OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo
Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada je totiž dobrovolná.

Průměrná mzdav české ekonomice roste, nahoru tak od ledna 2011 šly i zálohy podnikatelů ( osob samostatně výdělečně činných) na zdravotní a sociální pojištění, které jsou na ni vázány. Minimální výše měsíčního pojistného na zdravotní pojištění OSVČ stoupla z loňských 1 601 na1 670 korun, nejnižší sociální pojištění ze 1 731 na 1 807 korun. Podnikatelé, kteří mají podnikání jako vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, musí podle informací České správy sociálního zabezpečení počítat se zvýšením minimální měsíční platby „na sociálku“ z 693 na 723 korun.

Vyšší je i maximální vyměřovací základ pro obě pojištění, který činí dál činí 72násobek průměrné mzdy, což je 1 781 280 korun. Maximální záloha na zdravotní pojištění tak stoupla na 20 040 korun měsíčně a u sociálního pojištění na 43 345 korun, uvedla ČSSZ.

Dobrovolná nemocenská má své mouchy

Nejvíce změn se týká placení nemocenského pojištění či nemocenskéSazba pojistného na nemocenské pojištění OSVČ od ledna stoupla z 1,4 na 2,3 procenta z minimálního základu 4000 korun. Po loňských 56 korunách je tak letos třeba každý měsíc zaplatit na nemocenské alespoň 92 korun. Maximální platba nemocenské činí přitom 3 415 korun.

Nemocenské pojištění je pro OSVČ dobrovolné. Nově je nyní může uzavřít jen podnikatel, který vykonává hlavní samostatnou výdělečnou činnost.  Na nemocenskou má ovšem nárok, až když uhradí  toto pojištění alespoň tři kalendářní měsíce před tím, než je potřebuje. Výše nemocenské musí navíc odpovídat částce, kterou podnikatel platí na sociální pojištění, jinak bude považována za přeplatek. Kdo chce mít tedy vyšší nemocenské, musí zaplatit víc i sociálce. 

Nemocenské pojištění mohou od ledna platit jen OSVČ, které mají podnikání jako hlavní samostatnou výdělečnou činnost. To se dotkne řady důchodců, pobírajících  předčasný starobní důchod, kteří si přivydělávají v rámci vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Nově si musí vybrat. Pokud budou brát  předčasný důchoda zároveň pracovat na „vedlejšák“, nemohou již být podle České správy sociálního zabezpečení účastníkem nemocenského pojištění. Když se stanou OSVČ s hlavní samostatnou výdělečnou činností a budou dál hradit nemocenskou, nebudou dostávat po dobu, kdy budou platit toto pojištění, předčasný důchod. Mohou se ale také samozřejmě odhlásit z nemocenské, vykonávat dál vedlejší samostatnou výdělečnou činnost a brát při tom důchod.

(Na naší kalkulačce si vypočtěte, jakou nemocenskou dostanete jako OSVČ, když budete platit vámi zvolené nemocenské).

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ


Denní výše nemocenské činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu po celou dobu dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény. Nemocenská se nově hradí až od 22. kalendářního dne, kdy je občan využívá. Zaměstnancům platí první tři týdny zaměstnavatel.

OSVČ, který zaplatil nemocenskou, ji dostává až od zmíněného 22. kalendářního dne, pokud ji platil tři kalendářní měsíce předem. Řada podnikatelů si raději místo nemocenské platí komerční zdravotní pojištění. Po nynějších změnách asi jejich počet dál vzroste.

(Vypočtěte si, kolik musí činit vaše měsíční nemocenské pojištění, abyste dostali požadovanou výši nemocenské).

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2011


Pozor na včasné změny výše pojistného!

Podnikatel, který letos zahájil samostatnou výdělečnou činností, musí zaplatit zvýšené minimální sociální pojištění (a nemocenské, pokud ho chce hradit) za letošní leden do 21. února. Kdo podniká delší dobu, platí do měsíce, který předchází podání přehledu o příjmech a výdajích za loňský rok pro příslušnou správu sociálního zabezpečení  sociální pojištění jako dřív. V měsíci, kdy podá přehled, začne platit nově na zálohy na sociální pojištění alespoň 1 807 korun za měsíc.

Jinak je tomu u zdravotního pojištění. OSVČ, kteří dosud platili loňskou minimální zálohu 1 601 korun, stejně jako ti, kdo začali letos podnikat, ji musí zvednout, aby za leden tohoto roku (do 8. února) a za další měsíce zaplatili zdravotní pojišťovně na této záloze nejméně 1 670 korun.

Jak již bylo uvedeno, mění se i minimální nemocenské pojištění, které je pro OSVČ nepovinné. Kdo ho chce dál platit, musí uhradit za letošní leden do 21. února alespoň 92 korun. Když je včas nezaplatí, nebo uhradí jen dosavadní minimum 56 korun, jeho nemocenské pojištění zanikne.

Většina OSVČ hradí zálohy na zmíněná pojištění trvalým platebním příkazem v bance. Pokud k těmto platbám využívají složenku, nedostanou ji jako dřív automaticky, ale musí o ni požádat příslušnou správu sociálního zabezpečení požádat, třeba telefonicky či mailem. V prvé řadě ale včas, aby se vyhnuli případnému penále.

Také podnikáte? Co říkáte změnám, které byly zavedeny od letošního roku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2011 8:48, petr osvč

Nemocenská je pro každou OSVČ katastrofou,stát nyní v rámci úspor svými paskvily v zákoně živnostníky úplně dobil,tak vypadá u nás podpora podnikání a boj proti nezaměstnanosti.Proč ale vláda nezměnila taky svou nemocenskou?Na rozdíl od všech berou nem.dávky v plné výši a hned od prvního dne nemoci.A ještě jedna poznámka:pro nemocné i lékaře by bylo mnohem více peněz,kdyby se neutrácely za nesmyslné vydávání časopisů pro lékaře i pojištěnce,kteří je stejně nečtou,mnozí opakovaně odmítají a přesto se vydávyjí a doručují dále.Dokonce se tisknou na velmi drahém papíře s obrovskými zisky pro firmu,která je vydává.O promrhaných milionech či miliardaách za další malé domů jako např.elektronické zdrav.knížky atd ani nemluvě.Určití činitelé dokonce na těchto penězovodech slušně zbohatli nebo bohatnou stále a nikomu to nevadí.Však jsme si je dobrovolně zvolili,tak vo co go!

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2011 10:21, ja

doufam, ze se doziju toho, aby osvc platili stejne dane jako zamestnanci. kdyz OSVC s pausalem 60% vydela rocne 400.000, neplati vubec dan z prijmu, zatimco zamestnanci strhnou 50 litru. kde to zijeme?

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak ve stáří nepřijít o vše

4. 1. 2011 | Zuzana Křeháčková | 10 komentářů

Jak ve stáří nepřijít o vše

Co s naspořenými penězi, když jdete do důchodu? Je lépe vše utratit, nebo část z nich dál investovat? Češi preferují spíše první možnost.

Nemocenská: podnikatelé mají platit obdobnou sazbu jako zaměstnavatelé

13. 12. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Nemocenská: podnikatelé mají platit obdobnou sazbu jako zaměstnavatelé

Nemocenské pojištění pro podnikatele se příští rok zvýší, jeho placení ovšem nadále zůstává dobrovolné. Pozor však na jeho včasnou úhradu! Na víc peněz vyjde kvůli rozpočtovým úsporným... celý článek

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Partners Financial Services