Málo dřete! Kdy může přijít výpověď pro „neuspokojivé pracovní výsledky“?

Jestliže má šéf pocit, že v zaměstnání nepracujete dost dobře, a není s vámi spokojen, nemůže vás vyhodit jen tak. Musí vás napřed varovat a taky vám dát šanci se zlepšit.
Málo dřete! Kdy může přijít výpověď pro „neuspokojivé pracovní výsledky“?

Když člověka propustí z práce, ve většině případů to subjektivně bere jako nespravedlnost. A zvlášť citliví jsme vůči výpovědi kvůli tomu, že prý jsme nepracovali dost dobře. Zákoník práce tenhle výpovědní důvod nazývá „neuspokojivé pracovní výsledky“. Pokud máte pocit, že vám zaměstnavatel ukřivdil a že to s vaším nasazením i jeho výsledky tak zlé nebylo, můžete se proti takové – z vašeho pohledu neplatné – výpovědi bránit u soudu. Zaměstnavateli oznámíte, že trváte na tom, že váš zaměstnanecký poměr trvá – a když vám dá soud za pravdu, můžete za celou dobu sporu získat i peněžité odškodnění v podobě náhrady mzdy. Soudní spory se v našich končinách často táhnou, a tak může taková náhrada za několik měsíců, ale i let pěkně narůst.

Než se ale do soudních pří pustíte, pojďme si to projít teoreticky. Co musí zaměstnavatel všechno splnit, aby mohl zaměstnance propustit pro špatnou práci? A co vlastně jsou ty neuspokojivé pracovní výsledky?

Kalkulačky pro pracující

Čistému vše čisté. Kolik vyděláte a kolik z toho hned zase zaplatíte.


Však se nějak dohodneme. Ale na čem? Jaká je mzda, kolik musíte odvést na zdravotní a sociální pojištění a kolik budou daně:


Posílají vás na služební cestu? A kolik vám na ni dají?


Jedete na dovolenou? Kolik dostanete, když právě nepracujete?

A další kalkulačky pro zaměstnané

Zákoník práce přímo pojem „neuspokojivé pracovní výsledky“ nijak nedefinuje. Můžou spočívat třeba v neplnění výkonových norem nebo jiných kvantitativních ukazatelů (např. plánu prodeje, získání počtu zákazníků – uzavření předepsaného počtu smluv, normy spotřeby práce a podobně), ale třeba také v tom, že vedoucí zaměstnanec nedokáže řídit ostatní zaměstnance a jím vedený útvar se pak potácí od ničeho k ničemu. Prostě záleží na zaměstnavateli, co zaměstnanci vytýká – jen vždycky musí počítat s tím, že zaměstnanec to může dát přezkoumat soudu, který může mít jiný názor.

Každý musí dostat šanci

Zaměstnanec může dostat výpověď pro neuspokojivé pracovní výsledky jen tehdy, pokud ho zaměstnavatel v uplynulých dvanácti měsících upozornil, že s jeho prací není spokojený, a vyzval ho k nápravě. Takže zaměstnanec musí nejprve dostat varování, takzvaný vytýkací dopis, který mu musí být doručen do vlastních rukou. A pozor – takový dopis nemusí nutně obsahovat výslovné varování, že by to všechno mohlo skončit výpovědí, na rozdíl od vytýkacího dopisu, který posílá zaměstnavatel zaměstnanci, když s ním chce rozvázat pracovní poměr pro soustavné méně závažné porušování pracovní kázně (třeba kvůli pozdním příchodům do práce). Pokud ale můžeme zaměstnavatelům poradit, je lepší do dopisu takové varování včlenit.

Co ale vytýkací dopis nutně obsahovat musí, to je především pojmenování toho, v čem zaměstnavatel ony nedostatky v práci a neuspokojivost pracovních výsledků vidí, a to pokud možno jasně, srozumitelně a konkrétně. A taky musí zaměstnanci dát šanci všechno napravit – a určit k nápravě a odstranění nedostatků přiměřenou lhůtu. Zase platí, že délku lhůty určuje zaměstnavatel, zákon říká, že musí být přiměřená, prostě rozumná. I tuto přiměřenost může nakonec zkoumat soud a ten může mít zcela jiný názor než zaměstnavatel. Délka lhůty musí být přiměřená tomu, co je zaměstnanci vytýkáno. Je-li lhůta pro odstranění vytýkaných nedostatků nepřiměřeně krátká nebo není-li stanovena vůbec, tak je následná výpověď z pracovního poměru neplatná.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Když je jasné, že zlepšení nepřijde

Samozřejmě vůbec neplatí, že během lhůty stanovené k nápravě je zaměstnanec nějak chráněný. Pokud bude práci odbývat nebo se dopouštět jiných prohřešků, může samozřejmě dostat výpověď i z jiných výpovědních důvodů. A pokud je jasné už před koncem lhůty, že zaměstnanec nedostatky v práci neodstranil a už odstranit nestihne, může dostat výpověď i před jejím uplynutím. Zvlášť to platí, pokud se jeho výkon dá snadno a dobře kvantifikovat, vyčíslit – třeba počtem vytvořených výrobků, nasmlouvaných partnerů, obsloužených zákazníků… Pokud má například zaměstnanec tři měsíce na nápravu toho, že jeho výkon je sotva polovina normy, může být dva týdny před koncem lhůty dost dobře jasné, že resty už nelze dohnat, protože výkon se nezlepšil – a výpověď může přijít. Zaměstnavatel nemusí čekat, zvlášť když se blíží konec kalendářního měsíce. Protože výpovědní doba se počítá od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. Proč by zaměstnával někoho neschopného zbytečně o měsíc déle?

Tato výpověď ale může být opřena jen a právě o ty nedostatky, které zaměstnavatel zaměstnanci předem vytkl a dal mu šanci je napravit. Výpověď pro jiné, další, nové nedostatky v práci jako výpovědní důvod být použity nesmějí. Pokud se tak stane, je výpověď také neplatná.

Anketa

Dostali jste někdy vytýkací dopis?

Ochranná doba

Před výpovědí pro neuspokojivé pracovní výsledky je zaměstnanec chráněn například v době pracovní neschopnosti pro nemoc nebo úraz. V takzvané ochranné době – kam kromě nemoci patří například doba mateřské a rodičovské dovolené platí zákaz výpovědi pro neuspokojivé pracovní výsledky. A pokud dostal zaměstnanec výpověď ještě před počátkem ochranné doby, tedy třeba než onemocněl, a jeho pracovní poměr by měl uplynutím dvouměsíční výpovědní doby skončit právě během této ochranné doby, tato ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává, takže se o ni prodlužuje výpovědní doba i trvání pracovního poměru.

Jak vidno zbavit se řádnou a předepsanou formou neschopného zaměstnance není až tak jednoduché a rozhodně to nejde rychle. V praxi se proto někdy zaměstnavatelé uchylují i k protiprávnímu jednání, kdy na zaměstnance všelijak tlačí, aby například odešel „dobrovolně“ na dohodu.

Problematice vytýkacích dopisů, v jakých situacích se posílají, co znamenají a jak na ně reagovat, se budeme věnovat ve volném pokračování textu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

1. 2. 2024 | Zdeněk Bauer

Placené volno. Na co máte nárok a jaká jsou pravidla

Kdy vás musí zaměstnavatel omluvit v práci a naplno vám to proplatit? Co patří mezi důležité osobní překážky v práci? Tady je přehled.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Partners Financial Services