Dáme vám stovku každý měsíc, láká banka. Prozkoumali jsme „odměny místo poplatků“

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 5. 2019 | 13 komentářů
Neplatit bance za vedení běžného účtu a za základní služby už je dneska v Česku standardem. UniCredit Bank přišla s reklamou, která nabízí něco víc než jenom účet zdarma.
Dáme vám stovku každý měsíc, láká banka. Prozkoumali jsme „odměny místo poplatků“

Získejte s U kontem každý měsíc 100 korun. Účet pro všechny, kteří chtějí místo placení poplatků dostávat odměny. Navíc mimořádná odměna 500 korun při změně banky. To jsou hlavní slogany aktuální kampaně UniCredit Bank.

Akce platí pro nové účty založené od začátku května do konce července. V základních informacích na svém webu píše, že „100 korun každý měsíc lze získat za jednu odchozí platbu provedenou prostřednictvím aplikace Smart Banking a jednu platbu kartou měsíčně“.

Odeslat měsíčně aspoň jednu platbu přes mobil a k tomu jednou zaplatit kartou není nic složitého – může jít o jakoukoliv, třeba jenom minimální částku. Jenže tak jednoduché to není.

Z podrobných pravidel vyplývá, že prémii 100 korun získá jenom ten, kdo v daném kalendářním měsíci splní „podmínku kreditního obratu pro vedení konta zdarma“. To znamená posílat si na účet pravidelně aspoň 12 tisíc korun. I to se dá splnit, zvlášť když peníze můžou prakticky hned zase odejít.

Opravdu dostaneme 100 korun každý měsíc, když tyhle tři podmínky dodržíme? Ano. Potvrzují to i lidé, kteří vyzkoušeli podobnou kampaň už loni na podzim. Odměna by měla dorazit vždycky do poloviny následujícího měsíce. Ovšem jenom po dobu jednoho roku (dvanácti měsíců).

Anketa

Platíte za vedení konta a základní služby?

Prvního bonusu se podle pravidel dočkáme až za třetí měsíc od založení konta. První dva měsíce (ve kterém jsme si účet založili a v tom následujícím) přitom nemusíme plnit žádné podmínky, účet budeme mít zatím bez poplatků.

Postupně tak po roce a čtvrt můžeme získat celkem 1200 korun jako odměnu, což je v porovnání s konkurenčními kampaněmi velkorysé. Srovnatelnou nabídku má teď jenom Moneta. Ta sice nabízí za vyzkoušení účtu s názvem Tom „jenom“ 1000 korun, ale odměnu vyplatí jednorázově, dřív a snadněji – stačí aspoň pět plateb kartou do konce kalendářního měsíce, který následuje po založení účtu. V jiných bankách dostanete v nejlepším případě polovinu.

Dalších 500 korun navíc nabízí UniCredit při změně banky. Z podmínek vyplývá, že není nutné úplně si zrušit účet jinde. Stačí v UniCredit vyplnit a podepsat žádost o změnu banky, jejíž součástí bude převedení aspoň jednoho trvalého příkazu nebo inkasa ze starého na nový účet. Díky zmíněné žádosti se převedou automaticky, nemusíme chodit s nepříjemnou zprávou do dosavadní banky.

Co všechno U umí?

Celková odměna 1700 korun je v porovnání s konkurencí hodně atraktivní. Pojďme se tedy podívat, co vlastně U konto dokáže.

Když nám každý měsíc přijde na účet aspoň 12 tisíc korun (stačí celkových součet příchozích transakcí bez ohledu na to, kolik pak zase odejde), máme zadarmo jak vedení účtu, tak všechny základní služby. Poplatek za vedení sice banka nejdřív naúčtuje, ale na začátku dalšího měsíce hned vrátí. Klienti ve věku od 15 do 26 let takovou podmínku plnit nemusí, U konto mají zadarmo vždycky.

Účty pod lupou

Atraktivní nabídky v sobě často skrývají nějaký háček. Proto jsme podrobně prozkoumali i bonus 1000 korun za založení Tom účtu v Monetě. Tentokrát se ale nebojíme chválit.

Tisícovku na ruku, když vyzkoušíte nový účet. Prozkoumali jsme lákavý bonus


Ještě nedávno to ve většině bank vypadalo jako v technologickém pravěku. Naštěstí už ale objevují snadné vyhledávání jako konkurenční výhodu – nebo spíš samozřejmost. Porovnali jsme, jak daleko do historie vás banky pustí. A jestli už umí fulltext.

Hledáte starou platbu? U některých bank máte smůlu


Fio banka, která patří k nejlevnějším v Česku, ruší i poplatek za takzvané europlatby. Kvůli novému nařízení EU budou muset zlevnit také další banky. Nový ceník Fio přináší třeba i výhodnější výběry z cizích bankomatů.

Eura pošlete zdarma. Druhá banka ruší poplatek, zlevnit musí všichni

Bez poplatků tak můžeme online odesílat i přijímat tuzemské platby (neomezený počet), neplatíme ani žádný paušál za embosovanou debetní kartu. Stejně to funguje u naprosté většiny dalších bezplatných účtů – jejich kompletní přehled jsme přinesli před měsícem. V ceně U konta je i vedení (poskytnutí) kontokorentu, samozřejmě kromě úroků.

Výhodou U konta je bezplatný výběr ze všech bankomatů – nejenom těch konkurenčních v Česku, ale i všech zahraničních. Zadarmo to v rámci bezplatného účtu nabízejí už jenom Creditas a zmíněná Moneta (u ní však platíme za výběry u tuzemské konkurence). mBank nevybírá poplatek, když si v cizině vybereme v přepočtu aspoň 1500 korun. Fio banka nabízí jeden za měsíc zadarmo, každý další ale za 80 korun. Equa si za každý zahraniční výběr účtuje devět korun, Air Bank 25 korun, Hello Bank 30 korun. U většiny ostatních platíme ještě vyšší poplatky (kolem 100 korun), nebo sice můžeme mít bezplatné výběry, ale jenom v rámci lepších variant běžných účtů, které jsou buď za paušální poplatek, nebo na ně nedosáhneme tak snadno.

Příjemným bonusem je i automatické založení druhého účtu v eurech. Od začátku tedy můžeme používat jak korunový, tak eurový účet (ten nám dokáže ušetřit peníze, které bychom jinak ztráceli při přepočtu kurzu). Bez poplatků za vedení sice účet v eurech nabízí také řada konkurentů, třeba Air Bank, Equa nebo Fio, je ale potřeba o něj požádat – přestože samotná aktivace je pak jednoduchá.

Majitelé U konta se můžou zaregistrovat do programu U-šetřete. Podobné slevy za platby debetní kartou nabízejí třeba Air Bank (Odměny za placení) nebo Moneta (bene+). Složitější systém sbírání bodů má Česká spořitelna, která se ale program iBod rozhodla letos ukončit. A také ČSOB nedávno omezila možnosti, jak získat body do jejího Světa odměn.

U konto také umožňuje zadarmo vložit hotovost na účet na pobočce (v korunách) – podle ceníku to přitom neomezuje jenom na vlastní účet klienta, jak je běžné u konkurence. 

Nevýhodou oproti nejlepším bezplatným účtům jsou například vysoké poplatky za převody eur. Odchozí SEPA platba stojí 250 korun, příchozí 200 korun. U dvou konkurenčních bezplatných účtů (mBank a Fio) je přitom můžete mít zadarmo, u Air Bank pak pošlete europlatbu za 25 korun. Aspoň o trochu levnější jsou třeba i Komerční banka (195 Kč), Moneta nebo Česká spořitelna (obě 220 Kč).

Tipy pro lovce odměn

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Výsledek? Samotné U konto jako celek nabízí solidní, i když nijak výjimečné podmínky. Stojí za vyzkoušení, zvlášť když vás banka motivuje tak vysokým bonusem.

Pasivita přijde draho

Dejte si ale opravdu pozor na dodržení základní podmínky: účet je bez poplatků jenom tehdy, když ho „aktivně využíváte“ – tedy když na něj každý měsíc přijde aspoň 12 tisíc korun. Když tuhle podmínku v některém měsíci nesplníte, konto se vám hodně prodraží. Jeho základní cena je totiž 199 korun – a to jde jenom o paušál za vedení, k němuž se ještě připočítají ceny jednotlivých transakcí, které by jinak byly také bez poplatků. Například za každý výběr z bankomatu UniCredit se připočítá pět korun, v cizině pak 100 korun plus 0,5 procenta z vybírané částky.

Při nesplnění podmínek tak U konto patří k nejdražším na trhu. Srovnatelné základní služby můžete v takovém případě jinde dostat jednoduše zadarmo (Air Bank, Creditas, Equa, Fio, Hello bank, mBank, Moneta), nebo levněji – například Plus Konto od ČSOB vyjde při nesplnění podmínek na 69 korun měsíčně, eKonto Smart od Raiffeisenbank za 99 korun a účet od České spořitelny za 100 korun.

U konto od UniCredit Bank

Plusy:

vedení zdarma (jestliže na účet přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně)

tuzemské platby zdarma při online zadání (jestliže na účet přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně)

debetní karta zdarma (jestliže na účet přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně)

výběry ze všech tuzemských bankomatů zdarma (jestliže na účet přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně)

výběry v zahraničí zdarma (jestliže na účet přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně)

automatické založení účtu také v eurech

věrnostní program U-šetřete

bonus 1200 až 1700 Kč za založení (při splnění dalších podmínek – podrobněji v článku)

Minusy:

poplatek 199 Kč za vedení plus poplatky za jednotlivé služby, jestliže na účet nepřijde aspoň 12 000 Kč měsíčně

drahé zahraniční SEPA platby (250 Kč za odchozí, 200 Kč za příchozí)

banka zatím nenabízí ani platby mobilem (Google Pay, Android Pay), ani okamžité platby

 

Zabijte zbytečné poplatky

Prošli jsme aktuální nabídku bank a porovnali účty bez poplatků. Na některé si dejte pozor, protože se tak jenom tváří. Zajímali jsme se také, které bezplatné účty už dokážou i mobilní platby a další novinky.

Kde mají nejlepší účet zdarma? Projděte si velké porovnání!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2019 9:32, DK

Srovnani poplatku vyberu z bankomatu v zahranici ma smysl jen tehdy, pokud je podkladem CZK ucet - a pak je dulezite sledovat i kurz, kterym bude prepocteno - cena za vyber tak muze byt mene dulezita, cim vetsi vyber, tim vic naklady urci spis kurz. Vyber zdarma se spatnym kurzem je spis pro zlost (ale stale nedosahuje nevyhodnosti DCC)

Proto mi v tomto srovnani pripada dulezite pripomenout, ze Equa za 9Kc v zahranici dokaze vybrat z uctu vedeneho v dane mene, tj. jiz bez nakladu na smenu! (coz, pokud dokazete smenit napr. Eura vyhodneji nez v bance pres Roklen, Exchange, Revolut, ... a nechat si je na v Equa na EUR uctu, je s prehledem nejvyhodnejsi varianta)

Opravte me, pokud se mylim, ale mam za to, ze je jedina Equa umoznuje mit kartu multimenenovou, tj. napojenou volitelne i na cizomenovy ucet.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2019 22:11, Zelenohlav

Internetove bankovnictvi UCB je nejprisernejsi user interface, ktery jsem kdy v zivote videl. A to tyhle veci testuju, takze jsem jich videl dost!

V okamziku, kdy jina banka nabidne ucet bez poplatku s autentizacnim kalkulatorem (tokenem) misto nebezpecnych a pro me velmi nepraktickych sms, prechazim k ni okamzite. Loni slo bankovnictvim jeste proskakat skriptem:
http://punktopia.cz/navod-na-poslani-platby-z-unicredit-bank/
Poslednich par mesicu uz nejde ani to. Je nutne zkouset tam zadavat hovadiny a cislo uctu porad dokola, dokud to nevezme, nebo neprejde do okna, kde to ma tyhle dve veci rozdelene.

Kdybych posilal vic, nez tech nejakych 10-20 plateb za rok, tak bych radsi platil 90Kc Rajfajzen za pronajem tokenu (pokud ho uz nezrusili).

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services