Náhrada mzdy a nemocenská 2019. Kalkulačky pro zaměstnance i OSVČ

Dočasně práce neschopní letos dostanou víc, od zaměstnavatele i státu. S konkrétním výpočtem pomůže naše kalkulačka, projít si můžete také přehled pravidel. Živnostníkům se zas mění minimální pojistné nemocenského pojištění: ze 115 na 138 korun měsíčně.
Náhrada mzdy a nemocenská 2019. Kalkulačky pro zaměstnance i OSVČ

Pokud jde o náhradu mzdy a nemocenskou, letos v létě marody pravděpodobně čeká zásadní novinka: první tři dny nemoci se budou znovu proplácet. Návrh zákona, který ruší takzvanou karenční dobu, aktuálně leží v Poslanecké sněmovně. Vrátil se tam poté, co jej zamítl Senát – to znamená, že pokud má návrh projít, musí pro něj zvednout ruku 101 poslanců (tedy nadpoloviční většina). Na konci října se pro zrušení karenční doby vyslovilo 128 ze 189 přítomných poslanců (ČSSD, ANO, KSČM a Pirátů), je proto pravděpodobné, že se záměr nakonec podaří prosadit.

Dokud ovšem poslanci nerozhodnou a příslušná novela nenabude účinnosti, řídí se náhrada mzdy a nemocenská starými pravidly.

Hrajte na jistotu

https://www.penize.cz/kalkulacky/otcovska-poporodni-pece

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Zaměstnanci: Náhrada mzdy

Obě dávky – náhrada mzdy i nemocenská, slouží k pokrytí výpadku příjmu během pracovní neschopnosti. Ovšem jen za předpokladu, že je člověk v zaměstnaneckém poměru. Kdo vydělává jako OSVČ, na náhradu mzdy nárok nemá a nemocenskou mu stát vyplatí, jen pokud si dobrovolně hradil nemocenské pojištění. Živnostníkům a podnikatelům se budeme podrobněji věnovat na konci článku.

Pro zaměstnance každopádně platí: první tři pracovní dny stonají zadarmo (výjimkou z pravidla je nařízená karanténa) a od čtvrtého do čtrnáctého pracovního dne nemoci jim zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy. Na náhradu mzdy ovšem dosáhnou pouze zaměstnanci v klasickém pracovním poměru. Kdo vydělává na dohodu o provedení práce, může s náhradou mzdy počítat, jen pokud si měsíčně vydělá víc jak deset tisíc korun – v takovém případě za něj totiž zaměstnavatel odvádí nemocenské respektive sociální pojištění. Pokud je váš výdělek ošetřený dohodou o pracovní činnosti, na náhradu mzdy dosáhnete, jestliže měsíční příjem dělá víc jak tři tisíce korun.

Kolik přesně zaměstnavatel skrze náhradu mzdy vyplatí, závisí na tom, kolik jste v posledním kalendářním čtvrtletí (když onemocníte v lednu, bude se počítat s příjmy za říjen až prosinec minulého roku) v průměru brali na hodinu. Údaj o průměrném hodinovém výdělku za dané období vyčtete z výplatní pásky. Případně se k němu dopočtete, když součet hrubých příjmů za poslední čtvrtletí vydělíte počtem odpracovaných hodin.

Náhrada mzdy se pak počítá jako šedesát procent z hrubého hodinového výdělku, který se ovšem ještě sníží prostřednictvím redukčních hranic. Ty pro letošek vypadají následovně:

  • z částky do 190,75 Kč se počítá 90 procent
  • nad částku 190,75 Kč do částky 286,13 Kč se počítá 60 procent
  • nad částku 286,13 Kč do částky 572,25 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 572,25 Kč se nepřihlíží

Náhradu mzdy zaměstnavatel vyplácí pouze za pracovní dny, které by člověk jinak odpracoval. Zároveň lze náhradu mzdy snížit na polovic, když si zaměstnanec přivodí pracovní neschopnost pod vlivem alkoholu, drog, během rvačky nebo při páchání úmyslného trestného činu.

Propojeno!

Nezapomeňte, že zaměstnavatel i sociálka můžou kontrolovat, jestli stonáte, jak máte předepsáno. Co je potřeba dodržet a jaký postih při porušení režimu dočasně práce neschopného hrozí?

Švindlujete na nemocenské? Kontrola ji může zkrátit i odebrat

Zaměstnanci: Nemocenská

Když pracovní neschopnost trvá víc jak čtrnáct dní, přichází na řadu nemocenská. Dávku nevyplácí zaměstnavatel ale stát, konkrétně správa sociálního zabezpečení. Při výpočtu nemocenské vychází úředníci sociálky z takzvaného denního vyměřovacího základu: průměru hrubých příjmů za uplynulý rok přepočítaných na den. Nemocenská se stejně jako náhrada mzdy vypočte jako šedesát procent denního vyměřovacího základu sníženého prostřednictvím redukčních hranic. V roce 2019 se denní vyměřovací základ redukuje takto:

  • z částky do 1090 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 1090 Kč do částky 1635 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 1635 Kč do částky 3270 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 3270 Kč se už nepřihlíží.

Od loňska zároveň dostane víc ten, kdo marodí dlouhodobě. Od jednatřicátého dne pracovní neschopnosti se nemocenská počítá jak 66 procent denního vyměřovacího základu. Pokud jste na neschopence déle než 61 dní, násobí se váš redukovaný denní vyměřovací základ dvaasedmdesáti procenty. Maximálně lze nemocenskou pobírat     380 dní od začátku pracovní neschopnosti. Když ale marodíte dlouho a váš stav je stabilizovaný už sto osmdesátý den, lékař pracovní neschopnost ukončí, i když ještě nebudete úplně fit.       

Nemocenská se vyplácí za každý kalendářní den pracovní neschopnosti – s výpočtem si hravě poradí naše kalkulačka. Stačí zadat hrubý příjem.

Anketa

Kolik jste loni marodili?

Živnostníci a nemocenská

Jak jsme psali výš, osoby samostatně výdělečně činné na nemocenskou dosáhnou, jen pokud si dostatečně dlouho – minimálně tři měsíce bezprostředně předcházející vzniku pracovní neschopnosti – dobrovolně platí nemocenské pojištění. Nemocenská jim potom stejně jako zaměstnancům náleží až od patnáctého dne nemoci.

Výše platby nemocenského pojištění OSVČ je ovšem omezená zespod i shora. Minimální záloha od roku 2019 nově dělá 138 korun měsíčně (dosud 115 korun měsíčně). Horní hranici představuje vyměřovací základ pro sociální pojištění rozpočtený na měsíce, ke kterému se OSVČ dopočetla v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení. Platí, že na nemocenské pojištění lze měsíčně posílat maximálně 2,3 procenta z tohoto vyměřovacího základu. To v praxi znamená, že pokud chce živnostník dosáhnout na vyšší nemocenskou, musí si delší dobu připlácet také na sociálním pojištění.

Samotný výpočet dávek nemocenské pro OSVČ je poměrně složitý, líp proto uděláte, pokud počty necháte na naší kalkulačce. Poradíme i s tím, jaké optimální pojistné platit, abyste mohli v budoucnu pobírat zvolenou výši nemocenské.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2019

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services