Snad každý z nás má nějaký tajný recept, jak připravit ten nejlepší opečený buřt. Někdo pečlivě vybírá druh uzeniny, jiný zase používá vlastní směs koření. My vám zkusíme poradit, kde co nejlevněji nakoupit. Ve spolupráci s marketingovou společností Incoma Research vás necháme nahlédnout do výběru cenových akcí uzenin na grilování. Protože kolem opékaných pochoutek koluje mnoho názorů na jejich vliv na zdraví, zpestříme si brouzdání cenami i několika tipy, jak přežít opékanou klobásu.
Kde nejvýhodněji koupíte uzeniny na opékání a grilování? | |
produkt |
obchodní síť |
balení |
akční cena (Kč) |
běžná cena (Kč) |
platí do |
poznámka |
Budapešťská klobása |
Hypernova |
1 kg, UH obal |
185,00 |
|
17. 7. |
|
Debrecínské párky |
Makro |
1 kg, UH obal |
81,90 |
|
17. 7. |
baleno v ochranné atmosféře |
Drůbeží špekáčky |
albert |
1 kg, UH obal |
59,00 |
79,00 |
10. 7. |
vakuově baleno |
Francouzské párečky |
Makro |
1 kg, UH obal |
94,40 |
|
17. 7. |
baleno v ochranné atmosféře |
Gril Mix klobása |
Delvita |
1 kg, UH obal |
109,00 |
139,00 |
11. 7. |
|
Gril Mix klobása, párek se sýrem |
Delvita |
1 kg, UH obal |
109,00 |
139,00 |
11. 7. |
|
Gril pack mini |
albert |
1 kg, UH obal |
79,90 |
105,00 |
10. 7. |
grilujeme s Albertem |
Grilovací klobása |
Hypernova |
400 g, UH obal |
39,90 |
|
17. 7. |
bílá, pikantní, bavorská |
Grilovací klobása |
Kaufland |
380 g |
20,90 |
|
13. 7. |
|
Holandské párky |
Delvita |
1 kg, nebalené |
99,90 |
135,00 |
11. 7. |
se sýrem |
Jemný párek |
Globus |
100 g, nebalené |
6,90 |
|
15. 7. |
|
Koňský vuřt |
Makro |
1 kg, UH obal |
61,95 |
|
17. 7. |
baleno v ochranné atmosféře |
Makoi klobása |
Makro |
1 kg, UH obal |
198,45 |
|
17. 7. |
vakuově baleno |
Moravská klobása |
Makro |
1 kg, UH obal |
57,64 |
|
17. 7. |
vakuově baleno |
Obyčejné párky |
Makro |
1 kg, UH obal |
37,70 |
|
17. 7. |
baleno v ochranné atmosféře |
Ostravská klobása |
Globus |
100 g, nebalené |
11,90 |
|
15. 7. |
|
Párky |
Hypernova |
1 kg, UH obal |
49,00 |
|
17. 7. |
rodinné balení |
Pochoutkové kuřecí párky |
Makro |
1 kg, UH obal |
45,05 |
|
17. 7. |
vakuově baleno |
Pochoutkové kuřecí párky |
Tesco H+O |
100 g, nebalené |
5,90 |
8,50 |
10. 7. |
|
Špekáčky |
Interspar |
1 kg, nebalené |
49,90 |
|
10. 7. |
|
Valašská klobása |
Hypernova |
1 kg, UH obal |
119,00 |
|
17. 7. |
|
Vídeňské párky |
Globus |
100 g, nebalené |
12,90 |
|
15. 7. |
|
Vysočina klobása |
Makro |
1 kg, UH obal |
104,90 |
|
17. 7. |
vakuově baleno |
Vysvětlivky: UH - umělá hmota, H+O - hypermarkety a obchodní domy |
Pramen: Incoma Leaflet Monitor |
Jíme zdravě?
O tom, že opékané uzeniny nejsou zrovna příkladem zdravé stravy, nepochybuje snad nikdo. Představa klobásy topící se v přepáleném oleji na některých stáncích s občerstvením jistě chuť nepřidá. Jak je to ale s tradičním opékáním špekáčků a klobás na ohni? Často se objevují názory, že jde o nejzdravější způsob. Skalní příznivci táboráků argumentují tím, že se maso opékáním zbavuje tuku a jídlo je tak "lehčí". Různé výzkumy ale prokázaly, že pokud jde o karcinogenní látky, je příprava této pochoutky právě na ohni nebo grilu na dřevěné uhlí nejhorší. Odkapávající tuk totiž reaguje s rozpáleným dřevem a dochází k uvolňování polycyklických aromatických uhlovodíků, které se řadí mezi rakovinotvorné látky. Vaše pochoutka se tak pomalu mění v malou časovanou bombu. Ve srovnání s kouřením cigaret jde naštěstí o daleko menší dávky, a tak by nám několik táboráků do roka nemělo ublížit.
Chcete grilovat často? Braňte se!
Protože platí, že čím více opékaný buřtík "vypotí", tím více vznikne škodlivých látek, je třeba odkapávání tuku na hořící dřevo omezit. K tomu jsou dobré takzvané vertikální grily, které mají dřevěné uhlí na straně místo na dně. Tuk se tak vyhne dopadu na žhavé uhlí a obávané uhlovodíky se netvoří v takovém množství. Ještě účinnější variantou je použití grilů elektrických nebo plynových s hořáky umístěnými po stranách. Kdo ale nechce zanevřít na klasický táborák, může zkusit péct svůj kousek vedle ohně místo nad plamenem. V takovém případě se uchrání před asi devadesáti procenty karcinogenů. A kdo má přesto strach, uvaří si klobásu ve vodě. Dobrou chuť.
V našem seriálu jsme už psali:
Máte vlastní recept na grilované speciality? A jak se stavíte k nebezpečí rakoviny při opékání uzenin? Napište nám váš názor.
Sdílejte článek, než ho smažem