Drahý benzin: Vláda zruší silniční daň a biosložky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 9. 3. 2022 16:57 aktualizováno 9. 3. 2022 18:29 | 46 komentářů
Drahý benzin: Vláda zruší silniční daň a biosložky

Zdroj: Shutterstock

V reakci na vysoké ceny pohonných hmot chce vláda zrušit silniční daň pro osobní auta a dodávky do 12 tun. Skončit má také povinnost přimíchávat biosložku do benzinu i nafty. Dnes k tomu kabinet schválil příslušné návrhy, o kterých v následujících dnech rozhodnou poslanci. V obou případech má jít o zrušení trvalé.

Vláda také vyzve příslušné úřady, aby zahájily kontrolu marží, které prodejci nyní mají. „Jsme připraveni tvrdě zasáhnout, pokud bude docházet k nadměrnému zvyšování cen,“ říká premiér Petr Fiala (ODS).

K dalším krokům vláda zatím nesáhla. Opozice navrhovala odpustit DPH, snížit spotřební daň nebo zastropovat ceny pohonných hmot – hnutí ANO mluvilo o 35 korunách na litr. „Nemůžeme dělat rychlá, nedostatečná, nezodpovědná a nezacílená opatření. Dělala to předchozí vláda, dnes tu máme rekordní inflaci,“ reagoval Fiala.

Spotřební daň dělá 12,84 koruny za litr benzinu a 9,95 koruny za litr nafty. DPH na pohonné hmoty je 21 %. U benzinu tvoří podíl daní lehce přes polovinu ceny, u nafty je to zhruba 45 %.

Pohonné hmoty bez biosložky by podle výpočtů Lukáše Kovandy, ekonoma Trinity Bank, měly zlevnit o zhruba jednu korunu (nafta o několik desítek haléřů více). Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitteru uvedla, že na ceně nafty se to promítne nejvýše o korunu a u benzinu nijak. Dodala také, že zrušením biosložky bude Česko porušovat směrnici EU. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) před dvěma dny uvedl, že zrušení biosložky by nemělo na ceny pohonných hmot žádný bezprostřední vliv. Ministr financí Zbyňek Stanjura (ODS) dnes řekl, že u nafty by mělo jít o zlevnění o zhruba dvě koruny.

„To dopravce ani motoristy nespasí. Vždyť nafta v Česku jen za poslední měsíc zdražila skoro o dvanáct korun na litr. Ve spojení se zrušením silniční daně jde již o výraznější úlevu na celkových nákladech,“ říká Kovanda. Dodává, že to stále nebude dopravcům stačit. „Nyní zaznamenávají ztrátu až čtyř korun na kilometr. Budou tedy zřejmě žádat další opatření, například snížení spotřební daně,“ pokračuje ekonom.

Podle Fialy konec povinného přimíchávání biosložky kromě jiného umožní zemědělcům, aby více pěstovali například pšenici, které zřejmě bude v důsledku války na Ukrajině nedostatek.

Silniční daň musí přiznávat a platit v zásadě každý, kdo využívá auto k samostatné výdělečné činnosti. Platí ji také firmy za své služební vozy. Daň se platí za jednotlivá auta a počítá se ze stáří vozu a objemu motoru (čím starší vůz, tím vyšší daň; čím vyšší objem, tím vyšší daň). Například za šestileté auto s objemem motoru 1500 cm3 se letos platí 1800 korun. K silniční dani máme kalkulačku. Zrušení silniční daně pro osobní auta a dodávky do 12 tun má pomoci především menším a středním firmám.

Podle dat společnosti CCS stál litr benzinu včera v Česku průměrně 45,21 koruny a litr nafty 47,47 koruny. Na začátku roku 2022 to bylo 35,97 za litr benzinu a 34,95 za litr nafty. Před rokem byly ceny pohonných hmot naopak pod dlouhodobým průměrem - 29,70 stál litr benzinu a 28,37 litr nafty.

Barel ropy Brent, od kterého se odvíjí ceny u českých pump, dnes po půl páté odpoledne vyšel zhruba na 122 dolarů. Na začátku tohoto týdne jsme byli nad 130 dolary. Na začátku roku 2022 byla cena pod 80 dolary, před rokem pak pod 70 dolary, kdy ropa zdražovala ze 40 dolarů za barel v říjnu 2020. Dnes také posilovala koruna, jejíž oslabování v poslední době rovněž tlačilo ceny pohonných hmot nahoru. K dolaru dnes česká měna posilovala o více jak 2 % a kurz se vrátil pod 23 korun za dolar. Vývoj se teď ale může měnit každý den, nejistota je dál vysoká. Dokud neskončí válka, nedá se výrazné zleňování čekat.

Fiala dnes také vyzval občany, aby si nedělali zásoby pohonných hmot. Panika podle něj není na místě a jen to zvyšuje tlak na růst cen. Zopakoval, že Česko má dostatečné zásoby ropy i pohonných hmot.

Drahá ropa očima experta

Zdroj: ČSOB

Na dotazy webu Peníze.cz odpovídá Dominik Rusinko, makroekonomický analytik ČSOB

Jestli tomu dobře rozumím, tak se i v době války na Ukrajině těží ropy stejně jako předtím a není jí na trhu méně. Spotřeba raketově ze dne na den také nestoupla. Proč tedy ropa tak zdražuje?

Ceny ropy žene vzhůru enormní nejistota a v posledních dnech i výpadek ruských dodávek na světovém trhu. Navzdory tomu, že Evropa zatím na ruské ropné exporty sankce neuvalila, západní obchodníci nemají z obezřetnostní i reputačních důvodů zájem s ruskou ropou obchodovat. Dle posledních odhadů se tato situace týká až 70 % ruských dodávek ropy, tedy více než pět milionů barelů denně. Důsledkem částečného zamrznutí trhu s ruskou ropou je sleva více než 20 dolarů vůči severomořské ropě Brent, se kterou se aktuálně ruská Uralská ropa obchoduje.

Ruskou ropu teď nenakupuje celý svět? Nebo třeba jen západní státy a firmy?

Od ruské ropy drží ruce dál zejména západní společnosti, které vedle rizika jejího sankcionování zvažují rovněž reputační riziko s nákupem ruské ropy spojené. To samozřejmě na trhu dále prohlubuje už tak enormní napětí. Zatímco nové americké sankce na ruskou ropu nebudou mít dle mého názoru dramatický dopad na tržní bilanci, pokud dojde k sankcionování ruských ropných exportů i ze strany Evropy, dopad by byl o poznání dramatičtější a projevil by se ve výrazně vyšších cenách ropy.

Dochází k hromadnému předzásobení a to žene cenu ropy také vzhůru? Kdo se teď případně ropou předzásobuje? Je to Čína, výrobci benzinu nebo někdo jiný?

Obecně platí, že data o spotřebě ropy jsou dostupná až s nemalým časovým odstupem a podléhají poměrně dramatickým historickým revizím. Pokud jde o globální spotřebu ropy, ta byla před ruskou invazí na Ukrajinu v relativně dobré kondici, například ve Spojených státech dosáhla spotřeba paliv na počátku tohoto roku dokonce historických maxim, což přispívalo k růstu cen ropy. Odhaduji, že efekt předzásobení, respektive kontinuálního doplňování zásob bude poměrně silný v případě Číny, kde může skončit – s výraznou slevou – nemalá část ruských exportů, o které nebude mít Západ zájem. Ostatně, v podobném duchu operuje Čína také ve vztahu k Íránu, jehož ropu – stále sankcionovanou ze strany USA – nakupuje s výrazným diskontem.

Dá se výpadek ruské ropy na trhu nějak nahradit? Můžou třeba státy OPECu uvést na trh větší množství nové ropy?

Z hlediska celkového objemu ruských exportů, které odpovídají 7,5 milionům barelů surové ropy a ropných produktů denně, není krátkodobě možné výpadek v plném rozsahu nahradit. Částečně by mohlo napětí na nabídkové straně trhu tlumit uvolnění strategických zásob ropy ze strany Mezinárodní energetické agentury nebo rychlé vyjednání nové jaderné dohody s Íránem a návrat jeho ropy na globální trh. Významně by mohlo pomoci také navýšení produkce ze strany členských zemí OPEC, které však podle posledních signálů není na stole s ohledem na partnerství s Ruskem. Představit si dokáži také svižnější růst produkce takzvané břidlicové ropy ve Spojených státech, pokud by americká vláda vytvořila domácím producentům příhodné podmínky, například v zájmu národní bezpečnosti.

V případě masivního a déletrvajícího výpadku ruských dodávek na světový trhy by však nepředstavoval problém pouze samotný objem chybějící nabídky, ale také otázka kvality ruské ropy. Ta je typicky těžká s relativně vyšším obsahem síry, tedy přesně ten typ ropy, která by se nyní na globálním trhu s ropou nenahrazovala jednoduše. To může v konečném důsledku zkomplikovat situaci mnohým rafinériím, které by se s tímto výpadkem museli těžce vypořádat.

Cena ropy Brent

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: komodity na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+767
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2022 17:44, pag

Takže zase jenom nestátní zaměstnanci a důchodci utřou hubu. Šmejd fialovej.

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2022 20:21, Matěj

Citace / 09.03.2022 18:02

Tak co ovečky... Už jste rády za to co jste si zvolili do čela?? Jak se za vás občany vláda postavila v době, kdy to nejvíc potřebujem??


Mnohem líp než ta Babišova vláda nemehel v době, kdy jsme to taky nejvíc potřebovali (covid).

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services