Důchody porostou pomaleji. Změny valorizací schválil i Senát

Pravidla pro řádnou valorizaci důchodů se změní. Od ledna 2025 porostou penze pomaleji než dosud. Změny potvrdili senátoři. Mimořádné valorizace se ruší, místo nich dostanou důchodci dočasný příspěvek.
Důchody porostou pomaleji. Změny valorizací schválil i Senát

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Pravidla pro řádnou i mimořádnou valorizaci důchodů se změní. Týká se to nejen starobních, ale i invalidních a pozůstalostních penzí. Vládní novelu schválil Parlament a nyní chybí už jen podpis prezidenta.  

V současnosti se důchody při řádné valorizaci zvyšují o celou inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od ledna 2025 se budou dál zvyšovat o inflaci, ale k tomu jen o třetinu růstu reálných mezd. Pravidla by se vrátila na úroveň před rokem 2018. 

Novela také ruší dosavadní alternativu v počítání inflace: Nově se bude vycházet jen z růstu životních nákladů důchodců. Dosud se počítal buď růst spotřebitelských cen domácností důchodců, nebo růst spotřebitelských cen všech domácností – do výpočtu valorizace se použila ta inflace, která byla vyšší. 

Zároveň skončí mimořádná valorizace, která zvyšuje důchody v případě, že za sledované období od posledního přidání meziměsíční přírůstek cen překročí pět procent. Stát bude místo mimořádné valorizace vyplácet dočasný příspěvek do další řádné valorizace.

Zároveň by se zvedla, opět jen dočasně, zásluhová část penze. O kolik procent by zásluhová část dočasně vzrostla, o tolik procent by pak v lednovém navýšení byla nižší. Dočasný příspěvek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen za sledované období. 

Důchody dál porostou, ale pomaleji než doposud. „Stále platí, že důchody budeme každoročně v lednu navyšovat. Stejně tak senioři zůstanou chráněni proti extrémní inflaci. Důchody budeme o inflaci plně valorizovat, jen měníme systém tak, aby byl spravedlivější a hlavně udržitelný. Skutečně nyní taháme za záchrannou brzdu,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Podle něj se už také nebudou dál rozevírat nůžky mezi bohatšími a chudšími seniory. 

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Podle Jurečky nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil průměrný důchod polovinu toho, co dnes. Na konci letošního roku bude průměrný 20 300 korun.  

Nová podoba pravidelného zvyšování důchodů by měla začít platit už od 1. září letošního roku. Změny valorizačního mechanismu se ale projeví až po roce 2025 a výraznější efekt do státní kasy budou mít až kolem roku 2030. 

Řádná novoroční valorizace v lednu 2024 proběhne ještě podle dosavadních pravidel. Základní výměra důchodů při ní stoupne přibližně o 400 korun měsíčně. Procentní část se tentokrát zvyšovat nebude. Průměrný důchod tak stoupne na 20 700 korun, odhaduje ministerstvo práce a sociálních věcí. Definitivní čísla upřesní 4. září podle nejnovějších statistik. Psali jsme podrobně: Další valorizace důchodů. Jurečka řekl první číslo 

Součástí schválené novely je omezení předčasných penzí, které se právě kvůli inflaci a mimořádným valorizacím staly zvláště v loňském roce výhodnější než standardní odchod do důchodu.  

Třetina výdajů státu jde nyní na důchody. A kvůli stárnutí populace budou výdaje dál porostou. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je současný systém neudržitelný. Schodek systému důchodového pojištění přesáhl letos podle údajů ministerstva financí za první pololetí 40 miliard korun. Za půl roku je skoro tak vysoký jako za celý rok 2020, kdy se část ekonomiky kvůli pandemii koronaviru zastavila. Výdaje za půl roku se meziročně zvedly o pětinu, tedy o 56,5 miliardy korun. Rostou i příjmy, na pokrytí penzí ale nestačí.   

Výdaje na důchody loni stouply kvůli několika mimořádným valorizacím, které dorovnávaly inflaci. A také kvůli vyplácení takzvaného výchovného, což je bonus 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Starobní penze nyní pobírá 2,36 milionu lidí, invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších zhruba 480 tisíc lidí. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-100
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services