Ceny bytů klesají už rok v kuse. Přijde obrat?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 8. 11. 2023
Ceny bytů klesají už rok v kuse. Přijde obrat?

Zdroj: Pleska / Midjourney

V porovnání s loňským rokem jsou teď ceny bytů o 6,2 procenta níž. Ukazuje to statistika HB Index, vycházející z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Zlevňování rodinných domů se po půl roce zastavilo. 

„Nyní očekáváme, že se v následujícím období budou ceny bytů stabilizovat, ale možná se už i blížíme k bodu obratu,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky

V uplynulých třech měsících šly ceny proti předešlému kvartálu dolů nejvíc v Pardubickém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. V Moravskoslezském kraji jsou taky ceny nejdál od loňského vrcholu – je to ovšem tím, že teď se tam prodávají víc obecně levnější byty v panelácích na velkých sídlištích. 

Ceny bytů v Praze klesaly rychleji než v okolním Středočeském kraji. Nejvíc zlevňovaly byty v panelových bytech na velkých sídlištích v Praze 4, 8 a 9. Ve středních Čechách byty nejvíc zlevnily v okresech Rakovník a Příbram. 

Malé byty už nejsou hit

V porovnání s loňským rokem se sice bytů pořád prodává míň, ale čísla prodejů už mírně rostou.

„Domácnosti reagují pozitivně na mírný pokles úrokových sazeb a vnímají i meziročně výrazně nižší ceny bytů. Na rostoucí poptávce klientů po úvěrech na bydlení se projevuje i zklidnění inflačního prostředí a odložená poptávka po nemovitostech,“ říká Vašek.

V uplynulém čtvrtletí v hypoteční bance zaznamenali větší zájem o větší byty s dispozicí 3+1 a 3+kk. Jejich ceny přitom klesaly nejpomaleji. Naopak nejrychleji klesaly ceny malých bytů 1+1, které dřív patřily „k tahounům růstu cen“.

Může to souviset s tím, že mladí lidé, kteří dřív právě takové byty poptávali, se dnes poptají – a jdou rovnou do nájmu. „Mladá generace jednoduše nekupuje takzvané startovací byty, ale jde do nájmu. Trh se v tomto ohledu stabilizoval a ceny stagnují,“ vysvětluje Martin Vašek.

HB Index 3Q23Zdroj: Hypoteční banka

HB Index, třetí kvartál 2023: byty

Domy s ohledem na energie

U rodinných domů se poptávka stabilizovala, říkají v bance. Tedy přestala klesat. Zájem je spíš o levnější domy. Naopak lidi kvůli dražším energiím nechtějí do staveb větších a energeticky náročnějších.

Hledáte výhodnou hypotéku? Poradíme!

Porovnáme hypoteční úvěry a pomůžeme vám vybrat ten nejvýhodnější. Ať refinancujete, nebo potřebujete nový úvěr.

„Pro klienty může být zajímavý nákup nemovitosti v horším energetickém standardu a následně investovat do moderního úsporného topení, obnovitelných zdrojů nebo zateplení, k čemuž lze využít dotace Nová zelená úsporám,“ poukazuje Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky.

Na rozdíl od výstavby bytů, kde stavebníci často nové projekty odkládají, pokračuje také výstavba nových rodinných domů. Některé stavební materiály zlevnily a stavební firmy mají míň zakázek, stavění je tedy o něco dostupnější. Nejvíc se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna.

HB Index 3Q23Zdroj: Hypoteční banka

HB Index, třetí kvartál 2023: rodinné domy

Kupte pozemek, bude dražší

Kde ovšem ceny stoupají, to jsou pozemky. V meziročním porovnání jsou dražší o 11,9 procenta. Aspoň ale zdražování postupuje pomaleji. Poptávka ale převyšuje nabídku.

„Cenu pozemku nejčastěji ovlivňuje jeho velikost a tvar, ale třeba i dopravní dostupnost a občanská vybavenost v místě, kde se nachází. S rostoucí cenou navíc – stejně jako v předcházejícím období – nadále roste i zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. Pozemky tak jsou i slibnou investicí, neboť jich je na trhu nedostatek,“ říká Martin Vašek.

HB Index 3Q23Zdroj: Hypoteční banka

HB Index, třetí kvartál 2023: pozemky

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services