Den finanční gramotnosti: Češi investicím nevěří

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 8. 9. 2015 | 13 komentářů
Už popáté Česko zažívá Den finanční gramotnosti. Společnost Partners si při této příležitosti nechala zpracovat průzkum, jak přistupujeme k investicím. Výsledky nejsou příliš povzbudivé: polovina Čechů přistupuje k investování se značnou nedůvěrou.
Den finanční gramotnosti: Češi investicím nevěří

Podle nejnovějšího průzkumu, který při příležitosti Dne finanční gramotnosti zpracovala pro finančněporadenskou společnost Partners agentura MindBridge Consulting, nejsou Češi právě nakloněni investování. Pětapadesát procent zpovídaných žen a jedenačtyřicet procent mužů z nich má obavu.

Čtyři pohledy

Pesimista vidí láhev poloprázdnou, podle optimisty je z polovičky plná. A cynik data z průzkumu intepretuje ještě jinak: zaplaťpámbu, že se Češi investic bojí. Podle odpovědí na další otázky je totiž zřejmé, že investování nerozumíme. Přílišná sebedůvěra často vede k investování rizikovému. Na Peníze.cz o tom psal v seriálu Investiční chyby velmi pěkně Martin Tománek

Které z uvedených slov nejlépe vystihne vaše pocity, když se řekne investice a investování?

Graf zvětšíte kliknutím. Zdroj: Partners Financial Services

Přidejme k naší trojičce, rozjímající nad výsledky průzkumu, tedy optimistovi, pesimistovi a cynikovi, ještě jednoho – realistu. Ten vidí také to, že bez investování to asi nepůjde. Pravidelné odvody na státní důchodové pojištění by měly člověku garantovat nějakou penzi, její výše – nebo níže? – je ovšem otázkou. A to otázkou, na kterou slýcháme odpovědi často nepěkné. Shrnout je můžeme do lakonického Dřív nebo později na důchody nebude, důstojné stáří vám nezaručí. A bohužel, jenom šetřit nestačí. Úroky klasických spořicích produktů jsou dnes spíš k smíchu:

Je tedy potřeba si na stáří sehnat peníze jinak.

Které z uvedených finančních produktů osobně využíváte?

Graf zvětšíte kliknutím. Zdroj: Partners Financial Services

Garance a účty v bance

Ovšem jak? Třeba podnikáním. Ovšem to není zdaleka cesta pro každého. Rozumnou cestu podle odborníků představuje pravidelné investování do podílových fondů, případně varianta téhož podporovaná státem. Tu dříve představovalo penzijní připojištění – které si podle průzkumu sjednala téměř polovina dotazovaných. Penzijko ovšem má jednu nevýhodu: je nastavené tak, že jeho výnosy nestojí za řeč. Taková je totiž cena za garanci, že výnosy žádný rok nepadnou pod nulu. Správci penzijních fondů se pak přirozeně bojí riskovat a hrajou na chudičkou jistotu. Tuto nevýhodu (ale také zmíněnou garanci) už nemá „nové penzijko“ – doplňkové penzijní spoření. Jenže oblibu si zatím rozhodně nezískalo.

Na Peníze.cz jsme přinesli přehled výsledků obou penzijních produktů:

Finance s nadhledem

Výsledky průzkumu byly představeny ve 27. patře pankráckého mrakodrapu City Tower. Na snímku ekonom Pavel Kohout srovnává finanční gramotnost Čechů s USA, Německem, Švýcarskem a Nizozemím.

Fotku zvětšíte klikem

Dokonce i v novém penzijku, kde je možné zvolit si agresivnější formu investování, které má potenciál přinést i vyšší výnosy, si většina lidí nakonec vybírá investice, které se drží při zemi, nebo rovnou nabízejí nejrůznější garancí – které ovšem vždycky správcům fondů svazují při investování ruce. Jak konstatuje analytik Aleš Tůma, garance, že se vaše investice ani na chvíli nedostane do minusu, je něco, na co v Česku pořád slyšíme. „Současné výkyvy na světových burzách důvěru zrovna neposilují, ale výkyvy zkrátka k investování patří. Kdosi s nadsázkou prohlásil, že akciový trh je jediné místo, kde všichni utíkají k východu, když začnou slevy. Při spoření na penzi za 20 či 30 let by klienta krátkodobé kolísání nemělo pálit. Zní to jako triviální poučka, ale triviální není – jinak by mezi novými penzijními fondy tak výrazně nedominovaly ty konzervativní,“ říká investiční analytik Partners Aleš Tůma.

A to je ještě pořád řeč o lidech, kteří dělají aspoň něco. Obrovské objemy peněz ovšem jenom tiše ztrácejí na hodnotě na běžných účtech.

Procento lidí, kteří odpovídali na otázku, zda něco ušetří z výplaty Ne, vůbec nic v roce 2013 a letos

Graf zvětšíte kliknutím. Zdroj: Partners Financial Services

Zdroje jsou!

Výsostně zajímavá je ještě jedna informace z průzkumu ke Dni finanční gramotnosti. Peníze na investice by možná i byly. Oproti staršímu průzkumu totiž vychází, že je mnohem víc lidí, kteří dokážou z výplaty ušetřit. A pak vlastně stačí už jen jediné: aby poněkud vzrostla míra finanční gramotnosti. My pro to na Peníze.cz neděláme málo. A nejsme sami. Jsou tu soukromé iniciativy – jako je právě Den finanční gramotnosti nebo školení finanční gramotnosti od Partners. A pak je tu iniciativa státní: už dva roky je výchova k finanční gramotnosti součástí učebních plánů na základních školách. Ta má sice jisté mouchy, loni jsme psali o tom, že ani někteří vyučující nejsou právě pevní v kramflecích – Učí děti finanční gramotnost: Učitel se nezadluží, ale dlouhodobé finanční plánování nezná – ale určitě to bude lepší.

Nebo ne?

Zkuste si sami odpovědět, jak by se na to díval pesimista, jak optimista, jak cynik a jak realista. Který z nich jste vy?

Některé z dalších výsledků průzkumu

Výzkum provedla společnost MindBridge Consulting prostřednictvím internetu (CAWI) v srpnu 2015. Účastnilo se ho tisíc respondentů reprezentativně za Českou republiku pro věkové rozmezí 25–60 let.

8. září: Den finanční gramotnosti

Projekt Den finanční gramotnosti odstartovali Partners v roce 2011. Jeho cílem je veřejná diskuze o finančním vzdělání a vzdělávání. Kromě samotného Dne finanční gramotnosti, který každý rok připadá na osmého září, organizuje společnost Partners Školu finanční gramotnosti pro děti, mládež, dospělé a letos začínají i specializované lekce zaměřené na seniory.

Více o projektu i o  Škole finanční gramotnosti (včetně objednávek kurzů) najdete na www.denfinancnigramotnosti.cz.

Partners Financial Services je mateřská společnost společnosti Partners media, která vydává Peníze.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2015 8:46, Radomír Kouřílek

Z mého pohledu je nutné k investování mít i důvěru k finančním institucím, které finanční produkty nabízejí. Jde o to, aby člověk měl jistotu, že pokud tato společnost udělá nějakou botu, aby byla pohnána citelně k zodpovědnosti. A ne, aby si za ulité peníze platily fůru advokátů a obyčejný člověk v občanskoprávním sporu neměl proti nim žádné šance.
Prostě mít důvěru v právní systém ČR a soudnictví.

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zbyněk Veselý: Finanční gramotnost roste, lidé chtějí vědět, o co hrají

24. 2. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 3 komentáře

Zbyněk Veselý: Finanční gramotnost roste, lidé chtějí vědět, o co hrají

Klienti nejsou hloupí, proč by nakupovali za dvacet, když jinde je to za deset? Při koupi auta se dnes lidé ptají, kolik je bude stát pojištění, financování a také servis. Dřív je zajímalo... celý článek

Lucie Drásalová: Nestrkejte před dluhy hlavu do písku

16. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Lucie Drásalová: Nestrkejte před dluhy hlavu do písku

Kampaně na předvánoční půjčky začínají na přelomu září a října. A jak říká odbornice na úvěry všeho druhu Lucie Drásalová ze společnosti Partners, při pohledu do statistik jasně vidíme,... celý článek

Očima expertů: Kapesné, známky, úspěchy… Jak učit děti žít s penězi?

12. 9. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Kapesné, známky, úspěchy… Jak učit děti žít s penězi?

Měli jste jako malí prasátko? A dokázali jste čuníka vykrmit, nebo křičíval hlady? A co si myslí lidé, jejichž odborností jsou buď peníze, nebo vychovávání dětí? Je vhodné odměňovat... celý článek

Dluhy procházejí žaludkem

25. 3. 2014 | Petra Kozlová | 10 komentářů

Dluhy procházejí žaludkem

Nebo by aspoň měly.

Peníze. Veřejný nepřítel číslo jedna?

18. 11. 2013 | Lucie Kocurová | 10 komentářů

Peníze. Veřejný nepřítel číslo jedna?

Soudy loni vyhlásily 820 420 exekucí. Do osobního bankrotu zamířilo téměř sedmnáct tisíc dlužníků. Rezervy pro případ ztráty příjmu si přitom tvoří jen třetina lidí, a z nich většina... celý článek

Partners Financial Services