Dědictví a darování duševního vlastnictví

Dobrý den. Vlastním užitný vzor a patent, jejichž tržní hodnota je velmi pravděpodobně značně vysoká. Avšak, vzhledem k nutnosti vymáhání práv z předmětů ochrany pomocí zdlouhavých soudních řízení, navíc s mnoha porušovateli, nemám dosud ekonomický efekt z držby chráněných duševních práv. První dotaz, vzhledem k mému stavu, směřuje k tomu, jak se bude postupovat v případě, že předměty ochrany se dostanou do dědického řízení. Vím, že pro osoby v 1. a 2. dědické skupině nehrozí platba dědické daně. Ale rovněž vím, že notář si za dědické řízení účtuje poplatky v procentuální výši. Nevím však, zda odměna notáře je omezena nějakou maximální výší. Rovněž nevím, zda v takovém případě (dědictví) bude nutno nechat zpracovat znalecký posudek na hodnotu duševního vlastnictví. Dále netuším, jaká poměrná částka ze znaleckého odhadu by byla zahrnuta do dědictví: mám na mysli např. celkovou hodnotu užitného vzoru a patentu, případně nějaké x-násobky roční hodnoty za možná licenční práva a podobně. Jaká konkrétní hodnota (např. procentuální, případně svázaná s časovou lhůtou) by vlastně byla do dědictví zahrnuta? Moje obavy pramení z toho, že dědicové by nejspíše museli uhradit sice procentuálně malou, avšak v absolutní hodnotě pravděpodobně neomezeně vysokou odměnu notáři za dědické řízení z dědictví duševního vlastnictví, z něhož však dosud neplynul ekonomický prospěch. Tato částka by však nejspíše byla natolik obrovská, že by byla situace dědiců v podstatě neřešitelná. Bohužel proto musím uvažovat i o takové variantě, kdy by dědicové z důvodu nemožnosti zaplatit výši případné odměny notáři neměli jinou možnost, než-li se raději vzdát dědictví duševního vlastnictví. Existuje nějaké "nízkonákladové" řešení takového problému a této možné nezáviděníhodné situace případných dědiců? A ještě druhý dotaz svázaný se stejným tématem. Vhodným řešením výše uvedené problematické situace by mohlo možná být včasné darování duševního vlastnictví. Daruji-li předmět ochrany (včetně všech pohledávek za ním) nezletilému dítěti (osvobozenému ve své skupině od platby darovací daně), bude toto dítě prostřednictvím svého opatrovníka moci i nadále pokračovat v probíhajících soudních sporech? A bude toto jinak nemajetné dítě, bez ohledu na majetkové poměry jeho opatrovníka, případně majetkové poměry jeho rodičů, osvobozeno soudem od soudních poplatků jak stávajících, tak případně nových soudních řízení? Mohlo by, v krajním případě prohraných soudních sporů, dojít ve výsledku až na exekuci majetku rodičů tohoto nezletilého nového vlastníka užitného vzoru a patentu? Předem Vám děkuji za odpověď. Alias Jojoj.

Otázku poslal/a:  , 7. 3. 2011 9:47

Na otázku odpovídá:

 GÜRLICH & Co.  advokátní kancelář

Dobrý den, děkujeme, že jste se na nás obrátili. Na Váš dotaz bychom odpověděli takto:

Poplatky za vyřízení dědictví s, tzv. odměna notáře za úkony v dědickém řízení se řídí zák. č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád) a vyhl. č. 196/2001 Sb. o odměnách a náhradách notářů a správců dědictví.
Základem odměny je obvyklá cena zůstavitelova majetku(§ 12 vyhl. č. 196/2001 Sb.) Odměna činí:
z prvních 100 000 Kč základu….….….….….….….….….. 2,0 %, z přebývající částky až do 500 000 Kč základu….….….. 1,2 %, z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu….….… 0,9 %, z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu….….… 0,5 %, z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu….….. 0,1 %, nejméně však 600 Kč. Částka nad 20 000 000 Kč se do základu nezapočítává.

Notář má nárok na náhradu hotových výdajů účelně vynaložených v souvislosti s prováděním úkonů. Hotovými výdaji jsou zejména soudní a jiné poplatky, cestovní výdaje, poštovné, telekomunikační poplatky, znalecké posudky a odborná vyjádření, překlady, opisy, fotokopie a náhrady nákladů na vložení či získání dat z centrálních informačních systémů (§ 16 vyhl. č. 196/2001 Sb.). Částku lze dohodnout i jako paušální mezi notářem a žadatelem.

V případě daru nezletilému, tento přebírá veškerá práva a povinnosti vyplývající a související s darem, Výkon práv je následně prováděn prostřednictvím zákonného zástupce. Zákonní zástupci jsou povinni též spravovat majetek těch, které zastupují, avšak nejde-li o běžné záležitosti, je k nakládání s majetkem třeba schválení soudu.

Vzhledem k Vašemu dotazu o prohraných soudních sporech tohoto „nezletilého dítěte“ versus exekuce majetku těchto zákonných zástupců lze konstatovat že výkon exekuce se může táhnout i 20let, tudíž se počká, až nezletilý dosáhne zletilosti a pak bude výkon exekuce proveden či prováděn vůči jeho příjmům. Výkon exekuce vůči zákonnému zástupci by bylo možno provést jen z důvodu prokázání jeho úmyslného zavinění prohry či špatné správy majetku nezletilého.
Ostatní dotazy nejsme schopni bez podrobnějších informací zpracovat.

10. 3. 2011 8:35

Položte svojí vlastní otázku. Právní poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma pracovní právo, právní poradna

Co zmůže zaměstnanec, když si firma vykládá zákony po svém…

9. 7. 2012 | Barbora Buřínská | 28 komentářů

Co zmůže zaměstnanec, když si firma vykládá zákony po svém…

K lékaři musí čas od času každý. A někdy to nejde jinak než v pracovní době. Pamatuje na to i zákoník práce a navazující předpisy. Vyčíslují, na jakou dobu vás musí zaměstnavatel uvolnit kvůli návštěvě lékaře (nejen vaší, ale i člověka, který je na vás závislý) a kolik z ní musí proplácet.

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

6. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

Jste „zaměstnaní na živnosťák“? Stát vyhlásil válku švarcsystému, připravte se na to, že byste se brzy mohli stát její obětí. Vašemu zaměstnavateli nezaměstnavateli hrozí od ledna pokuta čtvrt milionu až deset milionů. A vy sami byste mohli být lehčí až o sto tisíc!

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

11. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

Poslanci měli minulý týden pohotovost. Zasedali a jednali, až se z nich kouřilo. Jen produktivita práce nestála za moc. Opozice se maratonem obstrukcí snažila bránit reformám, které stejně zvrátit nemohla. Koalice nakonec protlačila všechny. Jednou z nich je novela zákoníku práce. Co přináší?

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

20. 7. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

Zatím první čtení ve sněmovně má za sebou upravený zákoník práce. Jde příliš na ruku zaměstnavatelům, říkají jeho odpůrci. Opoziční senát ho však nejspíš nezastaví, a tak ho chtějí odboráři a sociální demokraté pro některá ustanovení nechat posoudit Ústavnímu soudu

Pojištění právní ochrany může ušetřit spoustu peněz

24. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Pojištění právní ochrany může ušetřit spoustu peněz

Tak a dost! Tady si z vás snad někdo dělá legraci! Nejradši byste toho šizuňka hnali k soudu! Kdybyste na to ovšem měli. Peníze a žaludek. A kdybyste vůbec věděli, jak se to dělá. Možná jste si včas měli sjednat pojištění právní ochrany.

Za škodu v práci jste předem vinni. Odbory chtějí změnu

22. 5. 2011 | Petr Kučera | 8 komentářů

Za škodu v práci jste předem vinni. Odbory chtějí změnu

Pan Jan pracuje jako jediný prodavač v malém obchodě. Se svým zaměstnavatelem podepsal takzvanou dohodu o hmotné odpovědnosti za případný schodek či manko.

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou totiž s vámi „prožívá“ i zaměstnavatel. Nemusí mu to být po chuti a může chtít, abyste jeho nelibost pocítili... Co říká pracovní právo?

Čeká nás rok plný změn

3. 1. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Čeká nás rok plný změn

Reformy, které hodlá podle programového prohlášení uskutečnit současná vláda, asi začnou nejdříve od příštího roku, tedy od ledna 2012. Letos nás nicméně čeká daleko více změn, než v minulých letech. Věřme, že jejich cílem nejsou pouze rozpočtové úspory.

Je na tom Řecko opravdu tak špatně?

30. 9. 2010 | Arsen Lazarevič | 2 komentáře

Je na tom Řecko opravdu tak špatně?

První polovina roku byla silně poznamenána řeckou krizí. Média denně referovala o Řecku jako o nezodpovědné zemi, kterou brzy čeká bankrot. Jaké poučení si z dění v této zemi můžeme odnést?

Jak vás chrání nový antidiskriminační zákon

25. 9. 2009 | Maria Janšová, Radek Dvořáček | 1 komentářů

Jak vás chrání nový antidiskriminační zákon

Od začátku září je účinný dlouho očekávaný zákon o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací, známější spíše pod označením antidiskriminační zákon.

Stránka 2/2

2

Následující

Aktuální články

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé...více

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ?...více

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské...více

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services