Kolik zaplatíte za elektřinu v roce 2024? Spočítejte si v kalkulačce

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2023 | 4 komentáře
Vládní politici říkají, že většině z nás elektřina zdraží jen trochu. Opoziční říkají, že moc. Naše kalkulačka říká pravdu. I když jen orientačně a zatím ne definitivně.
Kolik zaplatíte za elektřinu v roce 2024? Spočítejte si v kalkulačce

Zdroj: Pleska/Dall-e

V kalkulačce pracujeme s nejběžnější tarifní sazbou D 02d – pro domácnosti se střední spotřebou, které elektřinou svítí, provozují pračky, ledničky, myčky, televize, ale netopí s ní.

Nechali jsme stranou poplatky za jističe. 

Jako základ porovnání jsme vzali letošní cenový strop: 5000 korun za megawatthodinu bez DPH, tedy 6050 korun s DPH. A přidali letošní poplatky za distribuci.

Řekněte kalkulačce, za kolik (bez DPH) máte domluvenou elektřinu na příští rok a jakou zhruba máte spotřebu. Dosadí poplatky za distribuci plánované na příští rok, přičte poplatek na podporované zdroje energie, přičte daně a všechno spočítá. 

Kalkulačka změny ceny elektřiny pro rok 2024

Kč/kWh
kWh

Další kalkulačky

Dodavatelé pro příští rok (často i pro zbytek letošního) snížili cenu samotné elektřiny, protože na trzích od loňských rekordních úrovní klesla. Jenže tržní cena je jenom část toho, co v celkovém vyúčtování platíte. Zbytek – regulovanou část ceny – určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu. 

A právě regulovaná část ceny má pro příští rok výrazně stoupnout. Úřad před pár dny přišel s návrhem, aby tato část (která teď dělá v průměru zhruba pětinu celkové ceny na vyúčtování) zdražila až o 71 procent. Definitivní rozhodnutí oznámí úřad tradičně na konci listopadu.

Anketa

Budete mít levnější elektriku?

Regulovanou část tvoří především poplatky za distribuci – firmě, která vlastní distribuční soustavu. Sloupy a dráty, kterými k vám ta elektřina doteče. V Praze u PREdistribuce má distribuce zdražit zhruba o stokorunu za megawatthodinu, u ČEZ distribuce a EG.D asi o čtyři stovky na megawatthodině. Plus DPH. Kromě toho má stoupnout i fixní platba za jistič.

Navíc se po roce vrátí další „státní“ část ceny: příspěvek na podporované zdroje. Za každou spotřebovanou megawatthodinu zaplatíte 495 korun plus DPH, tedy 599 korun.

Zvýšení státem regulované části tak může u většiny domácností vymazat zlevnění tržní ceny (samotné elektřiny), v konečném vyúčtování tak zaplatí víc než letos. 

Co je co na vyúčtování za elektřinu

Neregulovaná část (platba jde na účet dodavatele)

  • Silová elektřina – cena podle spotřeby (za kWh nebo MWh)
  • Fixní platba dodavateli

Regulovaná část (platba jde na účet distributora, tedy „vlastníka drátů“, nebo státu)

  • Distribuce – cena podle spotřeby (za kWh nebo MWh)
  • Fixní platba za jistič
  • Ostatní služby – poplatek za systémové služby, poplatek za služby Operátora trhu energií, poplatek na podporované zdroje energie

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services