Akcie smazaly letošní ztráty. Kolik vydělaly za deset let?

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 7. 12. 2020
Investoři do akciových fondů mají za sebou měsíc snů. Jak vylepšil jejich bilanci od začátku roku? A jak teď vypadají dlouhodobá čísla? Vývoj na trzích – i těch dluhopisových – hodnotí ekonom Martin Mašát.
Akcie smazaly letošní ztráty. Kolik vydělaly za deset let?

Zdroj: Shutterstock

Kolik vydělají vaše investice za dalších deset let, vám bohužel spočítat neumíme. Náš Partners index podílových fondů ale ukazuje, že za uplynulých deset let přinesly fondy investující do akcií vyspělých zemí zhodnocení o víc než sto procent. A v plusu už jsou i za letošní rok, v což po březnovém pádu doufal jenom málokdo.

Listopad byl z pohledu akcií balzámem na šrámy, které letos investoři utrpěli. Například index amerických průmyslových akcií Dow Average během jediného měsíce stoupl o 12 procent, což je nejvíc od roku 1987. Ještě líp na tom byl index menších akcií Russell 2000, který s růstem o 18 procent zažil nejlepší měsíc za posledních 40 let.

Cenám akcií pomohly především americké prezidentské volby, které proběhly relativně hladce a dopadly podle očekávání. Dalším pozitivním impulzem bylo i několik oznámení o blížícím se nasazení funkční vakcíny proti onemocnění covid-19. Zlepšující se nálada na finančních trzích nastartovala přesun z bezpečných aktiv, respektive kvalitních dluhopisů, do rizikovějších aktiv, a tedy do akcií. Proto třeba ceny kvalitních bezpečných dluhopisů začaly klesat.

Investoři se díky zprávám o vakcíně pustily do nákupů letos opomíjených sektorů, a tak si mohou mnout ruce ti, kdo v posledním měsíci vsadili na banky a energetický sektor. Tyto segmenty vyletěly během pár týdnů o desítky procent. Také silný nárůst ceny ropy ukazuje, že trhy sázejí na přicházející oživení.

PIF!

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

listopad 202010,1 %10,2 %
od začátku roku3,4 %-1,8 %
poslední rok5,1 %1,4 %
poslední tři roky15,6 %4,5 %
posledních pět let24,5 %22,1 %
posl. deset let101,7 %20,6 %
počet fondů3815

Partners index akciových fondů ukazuje za listopad růst o víc než 10 procent. Po dlouhé době zabraly také evropské akcie, které rostly skoro o 20 %, kdežto americký index S&P 500 se posunul „jen“ o 11 %.

Evropské akcie měly výhodu v tom, že je investoři dlouhodobě opomíjejí. Navíc vítězství Joe Bidena v amerických prezidentských volbách je údajně pro Evropu lepší řešení než pokračování nevypočitatelného střelce Donalda Trumpa.

Fondy investující do akcií vyspělých zemí připsaly od začátku letošního roku 3,4 %. Do hezkých čísel se dostaly hlavně díky výbornému listopadu. Akciové fondy se speciálními strategiemi však stále zůstávají pod nulou, za čímž vězí více faktorů. Zmínit můžeme třeba oslabování lokálních měn či větší záběr na nerozvinuté trhy a pandemií zasažené sektory.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

listopad 2020-0,2 %2,8 %
od začátku roku1,3 %1,3 %
poslední rok1,2 %2,2 %
poslední tři roky2,7 %5,2 %
posledních pět let1,3 %13,3 %
posl. deset let17,1 %39,7 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Po záporném říjnu klesla výkonnost dluhopisových fondů i v listopadu. Nicméně od počátku roku jsou stále 1,3 % v plusu, což za současných tržních podmínek, kdy Česká národní banka drží základní úrokovou sazbu takřka na nule, znamená solidní výsledek. Potvrdilo se, že kvalitní dluhopisy jsou aktivum, které drží hodnotu při krizích a pohybují se opačným směrem než akcie.

Za poklesem cen českých dluhopisů stojí především prudce rostoucí očekávané zadlužování vlády. Když k tomu přidáme chaotické schvalování daňového balíčku na příští rok, inflaci, která stále centrální bance ujíždí ke třem procentům, a odklon investorů směrem k rizikovějším aktivům, není se co divit.

Velké riziko u státních dluhopisů vidím ve financování státu pro příští rok. Bude muset financovat obrovské deficity, a přitom mu radikálně klesnou daňové příjmy, ať od fyzických osob (daňový balíček), tak od právnických (ztráty kvůli pandemii).

Učebnicově si vedly rizikové dluhopisy, které reagovaly na pozitivní náladu a růst cen akcií. Jejich listopadové zotavení o skoro tři procenta pomohlo fondům nekvalitních dluhopisů vyhrabat se ze záporných čísel.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
listopad 20203,6 %
od začátku roku0,6 %
poslední rok1,5 %
poslední tři roky3,6 %
posledních pět let6,6 %
posl. deset let30 %
počet fondů52

Smíšené strategie těžily z obnovení důvěry v ekonomiku a následovaly akciové trhy směrem nahoru. Výkonnost smíšených fondů je však velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla – kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně jejich zaměření na různé regiony.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice do realit už od pár stovek. Prošli jsme možnosti

26. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 13 komentářů

Investice do realit už od pár stovek. Prošli jsme možnosti

Vedle nemovitostních fondů můžete zkusit zhodnotit peníze v realitách i prostřednictvím startupů. Třeba půjčit na výstavbu nebo těžit z nájemného. Projděte si, co umějí a jak jsou... celý článek

Prodej akcií bez daně dostane strop i po třech letech

21. 11. 2020 | Petr Kučera | 31 komentářů

Prodej akcií bez daně dostane strop i po třech letech

Daňové osvobození fyzických osob při prodeji cenných papírů má být od příštího roku omezeno na 20 milionů korun.

Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

16. 11. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

Skupina Coloseum, která provozuje síť italských restaurací pod stejným názvem, chystá vstup na pražskou burzu. Na trhu Start plánuje na jaře příštího roku nabídnout až 30 procent akcií. celý článek

Snazší cesta k akciím pro drobné investory. Jak funguje RM-Systém

11. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 11 komentářů

Snazší cesta k akciím pro drobné investory. Jak funguje RM-Systém

RM-Systém funguje od roku 2008 jako klasická burza. V posledních týdnech na sebe upozornil, když na rozdíl od Burzy cenných papírů Praha umožňuje nakupovat akcie Pilulky nebo eManu... celý článek

Partners Financial Services