Jdete do důchodu? Co musíte udělat, abyste ho dostali včas

František Mašek | rubrika: Jak na to | 11. 1. 2011 | 6 komentářů
Jdete do důchodu? Co musíte udělat, abyste ho dostali včas
Žádost o důchod je stejně jako loni možné podat nejdříve čtyři měsíce před datem odchodu do penze, o doklady, které jsou k ní potřeba, se ale zajímejte daleko dřív. Pokud vám některé, zejména takové jako potvrzení o zaměstnání a dosažených příjmech chybí, může to někdy váš odchod do důchodu zpozdit.

Panu Jeronýmovi bude 1. května 62 let. Protože začal pracovat po střední škole a platil dostatečně dlouho důchodové pojištění, může jít v září  do důchodu. Má vlastně štěstí v neštěstí - pokud je za něj možné považovat penzi. Jeho výdělky mírně převyšují průměrný plat. Kdyby se tedy narodil o měsíc či dva později a šel do důchodu v říjnu nebo listopadu, bude zřejmě jeho důchod kvůli chystané změně penzijního systému měsíčně o pár stovek nižší. Ale nepředbíhejme.

Letos by měli jít do řádného  starobního důchodu  muži, kteří se narodili roku 1949, a to ve věku 62 let a čtyři měsíce. U žen je to o něco dříve – bezdětným musí být 60 let a osm měsíců. Matky s dětmi již nejspíš v penzi jsou.

Víte, kdy můžete jít do důchodu vy? Pokud ne, spočtěte si věk pro odchod do důchodu na naší kalkulačce.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky


Dosažení důchodového věku ovšem k pobírání penze samo o sobě nestačí. Vedle toho je totiž třeba splnit, podobně jako je tomu v případě pana Jeronýma, další podmínku – dostatečně dlouho platit sociální pojištění. Letos je to 27 let, příští rok 28 let, až se postupně dostaneme k 35 letům po roce 2018.

Kdy a jak letos žádat o důchod?

Žádost o důchod je podle Aleny Fraňkové z České správy sociálního zabezpečení možné podat nejdříve čtyři měsíce předem. Sepisují je okresní (v Praze Pražská, v Brně Městská) správy sociálního zabezpečení v místě trvalého pobytu občana nebo hlášeného pobytu cizince v ČR. Žádost může na základě plné moci podat i občanův zmocněnec. Nemusí však přesně znát řadu detailních informací, které sociálka požaduje a proto by měl dotyčného zastoupit jen skutečně v nezbytně nutných případech.

Za důchodce ve špatném zdravotním stavu může žádost sepsat jeho rodinný příslušník, i bez plné moci. Musí ale předložit správě sociálního zabezpečení souhlas toho, koho zastupuje a potvrzení lékaře, že budoucí penzista nemůže přijít na sociálku osobně.

Jaké doklady potřebujete?

K podání žádosti o starobní nebo invalidní důchod je třeba občanský průkaz, cizinci musí mít pas či povolení k pobytu, doklady o studiu, nebo učení‚ byť i neukončeném, u mužů i potvrzení o výkonu vojenské služby. Nutné jsou i doklady, prokazující výchovu dětí nebo péči o ně, případně péči o závislou či dříve bezmocnou osobu. Nezapomeňte také na potvrzení zaměstnavatele o vyplácených náhradách za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti za pracovní úraz (nemoc z povolání), o zvláštním příspěvku horníkům, vypláceném před rokem 1996, případně doklady o zaměstnání v cizině.

Chybí-li doba pojištění na důchod, je možné předložit náhradní doklady, které prokazují, že dotyčný v té době pracoval (potvrzení zaměstnavatele, pracovní smlouvy, svědecká prohlášení aj.). Poslední zaměstnavatel musí navíc na vyžádání příslušné sociálce předložit pracovníkův evidenční list důchodového pojištění. Málokdo ví, že chybějící potvrzení o některém zaměstnání a příjmech může nahradit třeba odborářský průkaz. Před listopadem 1989 byl přitom v odborech skoro každý.

Také k podání žádosti o pozůstalostní dávku, tedy vdovský, vdovecký nebo sirotčí důchod po osobě, která byla v důchodu a zemřela, musí žadatel předložit občanku (cizinci pas nebo povolení k pobytu), úmrtní list zesnulého, když žádá o vdovský nebo vdovecký důchod, dále oddací list, při žádosti o sirotčí důchod pak rodné listy dětí či potvrzení o studiu. Pokud žadatel dosud nepobíral důchod, předkládá i veškeré doklady o zesnulém, nutné u žádosti o starobní, nebo invalidní důchod.

Žádosti o důchod postoupí jednotlivé "sociálky" České správě sociálního zabezpečení, která o nich rozhoduje a vypočítá výši důchodu. Délka vyřízení žádosti závisí na tom, zda eviduje všechny potřebné podklady. ČSSZ může totiž o důchodu rozhodnout, až když je evidence kompletní. O důchod je přitom možné žádat nejdříve o čtyři měsíce dříve, než na něj má dotyčný nárok. Může se tak stát, že Jeroným bude kvůli chybějícím dokladům brát důchod později, než má. Podobné případy jsou ale podle Fraňkové výjimečné. ČSSZ v těchto případech žadateli poskytne před rozhodnutím o výši důchodu zálohu.

O zaměstnáních se informujte včas!

A přitom stačí tak málo – včas, tedy třeba s několikaletým předstihem - požádat o informativní osobní list důchodového pojištění, na který má každý, kdo je pojištěn na důchod, bezplatně jednou ročně nárok. Z něj pak zjistí, zda jim nechybí nějaké potvrzení o zaměstnáníči příjmech a může si je včas obstarat. Na tento doklad by měli včas myslet i ti, kdo uvažují o předčasné penzi.

Pro důchod si je možné chodit na poštu. Kdo šel do důchodu loni a později ovšem poště zaplatí za každou splátku důchodu 21 korun. Příští rok to může být víc. Důchod si je ale také možné nechat posílat na účet v bance, pokud občan se žádostí o důchod vyplní i Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet.

Občan, který dostal oznámení o tom, jak ČSSZ rozhodla o jeho důchodu, může do 30 dnů písemně požádat o změnu data přiznání důchodu nebo jeho výplaty, nejvýše ale dvakrát při přiznání stejného důchodu. Proti rozhodnutí ČSSZ může budoucí důchodce do 30 dnů ode dne, kdy mu bylo oznámeno, podat písemné námitky. Například když nesouhlasí s výší vypočteného důchodu. Tzv. námitkové řízení (úspěšné či nikoliv) je podmínkou, aby se mohl věcí dále zabývat soud.

Jaký budete mít důchod?

Zjistit na základě informativního osobního listu orientační výši vašeho důchodu není – i díky měnícím se podmínkám – snadné. Jednodušší je spočítat si ho na naší kalkulačce. Kdo ale začne brát důchod od října 2011, musí počítat s tím, že se tento výpočet díky rozhodnutí Ústavního soudu změní. Bohatí s příjmy přibližně nad 36 tisíc korun budou brát více, pan Jeroným, který má mírně nadprůměrný plat by při pozdějším odchodu do důchodu přišel přibližně o několik stovek měsíčně. Není divu, že někteří z těch, kdo mají jít do řádného starobního důchodu v říjnu nebo později, zvažují, zda se nestat penzistou o něco dříve.

Svůj důchod si můžete, pokud do nej nejdete letos do října, vzhledem k chystané změně bohužel jen  orientačně, spočítat na naší kalkulačce.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Už jste si zjišťovali, zda eviduje Česká správa sociálního zabezpečení kvůli důchodu všechna vaše zaměstnání a výdělky? Jaké s tím máte zkušenosti? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2015 12:49, luisam1

Dobrý den do starobního důchodu jde letos 30.9.2015,zajímalo by mne,zda mohu již žádat nyní a jak se dozvím výši starobního důchodu,vypočítat jej nelze,protože jsem v invalidním důchodě 2 stupně. Děkuji za odpověd.

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí?

2. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Důchodová reforma: Bohatí si polepší. Projdou i jiné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí?

Střední vrstvy budou brát v penzi méně, movití si polepší. Návrh důchodové reformy, připravený Ministerstvem práce a sociálních věcí, by měl vyhovět požadavkům Ústavního soudu. Dokáže... celý článek

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

3. 9. 2010 | František Mašek | 35 komentářů

Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

O důchod, třeba i předčasný, je nutné žádat se čtyřměsíčním předstihem. Kdo nechce mít potíže, měl by dávno předtím požádat správu sociálního zabezpečení o informativní osobní list... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Partners Financial Services