Očima expertů: Rok s EET. Co dál?

Minulý pátek uplynul přesně rok od chvíle, kdy se v Česku naostro rozjela elektronická evidence tržeb. Jak se systém osvědčil a jak by se s ním mělo naložit dál? Zeptali jsme se ekonomů, daňových poradců i zástupců podnikatelů a Ministerstva financí.
Očima expertů: Rok s EET. Co dál?

Zdroj: Shutterstock

Opatření, kvůli kterému musí statisíce podnikatelů přijímajících hotovost nebo platby kartou v reálném čase evidovat tržby, oslavilo minulý týden první narozeniny. Podle statistik Ministerstva financí se v dosavadních dvou etapách EET – které se týkaly ubytovacích a stravovacích služeb, maloobchodu a velkoobchodu – do systému zapojilo 161 tisíc podnikatelů a živnostníků. „K 1. prosinci máme meziroční nárůst DPH na úrovni veřejných rozpočtů o 30,8 miliard korun. Samotné EET pak přineslo pro inkaso DPH od ledna do října tohoto roku 3,6 miliardy. Očekáváme, že na konci roku to bude pět miliard korun,“ pochvaloval si na nedávné tiskové konferenci ministr financí Ivan Pilný. Zároveň odmítl, že by kvůli EET musela skončit velká část podnikatelů.

Evidence tržeb má ale stále množství odpůrců, kteří s argumenty Ministerstva financí nesouhlasí. Podle nich systém představuje zbytečnou zátěž zejména pro drobnější podnikatele, kteří nejsou pro stát z hlediska daňového výběru nijak zásadní. V souvislosti s vyjednáváními o příští vládě se také stále častěji mluví o tom, že EET měla ještě upravit. Výjimky by se mohly týkat například živnostníků s ročním obratem do půl milionu korun nebo prodejců na farmářských trzích, kteří by podle dosavadního „jízdního plánu“ měli začít evidovat online na začátku března.

Jak dosavadní fungování elektronické evidence tržeb hodnotí odborníci? A kdyby to bylo jen na nich, jakým způsobem by s EET dál naložili?

Martin Janeček

ředitel Generálního finančního ředitelství

Martin Janeček
+16
+
-

Projekt je velmi úspěšný. Od ledna do listopadu tohoto roku EET přinesla do státního rozpočtu už 4,1miliardy korun navíc. Že jde o prokazatelně pozitivní opatření, potvrdil i sociologický průzkum agentury STEM. Téměř dvě třetiny občanů považuje zavedení EET za pozitivní opatření. Téměř třípětinová většina se domnívá, že EET pomáhá k narovnání podnikatelského prostředí. A 69 procent občanů si myslí, že EET přispívá k lepšímu výběru daní.

Systém funguje už rok, plynule a zcela bez problémů. Nepotvrdily se katastrofické scénáře o likvidaci hospod. Počet restauračních provozů nově zaregistrovaných k DPH je 2465, počet zrušených registrací 1506, to znamená kladné saldo 959. Finanční správa samozřejmě vede také detailní statistiky ke kontrolní činnosti. Za důležitější než tato čísla považuji skutečnost, že nezbytná kontrolní činnost je mnohem efektivnější než dříve. Tato efektivita spočívá v tom, že vedle možnosti lepšího zacílení kontrol díky datům z EET je vlastní kontrolní úkon, spočívající v prostém kontrolním nákupu, velmi jednoduchý. Kontrolovaný subjekt je tak minimálně zatěžován oproti dřívějším mnohaměsíčním kontrolám účetnictví. Co se týče budoucnosti EET, tak samozřejmě vnímám diskuzi na téma, jak ulevit těm nejmenším podnikatelům. Důvody této diskuze samozřejmě chápu. Můj odborný názor nicméně je, že případné nastavení takovéto výjimky či úlevy nesmí vytvořit prostor pro obcházení zákona o evidenci tržeb. 


Vladimír Dlouhý

prezident Hospodářské komory ČR

Vladimír Dlouhý
-48
+
-

Názor Hospodářské komory na povinnou evidenci vystihuje název příslušných komorových webových stránek EET ano, ale…. Paleta názorů na EET je v členské základně Hospodářské komory velmi široká – od pohledu kritizujícího vládu za to, že nenašla odvahu spustit EET naráz a pro všechny podnikatele bez výjimky, přes pragmatickou smířlivost až po úplné odmítnutí celé myšlenky. Podpora v obecné rovině vychází z toho, že Hospodářská komora souhlasí s principem rovných podmínek pro podnikání, která mimo jiné znamená placení spravedlivých a přiměřených daní. Také ale platí, že přiměřené plnění daňových povinností nutně neznamená plošně uvalit univerzální regulaci pro všechny subjekty. Proto by bylo rozumné zavést alternativu – takovou by mohla být Komorou nabízená jedna paušální daň, jejíž úhradou by se drobný podnikatel vyvázal z povinné evidence, respektive automaticky vyvinil ze sankcí za neplnění povinností v souvislosti s EET. Podobně jako jsou příjmy u určitých poplatníků úplně osvobozeny od zdanění, měly by být jisté kategorie vyňaty z evidence. To bych považoval za logický krok.


Alena Schillerová

náměstkyně ministra financí, pravděpodobně budoucí ministryně financí

Alena Schillerová
-106
+
-

Ráda a často opakuji, že zavedení evidence tržeb mělo smysl. Projektu jsme věnovali spoustu energie, abychom ho zabezpečili po technické stránce a poskytli podnikatelům maximum informací. Naše úsilí rozhodně nebylo zbytečné. Systém funguje už rok bez velkých problémů a především plní naše očekávání. Přínos 4,1 miliardy korun pro inkaso DPH za jedenáct měsíců letošního roku, zvýšení mezd zaměstnancům v pohostinství a ubytovacích službách o 10,3 procenta, nárůst počtu registrací k DPH v tomto odvětví o 959 plátců, to je výčet efektů, jejichž společným jmenovatelem je také EET.

Praxe samozřejmě přináší různé situace, na které je třeba reagovat. Výjimky pro podnikatele ale rozhodně neřešíme a ani nebudeme řešit od stolu, ale na základě dialogu. Je totiž velký rozdíl mezi plošnou výjimkou pro podnikatele s určitým obratem a vyjmutím těch, kteří mají s finančním úřadem dohodnutou paušální daň.


Jiří Cihlář

analytik Next Finance

Jiří Cihlář
+78
+
-

Přisuzovat přesnou část vyšší daňových výnosů zrovna EET ve chvíli, kdy česká ekonomika šlape, je přinejmenším sporné. Navíc hodnotit prospěšnost EET v tak krátkém období je prakticky nemožné. Extrémně důležitá je psychologie. O tom jsme se mohli naplno přesvědčit ve chvíli, kdy jsme během poslední krize dvakrát po sobě zvýšili sazby DPH. Výsledkem bylo, že domácnosti i firmy seděly na penězích. Česká ekonomika následně zůstala v recesi, ačkoliv okolní ekonomiky už rostly. EET není výraznou přítěží pro ekonomiku jako celek, ale pro podnikání těch nejmenších rozhodně ano. Problémy se naplno neprojeví hned, když ekonomika šlape. S příchodem další krize ale může být úmrtnost malých podnikatelů ještě mnohem vyšší. Zavírání některých vesnických hospůdek nebo obchůdků tak nemusí letoškem skončit.

A co dál s EET? Tady je jednoduchá odpověď – celý systém zrušit. Nicméně i každé změkčení stávajícího stavu může podnikatelům pomoci. Tady může jít o výjimky pro podnikatele s paušální daní nebo povinnost evidovat až od určitého obratu. Jenže jedním dechem dodejme, že zrušit celý systém by bylo mnohem smysluplnější, než vymýšlet další a další výjimky. Pokud chceme vybírat víc na daních, snažme se, aby byl daňový systém víc stabilní. Nevymýšlejme další kličky, jako bylo například zavedení třetí sazby DPH. Pokud bude daňový systém stabilní a pro podnikatele jednoduchý, vyšší výběr na daních přijde sám.


Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Karel Havlíček
+83
+
-

Po technické stránce systém funguje, do určité míry si na něj většina provozoven zvykla. Na měsíční bázi vyhodnocujeme dopady ve vazbě na počet podnikatelů a nepotvrzuje se, že by EET měla vliv na jejich úbytek. To ale neznamená, že se s elektronickým režimem všichni ztotožňují. Střední firmy, které dělají stovky transakcí denně, s EET problém nemají, řada mikroživnostníků ji ale považuje za zbytečnou. Aby elektronizace dávala smysl, musí malým podnikatelům šetřit čas, nestačí pouze argumentovat tím, že se srovnává prostředí. 

EET je správně na internetové platformě, a proto musí být provázána s daňovým přiznáním, které mi stát na bázi odeslaných údajů předvyplní a v elektronické podobě nabídne jeho základní verzi, stejně tak mi poslouží jako základ pro účetní závěrku. Bude-li zavádění EET současně provázeno snižováním DPH i pro podnikatele ze třetí a čtvrté vlny a vyjme-li se z EET skupina těch opravdu nejmenších, s příjmy do 0,5 milionu korun ročně, nebude nejmenší důvod pro jeho plošné nepřijetí.


Simona Hornochová

daňová poradkyně, bývalá náměstkyně ministra financí

Simona Hornochová
-16
+
-

Praxe ukázala, že se nenaplnily katastrofické scénáře hromadného krachování restaurací. Z dostupných dat se dá dovodit, že evidence skutečně přináší nějaké efekty, i v oblasti zaměstnávání personálu se viditelně omezily výplaty „na černo“. Na druhou stranu je znát, že některé parametry cílící na lepší správu daní systém zbytečně zesložiťují, typicky evidence plateb kartou a uvádění detailních údajů o DPH, které by bylo dobré zrušit.

Zároveň trvá moje přesvědčení, že pro segment malých podnikatelů by se stát měl seriózně zamyslet nad zavedením možnosti dobrovolně si vybrat úhradu daně ve výši oborově stanoveného paušálu (nikoliv tedy individuálního sjednání, jako je dnes v zákoně), jehož výši by stát předem publikoval. Dalo by to podnikatelům dobrovolnou alternativu k vedení evidencí o realizovaných příjmech a výdajích. Pro stát by šlo o poměrně velký projekt, ale jako systémové řešení by takový krok přinesl razantní snížení času, který podnikatel stráví plněním administrativních povinností, a zároveň odstranění nejistoty, zda je splnil správně.


Lukáš Kovanda

hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Lukáš Kovanda
+65
+
-

Anketa

Kdo se vám dnes v anketě líbil?

EET prý funguje jako švýcarské hodinky. Říká to pravděpodobná ministryně financí Schillerová. Její ministerstvo v dřívější specifikaci projektu EET vyčíslilo jeho očekávaný letošní přínos na 6,75 miliardy korun. Nyní Schillerová předpokládá pro letošek přínos jen pět miliard korun (koncem listopadu to reálně byly zhruba čtyři miliardy). Asi si s paní budoucí ministryní pod pojmem švýcarské hodinky představujeme každý něco trochu jiného. To však není to nejpodstatnější. Metou by nemělo být, aby jeden projekt jednoho úřadu fungoval jako švýcarské hodinky, ale aby se celé Česko svoji prosperitou viditelně blížilo Švýcarsku. Systematickou presumpcí viny podnikatelů a živnostníků toho nedocílíme.

Proč aktivním a podnikavým lidem do cesty překážky spíše stavíme, než abychom je odstraňovali? Proč jsou v Česku suverénně nejvyšší osobní náklady podnikatelského selhání v celém ekonomicky vyspělém světě? Pořád slýcháme – zvláště od „mudrců“ placených z cizího –, jak se čeští podnikatelé bojí neúspěchu, a že právě proto neinovují a spokojí se s málem. Nevěřím! Nejdříve jim usnadněme podmínky na úroveň alespoň evropského průměru (třeba o Británii ani nemluvě) a pak teprve pronášejme nějaká zásadní moudra. Třeba totiž potom zjistíme, že se tomu Švýcarsku začínáme nebezpečně blížit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2017 8:12, Ramesse II.

Celou tu diskuzi vůbec nechápu. Náklady jsou samozřejmě evidované dobře, protože díky nim se nemusejí odvádět daně. Ale tržby nebyly evidovány nijak, protože z nich se pak mají odvádět daně a samozřejmě, že podnikatel nemá zájem je evidovat. Něco jako EET mělo vzniknout hned v roce 1990 ja jaře, aby byly evidovány tržby i náklady a mohly se daně odvádět z reálných čísel.

Já mám samozřejmě pohled ovlivněný tím, že fakturuji a platby přijímám výhradně na účet, nikdy jsem tedy podvádět nemohl a EET pro mě nepředstavuje žádnou změnu. A chápu, že kdo dosud kradl, ten je z EET znechucen, protože tím pro něj končí éra nulového zdanění.

Zajímavé ze sociologického pohledu je, že společnostu a priori nezavrhuje každého, kdo je proti evidenci tržeb - proti ní z logiky věci vystupuje pouze ten, kdo chce nerušeně a nekontrolovatelně krást. A to je snad vždy a všude odsouzeníhodné.

+21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services