Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu
Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu 11,7 procenta. To může být i více než tisíc korun měsíčně.

Čeští poslanci nyní projednávají změny v důchodovém systému. Jde především o prodloužení doby odchodu do důchodu či prodloužení potřebné délky pojištění pro získání nároku na důchod. Stále ovšem není jasné, kdy a v jaké podobě zákon nakonec schválí a kdy začne platit. Neuškodí proto shrnout, co zatím čeká Čechy, kteří se v příštích měsících do důchodu chystají a jichž se nový zákon už nedotkne.

Důchodový věk

Pro nárok na starobní důchod je zákonem stanoven potřebný důchodový věk, který se zatím posouvá – každým rokem se hranice důchodového věku odsouvá mužům o dva a ženám o čtyři měsíce. Toto posouvání mělo původně skončit v roce 2013, kdy by muži odcházeli do starobního důchodu v 63 letech, a ženy by měly důchodový věk odstupňován od 63 let podle počtu vychovaných dětí.

Pokud poslanci nynější návrh ministra práce a sociálních věcí schválí, nebude ani tento posun skokový ale prostě se v odsouvání důchodového věku bude dále pozvolna pokračovat, až dosáhne např. avizovaných 65 let.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky


Doba pojištění

Jak již bylo řečeno, kromě dosažení důchodového věku je třeba splnit také potřebnou délku doby pojištění, která je v současné době 25 let, ale výhledově by měla být zvýšena až na 35 let.

Ve výjimečných případech, kdy žadatel o důchod nemá potřebnou dobu pojištění, může si o důchod požádat ještě v 65 letech, kdy mu postačí 15 let doby pojištění. Jestliže nesplní ani tuto podmínku, zůstává po zbytek života bez nároku na důchod.

Do této doby se započítávají nejen doby zaměstnání, ale i další doby přímo uvedené v zákoně o důchodovém pojištění jako je např. doba studia (prvních 6 let doby studia po 18. roce věku), doba péče o dítě do 4 let či o zdravotně postižené dítě do 18 let, doba nezaměstnanosti (tj. doba, po kterou je poskytována podpora v nezaměstnanosti, doba evidence na úřadu práce bez podpory se započítává pouze v rozsahu 3 let za celý život).

Z čeho se důchod počítá

Při výpočtu důchodu se vychází z hrubého příjmu ze všech zaměstnání, která člověk vykonával od 1. 1. 1986 do konce roku předcházejícímu roku, ke kterému si člověk o důchod požádá. Pro žadatele o důchod v roce 2008 se tak bude vycházet z období od 1. 1. 1986 do 31.12. 2007. Protože se výše příjmů rok od roku zvyšuje, stát vždy v září stanoví koeficienty, podle kterých jsou příjmy za uplynulé roky přepočítány na nynější úroveň.

Vlastní výpočet důchodu

Důchod jako takový je dvousložkový. Základní výměra důchodu je pro všechny důchodce stejná a činí 1 700 Kč měsíčně, kdežto procentní výměra důchodu se vypočítává z příjmu. Příjem se vypočítává jako průměr z výše uvedeného období, poté se redukuje a z takto upraveného příjmu se za každý rok doby účasti na důchodovém pojištění započítá 1,5 %.

Nejnižší možná výše procentní výměry činí dle zákona 770 Kč měsíčně, horní hranice není stanovena.

Předčasný starobní důchod

Zákon o důchodovém pojištění počítá také s možností, že někdo potřebuje odejít na starobní důchod dříve. To je možné až tři roky před dosažením důchodového věku.

Ovšem cenou za tuto možnost je trvalé zkrácení důchodu, a to o 0,9 % za každých i započatých 90 kalendářních dnů, které chybí do nároku na starobní důchod. Takto napsáno to nevypadá jako hrozivá částka, ovšem pokud člověk odejde opravdu o 3 roky do důchodu dříve, je toto zkrácení zpravidla o 11,7 %, což může měsíčně udělat i více než 1 000 Kč.

V povědomí veřejnosti stále zůstává v minulosti platná možnost, že si důchodce po dosažení normálního důchodového věku požádá o jeho dopočtení a důchod je mu pak zvýšen, ale tato možnost již byla v minulosti zrušena a zkrácení důchodu je nevratné. Je tedy třeba dobře vážit, zda se nástup na předčasný důchod vyplatí.

Odchod do starobního důchodu později

Pokud někdo naopak do starobního důchodu neodejde ani v den dosažení důchodového věku a dále pracuje, zvyšuje si tak svůj starobní důchod. O této problematice jsme již psali v článku „Jak si v důchodu zvýšit příjem“.

Práce v důchodu

Zákon počítá také s možností, že si člověk o starobní důchod požádá, ovšem i při jeho pobírání chce dále pracovat. Možnost práce při starobním důchodu není omezena výší výdělku, pouze zákon stanoví, že důchodce musí mít uzavřenu pracovní smlouvu na dobu určitou, a to vždy nejdéle na jeden rok. Opakovanému prodlužování takto sjednaného pracovního poměru nic nebrání.

Jste v důchodu a pracujete, nebo znáte pracujícího důchodce? Bylo těžké práci najít a udržet si ji? Podělte se o zkušenost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 4. 2008 13:31, Renata

Dobrý den, pobírám částečný důchod a ptám se jestli mají právo v zaměstnání mi znížit příjem. Myslím, že je nespravedlivý, abych dělala stejné hodiny a měla na hodinu méně, děkuji za odpověď.

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dlouho vydrží úspory na stáří

18. 1. 2008 | Roman Stuchlík, Igor Bielik | 15 komentářů

Jak dlouho vydrží úspory na stáří

Známé "pravidlo čtyř procent" říká: V seniorském věku držte polovinu portfolia v dluhopisech, polovinu v akciích. Čerpejte čtyři procenta původní sumy ročně a výběry zvyšujte o inflaci. celý článek

Na čem závisí výše důchodu

8. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Na čem závisí výše důchodu

Člověk, který neplatil v životě alespoň patnáct let důchodové pojištění, nebo nevykonával činnost, která by se do této doby mohla započítat, má smůlu. Důchod nedostane a bude závislý... celý článek

Důchodce budoucnosti podle Nečase

19. 9. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Důchodce budoucnosti podle Nečase

Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry... celý článek

Partners Financial Services