kč

278,4 milionu Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2019 0:19, František

jak je možné že mám syna ve své péči a bývalá bere na něj přídavky

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek

Partners Financial Services