Vrchol Olympu je stále prázdný

Vrchol Olympu je stále prázdný
Na bájnou horu po tomto kole nevystoupí ani další hodnocený web. Stránky Českomoravského penzijního fondu totiž nejsou božské, ale průměrné. Rozšíří proto dlouhou řadu ničím nepřekvapujících webů bez větší invence.

Stránky Českomoravského penzijního fondu působí vcelku jednoduchým dojmem a rychle se načítají. Uvedené informace jsou zde jasně a přehledně organizovány. Příjemnou grafickou podobu a strukturu informací na stránkách narušuje počítadlo přístupů umístěné hned při vstupu na hlavní stránku prezentace. Jak jsem zmiňovala již v předchozím hodnocení, je tento postup přinejmenším zastaralý. Použitý font hlavního okna nekoresponduje s ostatní grafikou, nesourodost fontů je patrna také u loga, kde je na první pohled znatelný neodborný zásah.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.cmpf.cz

Jinak působí první strana kompaktně a uceleně, zajímavě a netradičně je řešena navigace na dalších úrovních. Základní koncepci stránek naznačenou na úvodní stránce narušuje odlišně řešené menu v dalších úrovních. Změna je znát jak po grafické, tak po funkční stránce, odlišné řešení navigace uživatele na úvod trochu zmate. K původnímu vodorovnému hlavnímu menu je přidáno nové svislé menu, které se objevuje nalevo. Strukturou informace nezapadá do koncepce stránek prezentované na hlavní stránce serveru a nesouvisí přímo s informacemi obsaženými ve vodorovné navigaci. Tato skutečnost pak přispívá ke grafické nesourodosti a nekompaktnosti celého webu.

Uživatel je také nucen v některých sekcích dlouze rolovat, neboť obsahují mnoho textu na jednu stránku. Naprosto zbytečně vsazované velké mezery k přehlednosti textu také nepřispívají. Jako plus naopak vidím to, že při nutném rolování na stránce zůstane zobrazena jak horní, tak boční navigace. Uživatel tak při posunu po stránce neztrácí orientaci v tom, kde a v jaké sekci webu se právě nachází.

Rozsah uváděných informací lze bohužel v porovnání se stránkami konkurenčních společností považovat za nedostatečný. Nalezneme zde typický nešvar některých prezentací, a to zobrazování informací z tištěných brožur stejným způsobem jako na papíře. Stránky pak vypadají jako leták a nevyužívají a nerespektují specifika internetu. Na druhou stranu bych uvítala podrobnější informace o nabízených produktech.

Za výrazný nedostatek považuji skutečnost, že v prezentaci nelze jednoduše nalézt více informací o dalších produktech nabízených nebo zprostředkovaných společností Českomoravský penzijní fond jako jsou starobní penze, pozůstalostní penze nebo karta mládeže EURO<26. Jednoduchým a poměrně snadným řešením by bylo produktové menu, ve kterém by se snadno a rychle daly nalézt všechny potřebné informace k daným produktům penzijního fondu.

V celé prezentaci opět vůbec nelze provádět vyhledávání, což je problém, se kterým se můžeme setkat téměř v každé druhé prezentaci na internetu.

Technické hodnocení
Doba testování:od 1. 8. 2001 18:30:51
do 1. 8. 2001 18:31:43
Počet testovaných odkazů:124
Nefunkční odkazy (interní): 0
Nefunkční odkazy (externí):0
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):4
Chybějící atributy:8
Stránky starší 180 dní:16
Stránky bez nadpisu:0

Zajímavým prvkem by mohl být odkaz "Spočítejte si penzi". Po kliknutí se však zobrazí jen další dva odkazy se soubory ke stažení. Zajímavější variantou by mohl být například interaktivní průvodce nebo formulář, který by umožňoval dle vybraných parametrů jednoduše zobrazit požadovaný výstup. Takovéto řešení by mělo být naprostou samozřejmostí. Zde bohužel nalezneme jen suché excellové tabulky ke stažení. Úsměvným závěrem je hlášení zobrazené v sekci nejčastější dotazy: "Na stránce se pracuje".

Po technické stránce je prezentace na dobré úrovni, nenalezneme zde žádné chyby závažnějšího charakteru. Stránky jsou také bez problémů zobrazitelné v Netscape i Exploreru.


Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota-3 3,52,5-2,5-2- 43-2,93
grafika- 4,54 2-2-2,5 -42- 3,00
celkový dojem- 43,5 2,5-2,5- 2- 43-3,07
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky Českomoravského penzijního fondu - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2001 8:14, TGP

Nebude :-) ČMSS má naštěstí i druhého - zahraničního - vlastníka, který v podstatě stavební spořitelnu řídí a navíc jedná o jejím odkoupení. Stavební spořitelny jsou totiž neuvěřitelné dojné krávy a tak i dyž se ČSOB zoufale snaží, na ČMSS prostě nedosáhne. Naštěstí.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 8. 2001 16:02

Jsem trochu na rozpacích, do jaké míry je relevantní hodnocení poroty, když její neúčast je větší, než 50 % členů.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 5 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services