Na dlužnou mzdu nebudete čekat. Stát napravuje chybu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 5. 2020
Na dlužnou mzdu nebudete čekat. Stát napravuje chybu

Zdroj: Shutterstock

Lidé, jejich zaměstnavatel je v platební neschopnosti a dluží jim mzdu, nebudou muset čekat na jejich proplacení státem až do září. Rozhodli o tom poslanci, když „opravili“ zákon přijatý v dubnu.

Na problém o víkendu upozornil web Peníze.cz. „Tento stav je pro nás neakceptovatelný a požadujeme okamžitou změnu,“ reagoval šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Hned v pondělí pak vláda přišla s návrhem na nápravu, kterou teď urychleně podpořili i poslanci.

Za normálních podmínek může zaměstnanec podat insolvenční návrh. Dlužnou mzdu mu pak zaplatí úřad práce a stát ji potom vymáhá po zaměstnavateli. Jenže poslanci v dubnu schválili vládní návrh, který v době koronavirové krize víc chrání dlužníky – včetně zaměstnavatelů. Až do konce srpna tak soudy nepřihlížejí k podaným insolvenčním návrhům. Lidé by tak mohli žádat úřad práce o dlužnou mzdu nejdřív v září, což by pro některé znamenalo až čtyřměsíční čekání – zvlášť pokud šlo o dluhy vzniklé ještě před koronavirovou krizí.

Podle novely, kterou dnes schválili poslanci a brzo by ji měli podpořit i senátoři, začne úřad práce proplácet takovou náhradu mzdy opět bez zpoždění. Dočasně k tomu totiž nebude potřeba insolvenční návrh. Stačí, když se úřad práce dozví o platební neschopnosti zaměstnavatele a vyvěsí informace na své úřední desce. Lidé pak budou moct žádat o peníze do pěti a půl měsíců po takovém zveřejnění.

Po zaměstnavatelích by pak úřad práce mohl dlužné peníze vymáhat až od listopadu. „Cílem je snaha chránit zaměstnance, ale zároveň nezničit smysl zákona Lex Covid justice, čímž chráníme firmy, podnikatele a živnostníky“ vysvětlil poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), jehož pozměňovací návrh prošel.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services