Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 11. 2. 2010 | 13 komentářů
Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.
Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letoška mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod.

Chcete vyšší důchod? Tak do něj neodcházejte. Zní to možná jako protimluv, ale je to tak. Za každých devadesát dnů, kdy si vyděláváte, místo abyste pobírali starobní důchod, vám budoucí výše důchodu roste. Přesně o 1,5 procenta z výpočtového základu, který se odvozuje z předchozích výdělků.

Když si takto prodloužíte kariéru o rok a měli byste při dosažení důchodového věku nárok na důchod 10 tisíc korun, polepšíte si každý měsíc o 783 korun. Na druhou stranu, kdybyste vedle práce pobírali důchod od začátku, dostali byste během tohoto roku od státu na důchodu 120 tisíc korun. Pokud byste si tuto částku uložili a po odchodu z práce si z ní vypláceli každý měsíc 783 korun, vystačila by vám bez započtení jejího případného zhodnocení necelých třináct let. Viděno touto optikou není odklad důchodu pro budoucího důchodce zase až tak velká výhra.

Na co má nárok pracující důchodce s plným důchodem

Pan B. je poživatelem stejného důchodu ve stejné výši jako pan A, tedy 10 000 Kč. Od 1. 5. 2010 začne vykonávat výdělečnou činnost, avšak nepožádá o snížení důchodu na polovinu, ale ponechá si důchod v plné výši. Výdělečnou činnost vykonává nepřetržitě do 31. 12. 2012. Po dvou letech výkonu této činnosti, tj. po 30. 4. 2012, může požádat o úpravu starobního důchodu. Na základě této žádosti mu bude výše starobního důchodu od 1. 5. 2012 upravena takto: procentní výměra plného důchodu se zvýší o 0,8 % výpočtového základu (dva roky jsou dvě úplná období 360 dnů, přičemž za každé z nich náleží 0,4 %), tj. o 105 Kč (13 050 Kč x 0,008), tedy na 10 105 Kč.

Zdroj: ČSSZ

Pokud přesto chcete jít do důchodu dobrovolně později, stačí, když budete v práci pokračovat. Správě sociálního zabezpečení nic hlásit nemusíte. Obrátíte se na ni se žádostí o důchod, až začnete cítit, že práce bylo dost a je čas do důchodu odejít. „Při výpočtu výše důchodu se automaticky zohlední vaše práce, tedy doba důchodového pojištění navíc,“ vysvětluje Karel Vařeka, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). ( Spočítejte si, kdy půjdete do důchodu)

Možnost vydělávat si při pobírání důchodu nic neomezuje. Stát neomezuje částku, kterou by si důchodce mohl přivydělat, aniž by ztratil nárok na důchod. Vydělávající důchodci si musí dát pozor jen na to, že od určité částky musí z výdělku zaplatit daň z příjmu. „Za rok 2009 je tato hranice stanovena na 288 tisíc korun, což odpovídá měsíční částce 24 tisíc,“ říká Vařeka.

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Od letošního roku mají navíc takto pracující důchodci o něco jednodušší život. Nemusí už se zaměstnavatelem uzavírat smlouvu na dobu určitou, která netrvá déle než jeden rok. Povoleny jsou i smlouvy na dobu neurčitou. Současně s pobíráním důchodu lze i podnikat.

Na co má nárok pracující důchodce s polovičním důchodem

Pan A. je poživatelem řádného starobního důchodu ve výši 10 000 Kč (základní výměra 2 170 Kč + procentní výměra 7 830 Kč z výpočtového základu 13 050 Kč).

Od 1. 5. 2010 požádá z důvodu zahájení výkonu výdělečné činnosti o snížení důchodu na polovinu, tj. na 5 000 Kč (základní výměra 1 085 Kč + procentní výměra 3 915 Kč). Při nepřetržitém výkonu výdělečné činnosti dosáhne 180 dnů ke dni 27. 10. 2010. Poté může požádat o úpravu starobního důchodu.

Na základě této žádosti mu bude výše starobního důchodu od 28. 10. 2010 upravena takto: procentní výměra plného důchodu se zvýší o 1,5 % výpočtového základu (13 050 Kč x 0,015), tj. o 196 Kč, tedy na 8 026 Kč (celkem společně se základní výměrou 10 196 Kč).

Při podávání žádosti o úpravu důchodu má možnost se rozhodnout, zda si nechá důchod nadále vyplácet ve výši poloviny (5 098 Kč) nebo již v plné výši (10 196 Kč). Bude-li takto s polovinou důchodu pracovat např. 720 dnů, zvýší si procentní výměru důchodu o 6 % výpočtového základu, tj. na 10 784 Kč (plná výše), resp. 5 392 Kč (polovina).

Zdroj: ČSSZ

„V praxi to znamená, že starobní důchod, včetně jeho výplaty je možné bez problémů přiznat a pobírat, i když důchodce setrvá nadále v pracovněprávním vztahu sjednaném na dobu neurčitou. Není třeba, jako tomu bylo do 31. 12. 2009, před přiznáním výplaty důchodu měnit pracovní poměr z doby neurčité na dobu určitou, případně ukončovat dosavadní pracovní poměr a navazovat nový,“ doplňuje Alena Fraňková z ČSSZ. Nový důchodce, který pokračuje v původním zaměstnání, ovšem musí zaměstnavateli nahlásit, že začal pobírat důchod. ( Přečtěte si, jak žádat o starobní důchod)

I přivýdělkem při pobírání důchodu si lze v pozdějším věku polepšit. Důchodce, který pobírá plnou výši důchodu a zároveň pracuje, může po dvou letech požádat o navýšení důchodu o 0,4 procenta výpočtového základu za každých 360 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti. Tato možnost ovšem platí až od letoška. Na zvýšení tedy budou mít důchodci nárok nejdříve v roce 2012. Kdo si k důchodu přivydělával už loni či předloni, má smůlu.

Většího navýšení dosáhnou důchodci, kteří mají práci nebo podnikají a požádají správu sociálního zabezpečení o snížení důchodu na polovinu. „Pak mají nárok na zvýšení starobního důchodu o 1,5 procenta výpočtového základu za každých 180 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti,“ říká Fraňková. Tato lhůta se také začíná počítat až od letošního ledna. I tady ale platí, že ušlá polovina důchodu se díky možnému budoucímu zvýšení penze vrátí dotyčnému až za několik let. ( Spočítejte si, jak dlouho vám vystačí úspory na stáří)

Pro poživatele předčasných starobních důchodůse v období do dosažení důchodového věkuod letošního ledna nic nemění. Důchod nemohou pobírat, pokud zároveň pracují. Tuto možnost dostanou až v okamžiku, kdy dosáhnou věku pro odchod do řádného důchodu. Předčasný důchod je nižší než řádný, navíc se po dosažení řádného důchodového věku nezvyšuje. Přivýdělkem si tedy i dřívější předčasní důchodci mohou výši svého starobního důchodu zvýšit.

Vidina přivýdělku a navýšení důchodu má jeden háček. Tím je dostupnost volných pracovních míst. Až třetina nezaměstnaných Čechů mezi 45 a 59 lety nemůže práci sehnat dlouhodobě. Volných míst je přitom kvůli recesi v Česku čím dál méně. ( Podívejte se, jak se v českých krajích vyvíjí nezaměstnanost)

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2010 16:00, Jana

Myslím, že to je úmysl - důchod = větší výdaj, než podpora v nezaměsnanosti, proto je pro stát výhodnější, aby platil minimální podporu čerstvým absolventům, než důchody. A s tím podle mne souvisí i to posunování hranice odchodu do důchodu. Je jedno, že mnoho těch starších lidí práci nesežene a budou na podpoře. Jsme zase u toho:
podpora v nezaměstnanosti = nižší výdaj, než důchod....Nejde o lidi, ale jen a jen o státní výdaje. Proto tady budeme nutit staré unavené lidi dělat co nejdéle a na druhou stranu se nám tady bude poflakovat mladá generace, která bude mít problém sehnat práci.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik činí průměrný důchod v porovnání s průměrnou mzdou?

29. 1. 2010 | František Mašek | 9 komentářů

Kolik činí průměrný důchod v porovnání s průměrnou mzdou?

Průměrný starobní důchod se v porovnání s průměrnou mzdou postupně snižuje. Vzhledem ke stárnutí české populace bude tento trend dál pokračovat, což přimělo vládu k sestavení komise,... celý článek

Změny v důchodech, které byste měli znát

11. 1. 2010 | František Mašek | 50 komentářů

Změny v důchodech, které byste měli znát

Do důchodu se půjde později, studenti si pohorší, pracující důchodci budou moci žádat o zvýšení penze, mění se i pravidla pro invalidní a vdovské důchody. To jsou nejdůležitější změny,... celý článek

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

4. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

Bez penzijní reformy si bude muset Česko už brzy na vyplácení důchodů půjčovat. Do roku 2050 si takto půjčí dva roční hrubé domácí produkty. Zatím poslední pokus o reformu důchodů z... celý článek

Kdy lze ztrátu místa řešit předčasnou penzí a přivýdělkem

5. 10. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Kdy lze ztrátu místa řešit předčasnou penzí a přivýdělkem

Lidé, kteří mají tři roky do penze, mohou požádat o předčasný důchod. Lze tak řešit třeba situaci, kdy po ztrátě místa nelze najít nové. Předčasná penze je krácená, bez omezení se dá... celý článek

Partners Financial Services