Mzda a plat: kdy vám je můžou snížit

Jestli zaměstnanec může dostat nižší výplatu než obvykle, o tom mimo jiné rozhoduje, jestli pracuje pro stát, nebo pro soukromníka. Pravidla jsou odlišná. My známe všechna a přinášíme jejich přehled.
Mzda a plat: kdy vám je můžou snížit

Když se řekne mzda a když se řekne plat, přijde to člověku stejné, běžně se obě slova zaměňují a ničemu to nevadí. Pokud jde ale mluvu zákona, ten mezi nimi definuje podstatný rozdíl, který má podstatné důsledky.

  • Plat berou státní zaměstnanci (tedy ti, které zaměstnává státní organizace, územní samosprávný celek, tedy obec nebo kraj, nebo jejich příspěvková organizace.
  • Mzdu dostávají lidé, kteří pracují pro soukromou firmu.

Rozdíly v zákoníku práce najdeme, ať jde o jejich poskytování, tak i jejich snižování.

Mzda. Domluvená a stanovená

Výše mzdy se určuje dvěma základními způsoby: buď si o ní zaměstnanec se zaměstnavatelem sjedná dvoustrannou dohodu, nebo ji zaměstnavatel stanoví jednostranně, ovšem musí při tom respektovat zákoník práce, zejména výši takzvané zaručené mzdy.

Věděli jste, že..

… minimální mzda je minimální jen pro někoho?

Minimální mzda je fakticky minimální mzdou jen pro nekvalifikované síly, pro většinu oborů platí minima jiná. A zvyšují se, když se zvyšuje minimální mzda

Pokud pracujete v soukromé firmě, kde jsou odbory, mzdové dno představuje minimální mzda, případně ujednání o jejím zvýšení, jak je zapsané v kolektivní smlouvě. Pokud odbory nemáte, zaměstnavatel vám musí dávat nejméně takzvanou zaručenou mzdu. Všechny profese jsou podle své náročnosti rozdělené do osmi skupin, pro nekvalifikované zaměstnance v první skupině se zaručená mzda rovná mzdě minimální, ostatní zaměstnanci mají spodní hranici mzdy výš.

Skupina prací

Nejnižší úroveň zaručené mzdy 2018

 

Za hodinu

Za měsíc

1.

73,20 Kč

12 200 Kč

2.

80,80 Kč

13 500 Kč

3.

89,20 Kč

14 900 Kč

4.

98,50 Kč

16 400 Kč

5.

108,80 Kč

18 100 Kč

6.

120,10 Kč

20 000 Kč

7.

132,60 Kč

22 100 Kč

8.

146,40 Kč

24 400 Kč

Své zařazení najdete v příloze k nařízení vlády o zvýšení minimální mzdy, pro hrubou orientaci postačí příklady na Peníze.cz.

Pro člověka je nejlepší si výši mzdy dohodnout a zapsat ji rovnou do pracovní smlouvy. Jde samozřejmě o to, jak je člověk při vyjednávání o svém budoucím zaměstnání silný v kramflecích. Potom musí zaměstnanec dostat své peníze v dohodnuté výši, i kdyby trakaře padaly.

A kolik je to čistého?

Mzdová kalkulačka

Čsitému vše čisté, praví přísloví. Jenže co když vám na pohovoru řeknou, kolik byste mohli brát hrubého? Můžete se zeptat, kolik vám tedy zbude. Nebo se zeptáte naší kalkulačky. 


Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Pokud je výše mzdy dohodnutá ve smlouvě, zaměstnavatel prostě musí dohodu držet. Pokud se mu třeba na výplaty nedostává peněz, na případném snižování výplaty se s ním musí dohodnout. Pokud k dohodě nedojde, buď si peníze nějak opatří, nebo bude muset zaměstnanci dát výpověď, v takovém případě pro nadbytečnost, z důvodů zefektivnění práce a hospodaření firmy. To pro něj ovšem znamená nejen ztrátu pracovníka, ale znovu i ztrátu finanční: při výpovědi z takového důvodu má zaměstnanec právo na odstupné.

Je tu ovšem taky možnost, že zaměstnavatel prostě platit nebude, což je ovšem nečestné a nesportovní. Pak je samozřejmě nejlepší dát mu sbohem:

Dobré je taky vědět, že za výplaty, které vám od zaměstnavatele nedorazí, můžete dostat náhradu od úřadu práce:

Protože se smluvenou mzdou zaměstnavatelé nemůžou nic moc nadělat, v praxi rádi využívají druhou možnost a zaměstnancům odměnu za práci stanovují sami. Její výše potom není určená pracovní smlouvou, ale zaměstnavatel vydává zaměstnanci mzdový výměr, případně si vytvoří vnitřní mzdový předpis, tedy mzdové tabulky, které platí pro celý podnik a podle kterých jednotlivé zaměstnance odměňuje. Potom totiž může zaměstnanci mzdu v případě potřeby i snížit.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Snižování mezd se musí hlásit předem

Soudy, které řešily spory o doplacení rozdílu mezi původní mzdou a sníženou mzdou, podrobně vyložily pravidla zákoníku práce takto: Není-li mzda mezi účastníky pracovního poměru určena smluvně, a její výše tak byla přenechána na uvážení zaměstnavatele, je zaměstnavatel při své úvaze o stanovení výše mzdy z hledisek její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, podle obtížnosti pracovních podmínek, pracovní výkonnosti a dosahovaných pracovních výsledků (což jsou kriteria určená zákoníkem práce) omezován pouze tím, že musí mzdu stanovit písemně před tím, než zaměstnanec započne s výkonem práce, za kterou tato mzda přísluší. Stanovenou výši mzdy je tedy zaměstnavatel oprávněný měnit pouze do budoucna, nikdy ne zpětně po vykonání přidělované práce. To znamená, že zaměstnavatel nesmí výši mzdy měnit zpětně, ale pokud ji sníží – a nedostane se  přitom pod úroveň zaručené mzdy, zaměstnanec s tím nemůže nic dělat. Může zkusit vyjednávat, může se s nižší mzdou smířit – anebo dát výpověď:

Plat. Tarif vám nesníží, můžou ale sáhnout na osobní příplatek

Pro státní a veřejný sektor jsou předepsána zákoníkem práce relativně podrobnější pravidla. Plat zaměstnanců státu a územní samosprávy a jejich organizací je vícesložkový. Základní tarifní plat se určuje podle vykonávaného druhu práce a prokázané praxe. Na ten zaměstnanci nejde sáhnout, pevně ho určují vládní tabulky. Existuje ale řada příplatků, třeba za práci ve ztíženém pracovním prostředí, za vedení jiných zaměstnanců, pokud je někdo šéfem, a podobně. Významnou, i když různě vysokou, složkou platu bývá také osobní příplatek, osobní ohodnocení. A jeho výplata či výše záleží na úvaze šéfa (a na rozpočtu zaměstnavatele). Člověk ho může získat, pokud dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo pracuje víc než ostatní, pokud je ve svém oboru obzvlášť machr… Tedy v ideálním světě. V reálném světě se dá osobní příplatek získat taky za loajalitu k šéfovi, za švestičky z vlastní zahrádky, za loajalitu k partaji, která řídí stát či kraj či město…

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Rozhodují výsledky

Na osobní příplatek není žádný nárok, nedá se vymáhat. Pro jeho snižování nebo i odebrání zákon stanovuje jen poměrně volná pravidla, jejichž výklad leckdy zbude na soudy. Z jejich rozhodnutí víme, že odebrání osobního příplatku nelze zdůvodnit tím, že se zaměstnanci v rámci valorizace zvýšil základní tarifní plat. Někdy to totiž po slavně shora vyhlášeném zvyšování platů vypadá tak, že oč se zaměstnancům zvedne základ, o to se jim sníží příplatky – a ve výsledku jsou na tom po zvýšení platů stejně jako před ním. Třeba proto, že na reálné zvýšení platů daná instituce v rozpočtu prostě peníze nemá.

Soudy také řekly, že důvodem pro odebrání osobního příplatku není porušování pracovní kázně, řekněme třeba přetažené přestávky, pozdní příchody nebo předčasné odchody. Osobní příplatek má být výhradně hodnocením pracovní výkonnosti a skutečných výsledků práce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services