Investování do půjček. Jak to funguje

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 10. 12. 2020 | 4 komentáře
P2P půjčování a investování se v Česku zabydlelo. Přibývá nejen zprostředkovatelských platforem, ale rozrůzňuje se i jejich nabídka. Na trhu tak dnes najdete i půjčky se zajištěním zástavou nemovitostí nebo movitého majetku nebo třeba půjčky s garancí zpětného odkupu.
Investování do půjček. Jak to funguje

Zdroj: Shutterstock

Investovat peníze na P2P platformě může prakticky kdokoli. V zásadě stačí občanka, internet a pár stokorun na účtu. Všeobecně se doporučuje začínat investovat právě od nižších částek, zorientovat se, „osahat si“ investiční platformu nebo platformy a teprve pak případně investovat víc.

Pro investování do půjček platí stejná pravidla jako pro jiné investice. Podstatné je porozumět věci, rozkládat investice a nezapomínat, že vyšším výnosům odpovídají vyšší rizika. Ta u některých investic zásadně snižuje zajištění půjčky nemovitostí nebo movitou zástavou. Některé platformy nabízejí i garanci zpětného odkupu investice.

„Garance zpětného odkupu zajišťuje investorovi navrácení zbývající části nesplacené jistiny a nezaplacených úrokových plateb v případě, že dlužník přestane půjčku splácet,“ vysvětluje Michäel März, šéf investiční P2P platformy Bondster. I on ale upozorňuje, že žádná investice není docela bez rizika a doporučuje diverzifikovat.

Dlužník, věřitel, zprostředkovatel. A někdy úvěrová společnost

Věřitel může investovat v českých korunách nebo v eurech. Může se zaměřit na úvěry podnikatelům, nebo spotřebitelské úvěry. A také na krátkodobé, anebo dlouhodobé půjčky. Nebo také na půjčky českým firmám a občanům, či zahraničním osobám a podnikatelům.

Zkratka P2P znamená peer to peer, rovný rovnému. Jedno P je ten, který si potřebuje půjčit, druhé ten, kdo mu za předem určenou odměnu vyjádřenou úrokem půjčuje. V praxi se ovšem nejčastěji na jednu půjčku skládá víc investorů. Mezi dlužníkem a investory je pak zprostředkovatel, který spravuje internetovou platformu, na které se transakce sjednává, a kontroluje dodržování pravidel.

Úrok, za jaký se půjčuje na P2P platformách, může být různý. Smluvní podmínky záleží na vzájemné dohodě věřitele s dlužníkem. Obecně se půjčují spíš nižší částky od deseti tisíc korun po maximálně 800 tisíc korun. Výjimkou jsou platformy, na kterých finanční instituce nabízejí investování do už sjednaných půjček. Nedochází tu tedy k přímému obchodu mezi investorem a dlužníkem, ale mezi investorem, kterému úvěrová společnost nabízí možnost podílet se na půjčce, kterou už dlužníkovi poskytla.

„Jedná se o jednu z dalších možností P2P investic. Výhoda pro investora je v tom, že dlužníci, kterým úvěrové společnosti peníze půjčují, jsou už těmito společnostmi prověřeni. A často se jedná o firmy, které hledají peníze na rozvoj mimo banky, protože ty by jim peníze nepůjčily nebo by jim je půjčily za podmínek, které pro ně nejsou výhodné,“ upřesňuje Michäel März.

Na otázku, jakou výhodu přináší P2P model úvěrovým společnostem, März odpovídá, že tou výhodou je navýšení jejich kapitálu, to znamená obsloužení většího počtu dlužníků. Mohou se tedy víc rozvíjet a půjčovat víc peněz, než kdyby byly odkázány jen na své finanční zdroje.

Žongl
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Investovat do půjček cizím lidem?

Vystupovat za jízdy dovoleno (aspoň někde)

K registraci na P2P investiční platformě stačí osobní doklad a bankovní účet. Smlouvu podepíše elektronicky nebo SMS klíčem. Pak dostane přístup ke svému účtu, na který si převede finance určené k investování. Registrace je dokončena převodem peněz na zřízený účet a úspěšnou kontrolou osobních dat. A pak už je možné si na online tržišti vybírat z nabídky půjček.

V praxi věřitelé nejčastěji investují do několika půjček. Důvodem je zmíněná diverzifikace, rozložení finančních rizik. Na online investičních tržištích běžně jednu půjčku financují i desítky investorů. Jsou věřitelé, kteří se drží spíš při zemi a neinvestují do rizikových půjček. Spokojí se s nízkým, ale zato jistým úrokem. Odvážnější poskytují své peníze rizikovým dlužníkům, ale za velmi atraktivní, tedy vysoký úrok, třeba i 25 procent. U takových investorů jsou častější propady, ale ve finále může být jejich výnos vyšší než u umírněného investora.

Výši zhodnocení investice tedy určuje profil věřitele. Zásadní také může být doba, na kterou investor své peníze do půjčky dlužníka vloží. Ne vždy je totiž potřeba čekat na úplné splacení půjčky. Některé platformy nabízejí možnost po nějaké době – může to být týden, měsíc, čtvrtletí, půlrok, rok…, z investice vystoupit. „Minimální doba investice se liší od celkové doby splatnosti půjčky. Pokud je u půjčky nabízena taková možnost, investor má možnost v této předem stanovené době vystoupit,“ vysvětluje Michäel März.

Splátky investor většinou dostává v měsíčních intervalech, jejich součástí bývá i splátka jistiny. Domluvit se lze ale i na jiných intervalech splácení a lze investovat i do jednorázově splatné půjčky, u které se pravidelně vyplácejí jen úroky a jistina se splácí až k datu splatnosti.

Chcete do toho vidět? Žádejte transparentnost

Největší riziko pro investora je, že dlužník nebude splácet. Bránit se dá především uváženým výběrem půjček a diverzifikací. Řada platforem nabízí také možnost zpětného odkupu nebo investování do půjček zajištěných. Investiční platformy jsou nastavené tak, že na nesplácené půjčky investory upozorňují. Nejen investory, ale pochopitelně i dlužníky a aktivně se případně podílejí na vymáhání. Téměř každá platforma také nabízí čtyřiadvacet hodin denně přehled o investovaných penězích a měření výkonnosti investorského portfolia. Tedy vyčíslení výnosu očištěného o ztráty.

Dostupnost informací nejen o vlastních investicích, ale také o zprostředkovateli samotném by měla sloužit jako ukazatel při výběru investiční platformy. Na českém trhu funguje několik P2P platforem a další stále přibývají. Investor by se při výběru měl zaměřit hlavně na srozumitelnost podmínek, transparentnost obchodů, důvěryhodnost zprostředkovatele, na zveřejňování rizik a zejména pak i na podíl pohledávek po splatnosti. „A jako u všech investic nikdy nevěřte slibům, že návratnost investice je zaručená,“ dodává Michäel März.

Partner seriálu

Partnerem seriálu je Bondster, česká fintech společnost, která od roku 2017 provozuje peer-to-peer investiční online platofrmu propojující investory z řad široké veřejnosti s českými i zahraničními poskytovateli půjček. Bondster nabízí lidem příležitost zhodnotit volné peněžní prostředky a investovat do půjček v korunách i eurech.

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem Fintag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services