Letadlo rychlostí světla

Letadlo rychlostí světla
Kdo by nechtěl zbohatnout téměř bezpracně během několika měsíců? Mně přišla taková šance e-mailem. Po krátké úvaze jsem ji ale bez obav smazal. Místo o výdělek jsem se připravil spíše o starosti, problémy a kopu zbytečné práce.

Možná vám ten e-mail přišel také. Začínal nějak takto: "Vydělávejte pomocí internetu! Vše, co potřebujete, je přístup k internetu a e-mailová schránka, kterou již máte. Můžete pracovat jen dvě až tři hodiny denně z domova. Výdělek může během jednoho roku dosáhnout až sto tisíc dolarů, Váš zisk závisí především na Vašem pracovním nasazení. Vytiskněte si prosím a důkladně přečtěte informace obsažené v přílohách tohoto e-mailu. V žádném případě je nemažte ze svého počítače, vzdáváte se tím vysokých zisků!" Pokud přílohy otevřete (a náhodou nebudou obsahovat nějaký populární vir), objeví se mnohostránkové dokumenty psané obvykle v první osobě a sugestivním slohem. Já jsem dostal dva texty, kde jeden vysvětluje princip "vydělávání" a druhý zdůvodňuje, proč se odesílatel do "programu" zapojil a jaký to na něj udělalo obrovský dojem. Ze stylu dopisu je cítit americký původ a dost možná byl vytvořen za asistence psychologa. Velké červené nadpisy a horda vykřičníků vás má přesvědčit, že pokud do toho nepůjdete ještě dnes, jste úplně nemožní.

Když se prokoušete téměř třemi desítkami stran hlavního dokumentu a vyberete si z něj to podstatné, zjistíte, že stojíte před klasickým letadlem. Tentokrát však oděném do nového, moderního internetového hávu. Již před deseti lety jsme posílali peníze v obálkách podle stejného principu. Jenže teď se tomu říká multilevel marketing (víceúrovňový model prodeje) a využívá se výhod internetu.

Přílohy "letadlových emailů" si můžete stáhnout tady a tady.

Program nabízí peníze stejným způsobem jako před lety. Pošlete X korun (dolarů či jiné měny) na první adresy a sami se napište na poslední místo. A pak odešlete tento dopis co nejvíce lidem. To je princip. Protože toto "podnikání" zavání paragrafem trestního zákona označující podvod, autoři je vylepšili o zasílání "produktu". Za své peníze totiž dostanete tzv. reporty. To mají být určité návody a instrukce, které v podstatě jen vylepšují program o další rady – jak posílat hromadné e-maily, jak inzerovat zdarma, jak získat adresy a podobně. Za každý takovýto návod zaplatíte pět amerických dolarů a reporty jsou čtyři. Platbu uskutečníte zasláním pětidolarové bankovky v obálce (podle návodu nejlépe doporučeně a letecky). Vaše celková investice je tedy "pouze" 20 dolarů (přibližně 800 korun) plus směnárenský poplatek, poštovné a připojení k internetu.

Proč to nemůže fungovat?

Právě internet je novým lákadlem těchto programů, protože nabízí rychlou a levnou distribuci reportů. Prodáváte jen další elektronický dokument bez živého prostředníka – dokonalý stroj na peníze. Slibují vám padesát tisíc dolarů za devadesát dnů, tedy 555 dolarů za den. Nad tím se již každý zamyslí. Podmínkou ale je, že dostanete aspoň dvacet objednávek na Report 1 do čtrnácti dní a sto objednávek na Report 2.

Modelový příklad ukazuje, co se stane, když pošlete dva tisíce mailů a jen půl procenta lidí vám pošle odpověď, tzn. deset lidí zašle objednávku na Report 1. Každý z těchto deseti lidí pošle opět dva tisíce mailů (nebo i víc!), tedy dvacet tisíc mailů. Objednávek na Report 2 přijde tentokráte sto. Takto se to opakuje až do Reportu 4 a vy získáte 10*5+100*5+1000*5+10000*5=55 550 dolarů! Vypadá to pěkně, ale spočítejte si ty maily – počet roste geometrickou řadou a abyste dosáhli této částky, museli by účastníci poslat maily na 22 222 000 unikátních adres! A to za předpokladu, že jen půl procenta příjemců dopis pošle dál, žádná adresa se nebude opakovat a že jste na začátku tohoto řetězce. Řada lidí má více adres, takže dopis dostane vícekrát, ale přesto není v kapacitě České republiky získat tolik lidí. Počet uživatelů internetu na celém světe se v součastnosti odhaduje na přibližně tři sta milionů. Pokud se zapojí každý jen jednou, pak pouze asi čtrnáct lidí dosáhne uvedené částky. Poté už nezbude nikdo, kdo by reporty ještě neměl a byl za ně ochoten platit.

Celý program není jen nevýhodný, ale je i protiprávní. Jak potvrdil právník Milan Vacík, akce hraničí se skutkovou podstatou trestného činu provozování nepoctivých her a sázek (§ 250c tr. zák.), resp. trestného činu podvodu. Zároveň jde také s největší pravděpodobností o nekalosoutěžní jednání ve smyslu obchodního zákoníku. "Není přitom podstatné, zda je činnost provozována ve formě elektronické nebo jiné. Je napadnutelná žalobou u soudu s možností požadovat široké spektrum opatření, od zdržení se takového jednání až po náhradu škody," dodává Vacík. Je však nutné dodat, že i v tomto případě platí - kde není žalobce, tam není soudce.

Jody Jacobs z Richmondu, který je uveden jako autor programu, nedávno uvedl v život další letadlo, které jen pokračuje v okrádání důvěřivců a vydělá několika málo jednotlivcům, kteří se napíší na začátek řetězce. Myšlenku z dopisu, že "v síťovém marketingu se vydělává na práci ostatních" – bych poupravil na "vždy se dá vydělat na hlouposti jiných lidí."

Dostali jste také email s podobnou nabídkou? Zůčastnili jste se někdy podobné hry? Jak jste dopadli? Své názory a zkušenosti nám můžete napsat sem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2001 8:31, ada

Brno nebo Vary?

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 7. 2001 23:53, skremen

Máte moji plnou podporu. Sám provozuji MLM postavený na prodeji kvalitního zboží. A stejně jako většinu těch, kteří vědí o co jde, mně mrzí jeho zneužívání.

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services