Česká penzijní reforma: Když všichni omezují penzijní fondy, zaveď je!

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 13. 9. 2011 | 16 komentářů
Česká penzijní reforma: Když všichni omezují penzijní fondy, zaveď je!
Česká penzijní reforma se systémem fondů zkouší to, co země našeho regionu opouštějí. Jediným kladem českého systému je, že zůstal dobrovolný. Toho by měl každý občan plně využít ke klidnému, střízlivému vyhodnocení kladů i záporů spoření na důchod v penzijních fondech.

Staré známé pravidlo burzovních makléřů zní: když ostatní prodávají, nakupuj. Česká penzijní reforma se řídí podobným pravidlem, zavádí do českého penzijního systému to, co všichni kolem ruší a od čeho odstupují, poněvadž si nevědí rady s důsledky – které můžeme po reformě očekávat i v Česku.

Spoření v penzijních fondech (nebo penzijních společnostech, jak se jim má říkat), které je základem české důchodové reformy, prochází v posledních třech letech zatěžkávací zkouškou, jež odhalila několik jeho základních nedostatků.

V době globální finanční a hospodářské krize se ukázala zásadní přednost průběžného systému: jeho relativní bezpečnost. Prostředky se nikde neukládají a putují přímo od plátců sociálního pojištění k důchodcům, nemohou být tedy nikde znehodnoceny. Peníze může „zcizit“ pouze stát, pokud vyplatí důchodcům méně, než kolik vybere, a peníze ani nikam neuloží, ale prostě takříkajíc projí. To se bohužel dělo i v České republice. Teď, když je důchodový účet v minusu, by se ty desítky miliard hodily.

Zisk? V lepším případě jako na běžném účtu

Čtenáři doporučují

Penze, penzijní systémy, penzijní reforma v kostce: videorozhovory s Vladimírem Bezděkem:

Penzijní fondy, které investují peníze na důchody do státních dluhopisů, určitých druhů akcií či jiných finančních komodit, však úspory mohou – navzdory všem pojistkám, kterými státy omezují riziko jejich zmizení – když ne znehodnotit, tak „nezhodnotit“.

Přesně to se děje například na Slovensku, kde je reálný výnos penzijních fondů po pěti letech v minusových číslech. Ne výrazně, ale přesto platí, že kdyby si Slováci místo do důchodcovských správcovských společností dávali peníze do slamníku, budou na tom lépe. Zcela určitě by pak vydělali více, kdyby své peníze uložili na termínovaný bankovní účet. Podobné je to s penzijními fondy ve všech středoevropských zemích.

Téměř všude se nyní ze systému penzijních fondů couvá. Ne vždy tak drsně jako v Maďarsku, kde Orbánova vláda úspory v penzijních fondech prostě znárodnila – vlády v době napjatých státních rozpočtů nejčastěji omezují objem peněz, kterým na penze do fondů přispívají. Činí tak dokonce i Polsko, jehož ekonomika roste více než dvojnásobně rychleji než česká a které jako jediná země Evropy nespadlo do hospodářské krize. A jen tak na okraj – Německo nechce o vstupu penzijních fondů do důchodového systému ani slyšet.

Platí samozřejmě, že akciové a dluhopisové trhy mají za sebou jedno z nejtěžších období od druhé světové války, že výkonnost penzijních fondů by měl člověk poměřovat v desetiletích, a ne v měsících a rocích, i to, že vlády v okolních zemích se ne vždy chovají s ohledem na dlouhodobé zájmy, před nimiž dávají přednost krátkodobému zisku.

Reklama za vaše (budoucí) penze

Reformovaní penzisté

Anketa

Máte (ještě) přehled, co je všechno součástí penzijní reformy?

Česká penzijní „dobrovolná“ poloreforma je v dnešní době velice zvláštním krokem. Nevydělají na ní ani budoucí penzisté (a to ani ti, kteří do nového systému půjdou, ani ti, kteří se rozhodnou zůstat mimo), nevydělá na ní ani stát, který už teď kvůli financování reformy musí zvyšovat daně. Vydělají penzijní fondy, a to hlavně na poplatcích za správu nových účtů (ať už jich budou „jen“ statisíce, nebo dva či tři miliony). Celá reforma tak dělá dojem předem oceněného úkolu, který bylo třeba splnit, „i kdyby čert na koze jezdil“.

Až se za pár týdnů rozjede zběsilá reklamní kampaň penzijních fondů – mám ji v živé paměti ještě ze Slovenska – myslete na to, že je placená z vašich budoucích důchodů. A při rozhodování – poněkud nehorázně nastaveném na „jednou a navždy“ – se držte zdravého rozumu. I tak to bude těžké. Ostatně ani autor tohoto článku – zdravý, slušně vydělávající čtyřicátník zatím s jedním dospívajícím dítětem – neví, jak se nakonec rozhodne. Ale určitě bude dlouho sedět, propočítávat a zvažovat.

Autor je redaktorem Lidových novin

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2011 13:19, Honza

Z fondů možná nějakou penzi uvidím, ale jen pokud je nějaký "pravicový" Orbán nebo levicový nástupce Paroubka neznárodní, pokud nevypukne válka, pokud nebudou krachovat státy (už téměř krachují), jejichž dluhopisy bude fond kupovat, pokud nedojde k nějakému velekrachu, měnové reformě, pokud ten fond nebude řídit ani Kocáb (ze společenství Pravdy a Lásky) ani Viktor Kožený (ze společenství pana prezidenta) ani Standa a Paroubek, co myslí upřímně, že se dluhy neplatí, o komouších snad ani mluvit nemusím.... Průběžné důchody nějak fungují už mnoho desítek let, i když to bude almužna. A komu je almužna málo, ať si naspoří (dům, zlato, dobře vychované děti, ...) mimo oficiální penzijní systém.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2011 11:39, Michal Kára

Asi takhle: Z fondů _možná_ nějakou penzi uvidím a hlavně nejsou povinné. Zato z průběžného systému je poměrně jisté, že bude pouze almužna a ten zůstal povinný. A co se týče rozkradení fondů, tak je pořád pravděpodobnější, že peníze ukradne vláda (viz Maďarsko), než vlastník.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

Ve třetím pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž ústředním tématem jsou důchodové systémy, se budeme zabývat tím, jak se dají využít vytvořené přebytky.

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

10. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

Když vláda oznamovala zvýšení daně z přidané hodnoty, ospravedlňovala ho důchodovou reformou. Navýšení DPH prý mělo financovat výpadek příjmů průběžného důchodového systému. Celkově... celý článek

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

29. 4. 2011 | František Mašek | 46 komentářů

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy... celý článek

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

14. 4. 2011 | František Mašek | 22 komentářů

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

Pád vlády by byl velký problém, doufám ale, že penzijní reforma odložena nebude. Její hlavní myšlenky a propočty se totiž dělaly již za ministra Sobotky, který je nyní šéfem sociální... celý článek

Penzijní reforma na kolenou. Slováci si na důchod už sami nenaspoří.

5. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 21 komentářů

Penzijní reforma na kolenou. Slováci si na důchod už sami nenaspoří.

Z dřívější slovenské chlouby, povinného soukromého pilíře důchodového systému, zůstala po pěti letech jen karikatura. Může za to sociálnědemokratická vláda strany Smer.

Partners Financial Services