Inflace jako zkušenost. Investiční gramotnost Čechů roste

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 29. 1. 2024 | 1 komentář
Inflace jako zkušenost. Investiční gramotnost Čechů roste

Zdroj: Pleska/Dall-e

Češi mají čím dál lepší znalosti o investicích, stále jim ale chybí víc sebevědomí. Vyplývá to z čerstvého Indexu investiční gramotnosti, který vypracovala investiční platforma Portu. Základem byl prosincový výzkum agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1050 obyvatel.

Zhruba tři čtvrtiny obyvatel chápou správně pojem inflace, rozdíl mezi investováním a spořením i to, že k vyšším výnosům se váže také vyšší riziko.

Razantně (o téměř 12 procentních bodů) se zlepšilo povědomí o vztahu historických a budoucích výnosů: čtyři z deseti lidí správně odpověděli, že minulé výnosy nejsou relevantní pro určení výnosů budoucích.

Výrazně více lidí než před rokem také ví, že proti poklesům na akciových trzích se nelze pojistit. Správně odpovědělo 48 % dotázaných, což je nárůst o více než 12 procentních bodů.

Největší problém naopak dělá Čechům otázka zdanění příjmů z cenných papírů. Dvě třetiny lidí neznají správnou sazbu, ukázal průzkum.

„Průzkum potvrzuje, že největším učitelem finanční gramotnosti je samotná zkušenost. Jakkoliv si lidé zvyšují znalosti, například o inflaci, ten největší dopad má, když si ji člověk zažije. Stejně to platí i pro investování, kdy člověk může mít detailně teoreticky nastudováno, ale růsty i poklesy se musejí především zažít,“ říká Jana Brodani, ředitelka Asociace pro kapitálový trh.

Zdroj: Portu, Ipsos

„Vlastní zkušenost je nenahraditelná. Na výsledcích indexu se tak nyní i do budoucna bude projevovat nejen výsledek edukace, ale také čím dál častější zkušenosti lidí s investováním, které se zejména díky fintechovým aplikacím výrazně demokratizovalo,“ potvrzuje Dominik Stroukal z Metropolitní univerzity Praha a člen Národní ekonomické rady vlády.

„Lidé oproti minulosti chápou investování jako efektivní ochranu peněz před inflací. Negativní situace s sebou přinesla pozitiva,“ říká Radim Krejčí, zakladatel online investiční platformy Portu.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

„Češi více přemýšlejí nad tím, jak investují. Vnímají nestabilitu trhu, rostoucí a v současnosti zase klesající inflaci a s ní související oscilaci úrokových sazeb. Uvědomují si tak například, že nelze predikovat budoucí výnosnost na základě historie," pokračuje Krejčí.

„Zároveň se soustředí na diverzifikaci svých peněz a zajímají se o nové produkty, kterými by své investiční portfolio rozšířili, jako je například aktuální novinka v oblasti finančního zajištění na stáří – dlouhodobý investiční produkt,“ dodává.

Investiční gramotnost se zlepšuje napříč věkovými kategoriemi. Výsledky jsou těsné, ovšem nejlepší znalosti prokázali lidé ve věku 45–53 let. Nejnižšího skóre dosáhli ti nejmladší (18–26 let), nicméně jejich znalosti se zvyšují rychleji než u ostatních kategorií. Mladí lidé si oproti ostatním věkovým kategoriím nejlépe vedli v oblastech diverzifikace investic a složeného úročení.

Stejně jako v minulých třech letech platí mají muži v investiční gramotnosti náskok před ženami, ten se však poměrně rychle snižuje. Zatímco v roce 2021 byl rozdíl ve znalostech ve prospěch mužů 50 procentních bodů, teď je 35 bodů. Největší problémy dělají ženám i mužům otázky ohledně principu složeného úročení a počítání s procenty. Ženy pak často tápou ve vlivu měnových kurzů, muži měli nejmenší procento správných odpovědí v oblasti záruky budoucích výnosů.

Zdroj: Portu, Ipsos

Nejlepší výsledky mají obyvatelé Prahy a obecně měst nad 100 tisíc obyvatel – je to zřejmě dáno větší koncentrací lidí s vyšším vzděláním a vyššími příjmy. Propastný rozdíl (66 procentních bodů) je mezi lidmi s vysokoškolským a základním vzdělání. Nejslabším krajem zůstává Karlovarský.

Zdroj: Portu, Ipsos

Roste i počet lidí, kteří se považují za velmi, relativně nebo spíše znalé investory. Nejvíce si věří generace ve věku 27–35 let, každý desátý se považuje za velmi nebo relativně hodně znalého investora. Přes pozitivní trend se však asi dvě třetiny Čechů považují za zcela neznalé nebo nepříliš znalé investory. Sebevědomí chybí především ženám: za zcela neznalé investorky se považuje 31 procent z nich, a to navzdory výrazně se zlepšujícím znalostem.

Průzkum však ukázal, že lidé, kteří se považují za velmi znalé investory, se spíše přeceňují – se svými vědomostmi se umístili až na třetím místě, a to za lidmi, kteří se považují za relativně hodně znalé investory či spíše znalé investory. Je to potvrzení trendu, který se projevil už v předchozích měřeních průzkumu: sebevědomí často neodpovídá reálným znalostem.

Nicméně ti, co se považují za zcela neznalé, skutečně prokázali nejnižší investiční gramotnost. Jedná se nejčastěji o lidi se základním vzděláním, z obcí do 10 tisíc obyvatel a podprůměrnými příjmy.

Zdroj: Portu, Ipsos

Investiční gramotnost v Česku je výrazně vyšší (index dosáhl 113,9) než na Slovensku (97,3) a v Polsku (90,6), ukazuje porovnání výsledků průzkumu z těchto tří zemí.

Zdroj: Portu, Ipsos

Vlastní investiční gramotnost si můžete otestovat na webu Rozumiminvesticim.cz a porovnat svůj výsledek s celostátním průměrem.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services