Čtvrtina Čechů zná obchodníka, který přestal brát karty

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2023 | 1 komentář
Čtvrtina Čechů zná obchodníka, který přestal brát karty

Zdroj: Shutterstock/Jean-Marc Richard

Víc bankomatů v místech, kde se lidé pohybují, by uvítalo 45 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK pro společnost Euronet, provozovatele bankomatů.

Ve srovnání se stejným průzkumem z května roku 2022 se dostupnost bankomatů výrazně nezlepšila – tehdy zájem o rozšíření bankomatů projevilo 50 procent respondentů.

Červnový průzkum také potvrdil, že potřeba hotovosti v Česku roste. Letos denně využívá hotovost třetina lidí, zatímco loni to byla čtvrtina. Aspoň jednou týdně zaplatí něco hotově 94 procent lidí.

Za nárůst používání hotovosti prý může neochota některých obchodníků přijímat karty. Celkem 59 procent dotázaných uvedlo, že se občas setká s tím, že chce v obchodě nebo za službu zaplatit platební kartou, jenže berou jenom hotovost. Oproti loňskému roku je to nárůst o šest procentních bodů.

Problém s obchodníky, kteří nepřijímají karty, mají častěji lidé z menších měst. Pokud ho chtějí vyřešit výběrem hotovosti, 37 procent z nich prý tuto možnost v okolí nemá.

„Celkem čtvrtina lidí se také setkala s případem, kdy v obchodě přestali přijímat karty. Problém s obchody, které najednou nepřijímají karty, uvádějí častěji obyvatelé Moravy, a to ve 32 procentech. Téměř polovina lidí, kteří uvedli tento problém v posledním roce, deklaruje, že u sebe obvykle nosí dostatek hotovosti, a 34 procent se snaží najít bankomat, aby si mohli hotovost obstarat. Pouze 20 procent odejde k jinému obchodníkovi, který karty přijímá,“ říká Ondřej Kozák z Euronetu.

Mezi další důvody, proč lidé platí hotově, patří podle průzkumu potřeba rozměnit si, zvyk nebo větší kontrola nad tím, kolik člověk utrácí. Nejčastěji spontánně uváděným důvodem je platba drobné částky.

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

Devětadvacet procent lidí tvrdí, že když potřebují hotovost, z domova to k bankomatu mají daleko. Nejhorší dostupnost uváděli nepřekvapivě respondenti z obcí do tisíce obyvatel, kde by byl bankomat nejvíc potřeba. Právě tam obchodnici a restaurace často karty nepřijímají s odůvodněním, že se jim to nevyplatí. V dochozí vzdálenosti tam má bankomat podle průzkumu pouze 22 procent lidí. V obcích s tisícem až pěti tisíci obyvateli je to 42 procent lidí.

Přesto rozšiřování bankomatů do malých obcí brzdí omezená poptávka. Pokud nejsou v místech s vyšším turistickým provozem, je provoz bankomatu prodělečný. Provozovatel sítě bankomatů Euronet tvrdí, že řešením by bylo, kdyby provoz bankomatu částečně sponzorovaly obce. To ale není běžné.

Případně by podle Ondřeje Kozáka z Euronetu bankomaty do takových obcí mohl dostat extra poplatek, takzvané surcharge fee, který by si provozovatel bankomatu za výběr mohl účtovat. Jde o poplatek, který znají Češi při výběr z některých bankomatů v zahraničí a který provozovatelé bankomatů v Česku účtují majitelům zahraničních karet.

„Mohla by to být cesta, jak dostat bankomaty do malých obcí. Pravidla karetních asociací Visa a Mastercard však účtování tohoto poplatku Čechům při výběru v Česku neumožňují,“ říká Kozák. Společnost Euronet provozuje 650 bankomatů a má tak po České spořitelně, ČSOB a Komerční bance čtvrtou největší síť v Česku. 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services