Odstupné při výpovědi, servis kanceláří... Co teď právník nejvíc řeší

Ondřej Preuss | rubrika: Jak na to | 6. 8. 2020
Téměř 200 zájemců využilo od poloviny března poradnu, kterou web DostupnýAdvokát.cz spustil na pomoc s dopady pandemie Covid-19. Zakladatel služby Ondřej Preuss popisuje, jaké problémy řešili lidé při bezplatné konzultaci nejčastěji.
Odstupné při výpovědi, servis kanceláří... Co teď právník nejvíc řeší

Zdroj: Shutterstock

Propouštění

Často řešíme bezhlavé propouštění zaměstnanců. V posledních měsících se to týká zejména překotného propouštění z restaurací, hospod a hotelů.

Například pan Ladislav byl v hotelu, kde pracoval, pozván k řediteli a pod nátlakem musel podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru – bez uvedení jakéhokoliv důvodu a bez zmínky o odstupném. Zamkli ho v kanceláři a naznačili, že prostě podepsat musí. Nejsou na to však žádní nezávislí svědci.

Za námi přišel až s podepsanou dohodou. I ve zdánlivě beznadějné situaci jsme mu poradili, že může na základě zákoníku práce nárokovat alespoň tříměsíční odstupné. Pokud totiž skutečným důvodem takové dohody je organizační změna u zaměstnavatele (rušení míst), náleží zaměstnanci podle zákoníku práce odstupné – i když to v dohodě není výslovně uvedeno. Zpětně to lze v některých prokázat poměrně jednoduše, protože stačí poukázat na to, že se snížil počet zaměstnanců na dané směně. Prostě je méně práce a tím pádem je potřeba méně lidí.

Tím však příběh pana Ladislava bohužel nekončí. Provozovatel totiž poslal svůj podnik na prestižní pražské adrese raději do insolvence. Nároky zaměstnanců má prý řešit Úřad práce. I zde je však cesta a věříme, že se Ladislavovi podaří získat odměnu, kterou si už odpracoval.

Psali jsme podrobně

Mzdu, kterou mu dluží zaměstnavatel, může zaměstnanec žádat na úřadu práce. Popsali jsme, jak to teď funguje.

Na dlužnou mzdu nebudete čekat. Stát napravuje chybu

Nájem bytu a servis kanceláří

Lidé také hodně řeší spory ohledně placení nájmů v době pandemie. Typický je spor, kdy nájemník požaduje snížení nájmu, ale smlouva vylučuje jakékoliv vlivy změn okolností. Využívá se pak možnosti odkladu výpovědi – díky speciálnímu zákonu, který na krizi reagoval.

Zákon de facto přinesl odložení nájmu pro nájemníky za období od března až do konce července 2020 (nájem bytů), respektive do konce června (nájem za účelem podnikání). Ovšem pouze za předpokladu, že prodlení s platbou nájemného vzniklo až po 12. březnu 2020, tedy po omezení kvůli koronaviru. Nájemné za tyto měsíce pak je nutné doplatit nejpozději do konce roku, jinak lze přistoupit k výpovědi.

Psali jsme podrobně

Lidé a firmy mohou odložit platby nájmu kvůli dopadům koronaviru.

Jak funguje odklad nájemného

Zajímavé jsou v této souvislosti spory týkající se servisu kanceláří, které teď firma prakticky neužívá.

Společnost paní Karolíny měla před „koronou“ 150 zaměstnanců a spolupracovníků. Teď jich má sotva 50, protože musela některé smlouvy ukončit či neprodloužit. Navzdory propadu zakázek má nejen platit nájemné, ale ve stejné míře jako dříve i různým dodavatelům kancelářských doplňků a servisu.

Jen v kávě jde o velmi vysoké částky, které společnost mohou uvrhnout do insolvence. Je rozdíl, zda potřebujete kancelář pro desítky lidí, anebo jen pro pár jedinců, když jsou všichni na home office. Nezdá se to, ale právě tyto mandatorní výdaje mnoho podnikatelů teď dusí a tlačí ke dnu. Neprozřetelně se totiž v době konjunktury zavázali k měsíčním platbám třeba 15 tisíc korun jen za kávu. Když se to nasčítá, může to vést k zániku společnosti a dalších pracovních míst.

O autorovi

Zdroj: DostupnýAdvokát.cz

JUDr. Ondřej Preuss je zakladatelem online služby DostupnýAdvokát.cz. Pomáhá lidem, když si nevědí rady s pracovními problémy, řeší za ně převod nemovitosti nebo poradí s autorskou licencí. Své zkušenosti předává budoucím kolegům na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Je vášnivým hráčem pétanque.

Díky argumentaci zákonem a změnou okolností (vyšší moc a neplatnost některých omezení ve smlouvě) jsme s protistranou domluvili výhodný smír. Smlouva totiž nestojí automaticky nad zákonem a lze úspěšně napadat například ustanovení v rozporu s dobrými mravy. Není sice jisté, jak by v konkrétní věci rozhodl soud, je tu však možnost racionální dohody, takže ani dodavatelé kávy či jiných služeb nepřijdou zkrátka. Dodavatel přistoupil na uhrazení části a odpuštění zbytku objednávky.

Vrácení peněz za koncert

Hodně se na nás obracejí lidé, kteří si koupili lístek na akci, zrušenou nebo odloženou kvůli koronavirovým omezením.

V prvé řadě by si měli co nejdříve zkontrolovat, za jakých podmínek si vstupenku koupili. Mnoho pořadatelů koncertů a jiných akcí používá při prodeji lístků všeobecné obchodní podmínky, které jsou závazné i pro vás, přestože jste nepodepisovali žádnou smlouvu. To samé platí i pro specializované sítě prodejců vstupenek.

Tyto podmínky velmi často upravují nejenom práva a povinnosti v běžných situacích, ale pamatují i na mimořádné okolnosti jako onemocnění umělce, nepřízeň počasí a další. Je možné i to, že riziko za zrušenou akci podle nich přebírá divák.

Alternativou může být (stejně jako u cestovních kanceláří) poskytnutí voucheru na budoucí službu. Podle speciálního zákona týkajícího se kulturních akcí mohou náhradní program nabídnout až do konce října 2021. Teprve při nevyužití poukazu by měli vrátit peníze. V každém případě doporučuji zkontrolovat si, co vám pořadatel vlastně nabízí.

Uzavření hranic

Barvy na pomyslném semaforu se stále mění a obavy z rozdělení rodiny opět rostou. Jeden z častých problémů, který jsme řešili, bylo přicestování cizince za jeho manželkou – občankou České republiky. Manžel pracuje ve svém domovském státě (zahraničí) a v rámci volného pohybu schengenského prostoru běžně jezdil na víkendy za rodinou. Neměl však žádný z takzvaných zákonných pobytů na území České republiky. Manželka přitom měla brzy porodit.

Ano, manžel mohl za manželku přicestovat, i když neměl žádný z druhů pobytů na území republiky. Argumentovali jsme manželským svazkem a společnou domácností.

Obdobný případ jsme řešili i v případě nesezdaného páru žijícího v pohraničí. Tam byl problém větší – vstupu partnera z ciziny nebylo možné se domoci, dokud příslušná omezení neskončila.

Ondřej Preuss

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services