Další útok na české banky. Problémy hlásí Moneta, Raiffeisenbank a Max banka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 30. 8. 2023 10:45 aktualizováno 31. 8. 2023 11:55 | 2 komentáře
Další útok na české banky. Problémy hlásí Moneta, Raiffeisenbank a Max banka

Zdroj: Shutterstock

Jen den po masivním útoku ruských hackerů na systémy pěti českých bank, hlásí problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím další banky – Max banka, Moneta Money Bank a Raiffeisenbank.

„Od dnešního rána bohužel nefungují naše webové stránky, internetové a mobilní bankovnictví Smart Banka. Usilovně pracujeme na znovuobnovení všech našich systémů. Vaše peníze ani citlivá data v ohrožení nejsou. Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení,“ informovala Moneta. Podobnou omluvu vzkázaly klientům Max banka a Raiffeisenbank.

Ve středu se od ranních hodin s výpadky elektronického – převážně internetového – bankovnictví nebo svých webů potýkalo pět bank: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka a Komerční banka. Nefunční web měla také Burza cenných papírů, obchodování nicméně podle jejího vyjádření probíhalo standardně.

Ke kybernetickým útokům se ve středu vyjádřil také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Evidujeme útoky na část českých bank. Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace,“ napsal NÚKIB.

„Podstatné je, že se nejedná o útok na vnitřní systémy banky nebo účty klientů. Klienti také mohli dál platit kartou nebo vybírat z bankomatů,“ řekla ve středu mluvčí Air Bank Jana Pokorná. Ještě během středečního dopoledne oznámila, že její bankovnictví už opět funguje. 

Klienti Fio banky se nedostali na web banky ani do internetového nebo mobilního bankovnictví. „Jejich peníze ani citlivé informace však ohroženy nejsou. Podle zjištěných informací se jedná o kybernetický útok mířící na český bankovní sektor,“ uvedl mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. 

Česká spořitelna měla problém pouze s internetovým bankovnictvím. „Mobilní bankovnictví, které u nás využívá přes 80 procent klientů, funguje bez omezení, a to je důležité,“ zdůraznil ve středu mluvčí Filip Hrubý. Ještě před polednem banka oznámila, že i internetové bankovnictví už zase funguje.

Stejně jako u středečního útoku se i dnes jedná o takzvaný DDoS útok, kdy hackeři zahltí webové stránky obrovským množstvím požadavků a tím naruší jejich funkčnost. Stejně jako ve středu se k útokům na české banky přihlásila ruská hacktivistická skupina NoName057(16).

„DDoS útoky jsou dnes vcelku běžná věc, kterou útočníci používají z mnoha důvodů. Může se jednat pouze o získání pozornosti, nicméně se také mohou snažit oběti vydírat za účelem dosažení svých cílů. V tomto případě je skupina NoName057(16) politicky motivovaná a požaduje, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny,“ upřesnil ve středu Marek Nejedlý, expert na kybernetickou bezpečnost ze společnosti PwC Česká republika.

Útoky z Východu

Mammont
Zdroj: Shutterstock

Phishingové útoky, podvodné nabídky investic, falešní bankéři, bazarové podvody. Za jejich prudkým nárůstem a rozvojem jsou mafie hackerů v Východu. Mají speciální software a scházejí se na Telegramu, kde si vyměňují zkušenosti a postupy.

Říkají nám mamuti. Tak mafie z Východu podvádějí na bazarech

Podle něj se klienti nemusí bát o peníze, panika není na místě. „Jediným negativním důsledkem tohoto typu útoku je pro klienty bank nefunkční webový přístup, ale banky si s tím umí poradit a brzy bude vše zase v pořádku. Útočníci chtějí zasít paniku, získat pozornost, vystrašit lidi, že jim něco hrozí. Z hlediska kybernetické obrany lze podobným útokům zabránit pomocí takzvané pračky síťového provozu, která očistí příchozí síťový provoz od toho škodlivého,“ dodal Nejedlý.

Jak uvedl Miloslav Lujka z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies, proruská skupina NoName057(16) útočila na Českou republiku už mnohokrát. Snažila se například ovlivnit české prezidentské volby a napadala i společnosti z výrobního sektoru nebo banky.

„Nová vlna útoků se zaměřila znovu právě na banky a také na Pražskou burzu cenných papírů. Skupina komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20 tisíci členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektech, kdy se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků,“ vysvětlil Miloslav Lujka.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services