Peníze nejsou všechno

Peníze nejsou všechno
Co byste řekli tomu, že s podpisem pracovní smlouvy získáte víc než jen hromadu povinností a zodpovědnosti? Třeba auto, abyste nemuseli do práce městskou hromadnou dopravou. Byt nebo výhodně úročenou půjčku na byt. Telefon, týden dovolené navíc a zaplacenou letenku! Permanentku do posilovny a volňásky do divadla. Zaměstnanecké akcie nebo penzijní připojištění, které budou přinášet rentu, když vy sami na práci nebudete muset ani pomyslet. Sen nebo skutečnost?

Už za dob studií jste chtěli cestovat a taky bydlet ve vlastním. Mobil sice máte dávno, ale pořádné auto, to byste si líbit nechali. A přitom vám nic nestojí v cestě, chce to spojit nepříjemné (myslím práci) s užitečným a dobře si promyslet, pro koho pracovat.

Chcete si užít a zbytečně neplatit?

Pro vás, kteří se právě rozhodujete, kde začít svou pracovní kariéru, bych bez váhání doporučila práci v nějaké cestovní kanceláři, spíše větší než menší. Bude vám patřit svět. Cestujete rádi v sezóně? Zamiřte na konkurz do Čedoku. Necítíte-li se na přeplněných plážích dobře, je tu pro vás Fischer, nabídne vám výrazně levnější zájezdy mimo sezónu. Navíc zde budete pracovat mezi svými vrstevníky, průměrný věk pracovníků je totiž dvacet čtyř let.

Exotika není všechno. Při arabské večeři v poušti obklopeni břišními tanečnicemi zíváte nudou a golf v Jižní Africe už jste taky hráli? Žádný strach, nic není ztraceno, jsou tady České dráhy. Zavezou do Rakouska, Itálie a Východní Evropy na osm dní zdarma nebo neomezováni časem za polovic. Heslo je FIP. Můžete s sebou vzít i své rodinné příslušníky. Na Moravě a v Čechách po vás ve vlacích vůbec nebudou chtít jízdenku.

Cestování už bylo dost, stejně už všechno viděli a všude byli, někde dokonce i dvakrát. Tak nějak cítíte, že je čas se usadit, založit rodinu, postavit dům nebo aspoň koupit byt. Půjčku dostávají pracovníci od Českého Telecomu. Kolik přesně zůstává utajeno.

Teď jste si to uvědomili, vždyť vy máte jenom dvacet dnů volna. S tím se musí něco dělat. Ne, nebojte se, není nutné stát rovnou učitelem. Je nad slunce jasné, že ani malé děti, ani studenti nebudou pro vaše nervy to pravé ořechové. Ale takový Český Telecom.

Kuriozity
Firma Pioneer každý pátek pořádá firemní snídaně. Pracovníci www.centrum.cz se zase každé dva týdny večer schází u piva. V Čedoku se soutěží a ti nejlepší si odnášejí sošku Stříbrný ibis a hodnotný dárek. A dámy od přepážek Fischera mohou bezplatně využít služeb kadeřnice a kosmetičky.
A až vás přestane bavit sledovat módní trendy v oblékání, pracujte ve stejnokroji v tak trochu jiné restauraci McDonald´s. Do práce si ani nemusíte nosit svačinu.

Mzda je mzda, ale chtělo by to něco navíc

Zaměstnavatelé si uvědomují, že peníze jsou silný, nikoliv však jediný motivační faktor. Proto se snaží pracovníky motivovat i jinak. Platí zaměstnancům jazykové kursy i odborná školení, přispívají na stravenky. Nezapomínají ani na sportovní a kulturní vyžití. Nově se začíná objevovat příspěvek na životní a penzijní připojištění. Co se zaměstnaneckých akcií týče, zaměstnanci po nich příliš netouží, výjimkou jsou pracovníci portálu www.centrum.cz, kteří mají obrovský zájem o předkupní právo na akcie – opce.

Jestliže je pracovník nadšen tím, že chodí zadarmo do posilovny nebo telefonuje, rád pochlubí svým kamarádům, čímž v sobě vzbuzuje zájmu o firmu a vytváří si loajalitu. Zaměstnavatelé dobře znají výhody poskytování těchto benefitů, jimiž si udržují své výborné zaměstnance. Zaměstnanec, který vydrží ve firmě o rok déle, podává totiž za tento rok vyšší výkon než ten, kdo by nastoupil za něj a ztrácel by čas zaučováním. "Před jejich odchodem ke konkurenci se dokonce brání "kartelovými" dohodami uzavíranými v rámci jednotlivých odvětví. Stojí v nich, jaké výhody budou na určitých úrovních poskytovat," doplňuje Petr Čeřovský z personální agentury Grafton, která zprostředkovává práci a pracovníky nejen v oblasti středního managementu.

Kdo je spokojen, podává lepší výkon. Velkou roli hraje vybavení kanceláře a vztahy na pracovišti. Ctižádostiví jistě ocení perspektivu pozičního růstu, kreativní prostředí, volnost v rozhodování a přímou zodpovědnost za své počiny.

Okrádají stát na daních!

Kdyby se zaměstnanec spokojil s tím, že se místo části finanční odměny bude chodit na jazykový kurs, telefonovat ze služebního mobilu a živit se zvýhodněným nákupem produktů firmy. Mohli bychom firmu nařknout, že stát okrádá. Toto je možné "dát do nákladů," platit tedy méně na daních a zároveň neplatit zdravotní a sociální pojištění. Firma však musí dávat pozor na finanční úřad.

Ne všechno je tak jednoduché. Jestliže někdo chce víc než hodiny angličtiny, posilovnu, saunu a bazén, musí zaměstnavatel sáhnout do sociálního fondu. Ten je tvořen ze zisku po zdanění. Stát dostane, co mu patří a o nic tedy nepřichází. Z tohoto fondu je financován například příspěvek na dovolenou, příspěvek na stravování přesahující limit ze zákona a půjčky zaměstnancům.

Jakou nepeněžní odměnu preferovali v anketě uživatelé www.peníze.cz?

  • firemní vozidlo k soukromému využití 21%
  • firemní telefon k soukromému využití 6%
  • zaměstnanecké akcie a podíly na zisku 24%
  • příspěvek na penzijní a životní pojištění 14%
  • příplatky na dovolenou 5%
  • bezúročné půjčky 19%
  • pracovní volno na vzdělání 12%

Co preferujete vy? Mají zaměstnanecké akcie smysl? Nebo je lepší dostávat dražší stravenky? Napište své názory a zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2001 10:25, urubkova

Prostě chtěl mít svůj klid. Takhle už nemusí peníze hledat, ale bude je radostně rozdělovat.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2001 17:32, SkrivanekT

V Linde se prodávají ojeté, čtyři roky staré škodovky (dříve favority, nyní felicie) s najetými 200 tisíci kilometry za 20 - 30 tisíc korun.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services