Valorizace důchodů 2019. Rekordní růst penzí

Důchodci se letos dočkají nejmarkantnějšího zvýšení penzí za posledních dvacet let. Průměrná starobní penze vzroste o devět set korun, penzisté starší pětaosmdesáti let dostanou ještě tisíc korun navrch. Víc napoví kalkulačka valorizace.
Valorizace důchodů 2019. Rekordní růst penzí

Spolu se starobní penzí vzrostou také invalidní a pozůstalostní důchody, rychlejšího růstu se přitom dočkají lidé s nižším důchodem. Důvodem je změna výpočtu, kterou loni prosadila koalice ANO a ČSSD. Zavedení nových pravidel zvýší výdaje státní kasy o 14,4 miliardy korun, ve střednědobém výhledu o devětatřicet miliard korun.

Nižší penze porostou rychleji

Při výpočtu důchodu se vždy vychází ze dvou složek: základní a procentní výměry. Zatímco u procentní výměry jsou rozhodující odpracované roky a dosažené příjmy, základní výměra je pro všechny stejná. A právě tato základní složka se od letoška počítá jinak – jako deset procent z průměrné mzdy namísto původních devíti procent. Pro rok 2019 dělá průměrná mzda 32 700 korun, základní výměra tak odpovídá částce 3270 korun.

V roce 2018 dělala základní výměra 2700 korun, letos se tedy zvýší o 570 korun. Protože jde o základní složku všech důchodů, o necelých šest stovek si polepší všichni penzisté. Bez ohledu na to, kolik let strávili v zaměstnání a jak vysoké měli výdělky. Zvýšení navíc nebude konečné. Dalších pár stovek si důchodci připočtou díky valorizaci: pravidelnému zvyšování penzí s ohledem na růst mezd a inflaci. Valorizační vzorec konkrétně odpovídá polovině růstu reálných mezd a růstu spotřebního koše (obecného, nebo spotřebního koše důchodců, podle toho, který ze dvou ukazatelů rostl ve sledovaném období výrazněji). Letos se procentní výměra zvýší o 3,4 procenta.

Nová pravidla omezí zásluhovost

Změna výpočtu má podle vlády přinést lepší životní úroveň především pro lidi s nízkými důchody, u kterých dělá základní výměra významnou část celé penze. Platí, že pokud se má tato základní složka počítat jako deset procent průměrné mzdy, musí se složení penzí přeskupit: na úkor navýšení základní výměry se sníží procentní výměra. De facto tak dojde k omezení principu zásluhovosti, podle kterého mají mít lidé s předchozími vyššími výdělky (a vyššími odvody na sociální pojištění) vyšší penzi.

V praxi si tak důchodci pobírající nadprůměrnou penzi kolem sedmnácti tisíc korun polepší o 6,2 procenta, naproti tomu lidé s podprůměrným důchodem osm a půl tisíce korun se dočkají zvýšení o devět procent. Průměrný důchod stoupne o 7,2 procenta.

Anketa

Jste spokojeni s výší svého důchodu?

Tisícovka navíc

Dalších tisíc korun pak dostanou senioři starší pětaosmdesáti let. Podle koalice jde o skupinu penzistů, kterým vysoký věk nedovoluje zlepšení životní úrovně například prostřednictvím přivýdělku. Zároveň musí často pokrýt vyšší výdaje za zdravotní péči nebo sociální služby. Novinka se má podle propočtů České správy sociálního zabezpečení týkat zhruba dvou set tisíc seniorů. Penzi jim sociálka navýší automaticky – tomu, kdo pětaosmdesátku překročil, od lednové splátky. Seniorům, které pětaosmdesáté narozeniny teprve čekají, se důchod automaticky zvedne v měsíci, kdy věkové hranice dosáhnou. Beze změny je navýšení důchodu o dva tisíce korun pro seniory starší sta let.

Kolik přidají?

O kolik si vaše peněženka vzhledem k výš popsaným změnám polepší, propočte naše kalkulačka. U průměrného důchodu, který letos v září (poslední dostupný údaj) dosahoval 12 395 korun, dělá navýšení devět stovek. Muži, kteří v průměru pobírají penzi 13 659 korun, se dočkají zvýšení na 14 602 korun (plus tisíc navrch, pokud jsou starší pětaosmdesáti let). Ženy s průměrnou penzí – podle statistik 11 270 korun, si nově přijdou na 12 132 korun (případně ještě dalších tisíc korun navíc).

Samotné zvýšení důchodů pak Česká správa sociálního zabezpečení provede automaticky od lednové splátky 2019.

Tak šel čas. S důchody

Mezi roky 2012 a 2016 se růst penzi de facto zastavil. Tehdejší vláda Petra Nečase prosadila valorizační vzorec, podle kterého důchody rostly jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace. V praxi šlo o zvyšování jen o desítky korun ročně.

V roce 2016 proto Sobotkův kabinet přiklepl všem důchodcům jednorázový příspěvek 1200 korun. Zároveň znovu zavedl pravidla pro valorizaci platná do roku 2012: růst penzí o třetinu reálných mezd a celou inflaci. Na začátku roku 2017 tak penze rostly v průměru o tři stovky.

Minulý rok se valorizační vzorec měnil znovu – namísto třetiny reálných mezd se začalo počítat s polovinou, průměrná penze vzrostla o necelou pětistovku. Letošní změna výpočtu přinesla rekordní navýšení o devět set korun.

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

0 Kč

377 Kč

178 Kč

141 Kč

49 Kč

205 Kč

40 Kč

313 Kč

475 Kč

900 Kč

Zdroj: MPSV

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2019 7:58, Mirek

Fascinuje mne jak se uměle nafukuje valorizace důchodů!!! Vzniká pocit,že se důchodcům neustále zvyšuje životní úroveň,opak je ale pravdou!! Například nynější "rekordní" navýšeni důchodů. Než k němu fyzicky došlo,tak zdraženi energijí,potravin,benzínu atd.toto navýšení dávno anulovalo. Valorizace důchodů je jen částečné vyrovnáni životních nákladů,nic víc !!!

+93
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2019 18:01, czhunter

Já bych chtěl jen dodat, že nechci důchodcům žádné peníze brát, a rozhodně si přeji, aby jich měli víc.

A vláda prostě MUSÍ přijít s reformou, která zajistí financovaná i z jiného zdroje, než je POUZE "sociální pojištění" ( = daně) placené z mzdových nákladů na zaměstnance (OSVČ neplatí prakticky nic a jiné právnické osoby už vůbec nic).
Současný model je při lehce predikovatelné demografii neudržitelný. Důchodců přibývá oproti zaměstnancům příliš rychle na to, aby to mohl táhnout pouze růst mezd.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services