Před výpovědí mohou ochránit odbory. Ale jenom někoho

Zatímco za běžného zaměstnance se mohou odboráři jenom přimluvit, u svého funkcionáře dokážou výpověď hodně zkomplikovat nebo i znemožnit. Toho zneužívají i takzvané anonymní odbory – v poslední době jich přibývá.
Před výpovědí mohou ochránit odbory. Ale jenom někoho

Zdroj: Shutterstock

Když se zaměstnavatel rozhodne dát někomu výpověď nebo s ním okamžitě zrušit pracovní poměr (třeba kvůli neomluvené absenci), musí to předem projednat s odborovou organizací – pokud u něj nějaká působí.

U běžného zaměstnance však opravdu stačí jenom projednání. Souhlas odborů s propuštěním není potřeba. Zaměstnavatel s nimi rozvázání pracovního poměru jenom konzultuje, rozhodne pak o něm sám. Nezáleží na tom, jestli je takový zaměstnanec řadovým členem odborů, nebo v nich vůbec není zapojen.

Navíc: I když zaměstnavatel rozvázání pracovního poměru projedná až dodatečně, nebo ho s odbory neprojedná vůbec, stejně není propuštění neplatné.

S méně dramatickým ukončením pracovního poměru – tedy dohodou nebo zrušením ve zkušební době – je zaměstnavatel povinen odbory pouze seznámit, a to ve lhůtách, které si s nimi dohodne. Nemusí to tedy s nimi projednat či konzultovat.

Propuštění odborového funkcionáře

Ovšem jde-li o člena orgánu odborové organizace, je k výpovědi nebo k okamžitému zrušení pracovního poměru potřeba její předchozí souhlas. Ochrana trvá nejenom po dobu funkčního období, ale ještě i jeden rok po jeho skončení.

Za předchozí souhlas s propuštěním se považuje i případ, kdy odborová organizace zůstala pasivní do 15 dnů ode dne, kdy ji zaměstnavatel požádal. Na ochranu svého současného nebo bývalého předáka tak musejí odbory vystoupit do 15 dnů – a písemně takový souhlas odmítnout. Když to neudělají, bere se mlčení jako souhlas.

Anketa

Jste v odborech?

Případné neplatnosti svého propuštění se musí domáhat sám odborář. Do dvou měsíců ode dne, kdy měl jeho pracovní poměr skončit, je potřeba podat žalobu.

Soud se pak zabývá otázkou spravedlivosti rozvázání pracovního poměru. Zkoumá, jestli zaměstnavatel splnil ostatní podmínky výpovědi nebo okamžitého zrušení. Tedy zda uvedl správný důvod rozvázání pracovního poměru, dodržel všechny lhůty, řádně doručil písemné vyhotovení zaměstnanci a podobně.

Jestliže zaměstnavatel žádnou takovou chybu neudělal, může soud rozhodnout, že na něm skutečně nelze spravedlivě požadovat, aby pracovníka nadále zaměstnával. Pak jsou výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru platné.

V opačném případě soud rozhodne, že propuštění bylo neplatné. Zaměstnavatel pak musí pracovníka odškodnit a poskytnout mu náhradu mzdy za celou dobu trvání sporu (od doby, kdy zaměstnanec sdělil, že trvá na dalším zaměstnávání, až do vyřešení sporu).

Vyšší ochrana odborářských funkcionářů funguje proto, že mnohdy bojují za práva všech zaměstnanců. Jsou tak protihráčem zaměstnavatele – a ten na ně může mít pifku.

Hledej práci!

Zdroj: Shutterstock

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Orgán, který je podle stanov odborové organizace oprávněn vystupovat jejím jménem ve vztahu k zaměstnavateli, se může jmenovat různě. V praxi nejčastěji půjde o výbor, předsednictvo, představenstvo a podobně.

Kdo je členem takového orgánu odborové organizace, záleží jenom na ní. Do volby funkcionářů nesmí zaměstnavatel mluvit, složení orgánu se tak dozví až ze sdělení odborové organizace.

Víc odborů u jednoho zaměstnavatele

Když u zaměstnavatele působí víc odborových organizací, požádá o udělení souhlasu s propuštěním jejího funkcionáře pochopitelně jen tu, které se to týká. Stejně tak u řadového člena, kdy v praxi postačí příslušnou organizaci jenom informovat.

Za zaměstnance, který není členem žádné odborové organizace, jedná v pracovněprávních vztazích ta s největším počtem členů (v pracovním poměru u daného zaměstnavatele). Zaměstnanec se nicméně může rozhodnout odlišně a vybrat si jinou organizaci.

Aby odborová organizace vůbec mohla u zaměstnavatele působit a měla právo s ním jednat (nejen ohledně propouštění, ale třeba i o kolektivní smlouvě), musí mít nejméně tři členy, kteří jsou u zaměstnavatele v pracovním poměru.

Změny zákoníku práce

Palagraf
Zdroj: Shutterstock

Ne po dnech, ale po hodinách! Nový výpočet dovolené. Rozdíl pocítí hlavně lidé s nepravidelnou pracovní dobou a ve směnných provozech. A vedoucí a instruktoři dostanou týden volna navíc:

Výpočet dovolené se mění. Na dětské akce bude týden navíc


Nejen pro lidi na rodičáku a mateřské. Jeden džob pro dva nebo víc lidí. Jak si rozdělíte práci, bude na vás:

Sdílené pracovní místo. Kratší úvazek bude jednodušší


Zpřesněna a přeleštěna pravidla pro odškodňování pracovních úrazů. Odškodné po smrťáku i pro dospělé potomky a rodiče, přesnější výpočet renty:

Odškodnění za pracovní úraz vyšší a pro víc pozůstalých


Nová pravidla potěší zejména ty, co občas nepřijdou do práce, a ještě se zapomenou omluvit. Dnes jim za neodpracovaný den může zaměstnavatel seškrtat dovolenou až o tři dny, nově to bude možné jen v poměru jedna ku jedné.

Krácení dovolené kvůli absenci

Jakmile by odborová organizace tuhle podmínku přestala splňovat a počet takových členů klesne na méně než tři, o výše zmíněné právo přijde. A to dnem, kdy skončí pracovní poměr klíčového třetího člena.

Anonymní odbory? Nešvar!

V poslední době vidíme zneužívání odborářských práv ve formě takzvaných anonymních odborů. Vycházejí z toho, že zaměstnavatel nemá nárok na informace o členství konkrétních zaměstnanců v odborech. Tahle zásada má pracovníky chránit před diskriminací nebo jinými postihy.

Anonymní odbory vystupují oficiálně jako zástupci zaměstnanců, přestože odmítají vykonávat svoji činnost přímo u zaměstnavatele, jak je obvyklé – s odůvodněním, že jsou anonymní. Hlásí se ale o různou materiální či finanční podporu, protože zaměstnavatel povinen na svůj náklad vytvořit odborům podmínky pro řádný výkon jejich činnosti (zejména jim poskytovat podle svých provozních možností v přiměřeném rozsahu místnosti s nezbytným vybavením, hradit nezbytné náklady na údržbu a technický provoz, náklady na potřebné podklady a podobně). Anonymní odbory si zkoušejí nárokovat i víc, než na co mají právo podle zákoníku práce.

Nové členy pak lákají právě slibem, že je mohou ochránit před výpovědí nebo okamžitým zrušením pracovního poměru. Pokud by taková situace hrozila, tak je prý udělají operativně, velmi rychle, ze dne na den nebo dokonce z hodiny na hodinu, funkcionářem odborů.

Anonymní odbory neprozrazují ani to, kdo je jejich funkcionářem. Nejvyšší soud se však této věci už postavil na stranu zaměstnavatelů: Řekl, že odborová organizace se musí postarat o to, aby zaměstnavatel měl aktuální informace sice ne o všech jejích členech, ale o členech jednajícího orgánu čili o odborářských funkcionářích.

Cílem podle soudu je, aby zaměstnavatel měl reálnou možnost v příslušných situacích požádat o souhlas odborů s výpovědí, pokud propouští právě jejich funkcionáře.

Jestliže zaměstnavatel bez souhlasu odborů propustí zaměstnance, o němž nevěděl a objektivně ani nemohl vědět (protože mu to předem neoznámili), že je chráněným funkcionářem, zřejmě by v případném soudním sporu uspěl.

Ať se nespálíte

Zdroj: Shutterstock

Přestože má zaměstnavatel problémy kvůli koronaviru, musí dál dodržovat zákoník práce. Když pro vás nemá práci, nenechte si vnutit „výpověď dohodou“.

Výpověď dohodou je nesmysl. Čtěte, na co si dát pozor

Terezie Nývltová Vojáčková

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services