Nemocenská: podnikatelé mají platit obdobnou sazbu jako zaměstnavatelé

František Mašek | rubrika: Co se děje | 13. 12. 2010 | 2 komentáře
Nemocenská: podnikatelé mají platit obdobnou sazbu jako zaměstnavatelé
Nemocenské pojištění pro podnikatele se příští rok zvýší, jeho placení ovšem nadále zůstává dobrovolné. Pozor však na jeho včasnou úhradu! Na víc peněz vyjde kvůli rozpočtovým úsporným opatřením nemocenské i zaměstnavatele.

Úspory státního rozpočtu, jehož deficit má v příštím roce činit 135 miliard korun, se dotknou pojistného na sociální zabezpečení, včetně tzv. nemocenské a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.  Nemocenskése nově prodraží jak zaměstnavatelům, tak podnikatelům (osobám samostatně výdělečně činným – OSVČ), kteří se ovšem mohou nadále sami rozhodnout, zda je budou či nebudou platit.

Výše pojistného na nemocenské pojištění, které musí platit od ledna 2011 zaměstnavatelé, zůstává stejná a činí tedy 2,3 procenta. Jak ale upozorňuje Alena Fraňková z  České správy sociálního zabezpečení nově si již nebudou moci odečíst polovinu částky, zúčtované při náhradě mzdy pro zaměstnance za dobu jejich dočasné pracovní neschopnosti, nebo karantény.

V poněkud jiné pozici jsou zaměstnavatelé, kteří v průměru měsíčně zaměstnávají méně než 26 zaměstnanců. Ti si mohou vybírat ze dvou možností. Jestliže zaplatí o procento vyšší nemocenské pojištění, tedy 3,3 procenta, mohou si dál odečítat polovinu náhrad mzdy které vyplatili zaměstnancům za prvních 21 dnů, kdy byli v dočasné pracovní neschopnosti v kalendářních měsících běžného roku. Musí to však nejpozději do 20. ledna 2011 písemně oznámit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Chystané změny nemocenské nepotěší OSVČ. Od nového roku za ně totiž budou platit stejnou sazbu, jako zaměstnavatelé, což bude místo dosavadních 1,4 procenta 2,3 %. Nahoru, a to z letošních 56 na 92 korun, půjde i minimální měsíční částka na nemocenské pojištění.

Platba nemocenského pojištění zůstává přitom pro OSVČ dobrovolná. Mnozí podnikatelé ji proto neplatí a mají pro případ nemoci, nebo třeba úrazu, sjednáno komerční pojištění.

Pokud podnikatel platí „státní nemocenské“, měl by si ověřit, zda není nižší než zmíněných 92 korun a pokud ano, začít platit od ledna 2011 alespoň tuto částku. Když tak neučiní, jeho nemocenské pojištění zanikne, uvedla Fraňková.

Měsíční základ nemocenské je přitom omezen výší měsíčního vyměřovacího základu pojistného na důchod, které platí podnikatel za kalendářní měsíc. Pro výpočet pojistného na nemocenské se tedy podle Fraňkové použije stejný měsíční vyměřovací základ jako pro platbu pojistného na důchodové pojištění.

Maximální vyměřovací základ zaměstnance činí u pojistného na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti stejně jako loni 72násobek průměrné měsíční mzdy, což je 1 781 280 korun. Z částek nad tuto hodnotu již zaměstnanec, pracující pro jednoho zaměstnavatele, žádné pojistné neplatí. Stejný maximální vyměřovací základna obě pojistné mají v příštím roce i podnikatelé (OSVČ).

Maximální měsíční vyměřovací základ OSVČ pro placení záloh na pojistné činí v příštím roce 148 440 korun, což je dvanáctina maximálního (ročního) vyměřovacího základu. Je tedy vyšší než 142 254 korun, stanovených pro letošní rok. Stejný limit se podle Fraňkové vztahuje i na měsíční základ nemocenského pojištění.

Velmi důležité je důkladně si hlídat den skutečné platby pojistného, jímž není datum, kdy podáte příkaz k úhradě těchto pojištění, ale až den, kdy má příslušná okresní správa sociálního zabezpečení peníze na svém účtu. Penále za každý den prodlení přitom činí 0,05 procenta z dlužného pojistného.

To je, jak upozorňuje Fraňková, důležité především u dobrovolného nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných.  Jestliže totiž není zaplacené nemocenské připsáno na účet příslušné správy sociálního zabezpečení do 20. dne následujícího měsíce (za leden 2011 se přitom hradí nemocenské do 20. února 2011), ale až 21. den, zaniká podle vyjádření Fraňkové podnikatelovo nemocenské pojištění od prvního dne měsíce, za který nebylo řádně a včas uhrazeno.

Proto je důležité počítat s určitou časovou rezervoua platit raději pojistné prostřednictvím bankovního převodu (zpravidla jde o trvalý platební příkaz), nebo poštovní poukázkou ve správné výši a s nejméně třídenním předstihem. Platby v hotovosti jsou samozřejmě poukázány správě sociálních služeb okamžitě.

Pokud podnikáte, platíte nemocenské státu, nebo máte uzavřeno některé z komerčních pojištění? Proč jste dali přednost té či oné alternativě? Napište nám o tom!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

12. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

Minimální zdravotní i sociální pojištění Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je letos vyšší, zvýšil se i maximální vyměřovací základ pro jejich výpočet. Obě pojištění je třeba... celý článek

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Partners Financial Services