Za škodu v práci jste předem vinni. Odbory chtějí změnu

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 22. 5. 2011 | 8 komentářů
Za škodu v práci jste předem vinni. Odbory chtějí změnu
Pan Jan pracuje jako jediný prodavač v malém obchodě. Se svým zaměstnavatelem podepsal takzvanou dohodu o hmotné odpovědnosti za případný schodek či manko.

Zrovna když Jan mluvil se zákazníkem u pokladny, jiný návštěvník ukradl zboží vystavené v obchodě. Jan si toho sice včas všiml, ale útěku zákazníka – i se zbožím za dvacet tisíc – už přesto zabránit nedokázal.

Zaměstnavatel teď chce od pana Jana zaplatit vzniklou škodu v plné výši. Nemusí mu dokazovat, že ji zavinil – „presumpce neviny“ zde neplatí. Kvůli podepsané dohodě totiž zaměstnanec automaticky odpovídá za škodu, pokud sám nedokáže, že ji nezavinil.

A pan Jan raději firmě zaplatí, než aby riskoval zdlouhavý a přinejmenším v první fázi i finančně náročný soudní spor.

Podobně jsou na tom všichni, kdo podepíší dohodu o hmotné odpovědnosti – tedy hlavně pokladníci, prodavači či skladníci.

Českomoravská konfederace odborových svazů chce nyní toto pravidlo zrušit. Požaduje, aby příslušná ustanovení ze zákoníku práce vypadla – v rámci širší novely, jejíž návrh v těchto dnech dokončuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zřejmě však zůstane jen u přání. Ministerstvo totiž změnu odmítá. Naopak – u takzvané obecné odpovědnosti – navrhlo ještě zpřísnit pravidla pro vedoucí zaměstnance.

Obecná, nebo zpřísněná odpovědnost?

Pro pochopení problému se nejdříve stručně (a zjednodušeně) podívejme, jak odpovědnost zaměstnance za způsobené škody funguje.

Obecně platí, že každý zaměstnanec odpovídá pouze za škodu, kterou zaviní. Tuto vinu mu přitom zaměstnavatel musí prokázat.

Jestliže ji zavinil z nedbalosti, odpovídá zaměstnanec za škodu maximálně do výše 4,5násobku svého průměrného výdělku. Pokud škodu způsobil úmyslně (nebo pod vlivem alkoholu či drog), žádný strop pro něj neplatí a musí platit skutečnou výši škody.

Předchozí dva odstavce popisují základní, takzvanou obecnou odpovědnost za škodu. U ní tedy platí „presumpce neviny“ (zaměstnanec je nevinen, dokud mu firma neprokáže opak) a v řadě případů i určitý finanční strop.

Pokud však pracovník podepíše „dohodu o hmotné odpovědnosti“, začnou pro něj platit přísnější pravidla včetně „presumpce viny“.

Tato přísnější pravidla platí pro schodek či manko na svěřeném zboží, zásobách materiálu, předané hotovosti a podobně – obecně pro hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu.

Podobně přísné pravidlo se vztahuje i na ztrátu (nikoliv „pouhé“ poškození) svěřených věcí, pokud je firma svěřila zaměstnanci na základě písemné dohody nebo potvrzení. Tuto část zákona však odboráři zrušit nechtějí, požadují jen její zjednodušení.

Protiústavní a zneužívané, tvrdí odbory

„Navrhujeme zrušit dohodu o odpovědnosti za schodek na svěřených hodnotách, protože současná úprava je v rozporu s ústavní zásadou presumpce neviny,“ říká Vít Samek, šéf právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů.

„V některých případech nemůže zaměstnanec ovlivnit vznik škody, natož mu zabránit – například u krádeže zboží zákazníky. Svou nevinu pak zaměstnanci prokazují obtížně a navíc nesou i soudní náklady, nehledě k délce soudních jednání,“ vysvětluje Samek.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2012 14:46, Marta

Pracuji v jednom nejmenovaném řetězci jako prodavačka s inkasem tedy s penězi..hmotná zodpovědnost je namístě,ovšem mám pocit,že podmínky nejsou dodržovány.Dostávám šuplík s Kč z tzv trezoru,které tam nachystají,ale já už si je nemám sama možnost přepočítat,po směně to samé,odnesou si šuplík nepočítají ho předemnou a buď se manko později ohlásí nebo to je v pořádku...podle mne tady hmotná zodpovědnost je v rozporu,protože já sama musím pouze důvěřovat slovu vyšších a nemám sama kontrolu,je tak???Jaký máte názor

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2011 20:57, expet na krize

nevím, nač si předřečníci hrají, asi jsou ochotníci, budiž, ale každý a ještě rád podepíše svou vlastní oprátku. To je výsledek nebo spíš následek tzv. bezplatného školství -idiocismus zadarmo s bonbónkem na dortu -akademickým titulem.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

17. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by... celý článek

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

17. 9. 2010 | František Mašek | 14 komentářů

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

Česko bylo zemí, kde se demonstrovalo a stávkovalo spíše výjimečně. Chystané desetiprocentní snížení platů státních zaměstnanců a změny v zákoníku práce to mohou změnit.

Partners Financial Services