Povinné ručení: Garance ceny je fajn, ale přímá likvidace zásadní

Jiří Matusík | rubrika: Komentář | 13. 4. 2021 | 10 komentářů
Kooperativa od dubna láká na tříletou fixaci ceny pojištění auta. Jde o revoluční novinku na trhu, nebo něco takového nabízejí i konkurenti? Vyplatí se to? A na co si teď při sjednání povinného ručení dát pozor?
Povinné ručení: Garance ceny je fajn, ale přímá likvidace zásadní

Zdroj: Shutterstock

Každé vozidlo, které má registrační značku neboli SPZ, musí mít podle zákona sjednáno povinné ručení – tedy pojištění odpovědnosti z provozu. A zřejmě každý majitel vozu se snaží, jak si ho pojistit co nejvýhodněji – tedy s maximální ochranou za co nejnižší cenu.

Nejnižší možný limit pojistného plnění v současnosti dosahuje 35 milionů korun na zdraví a 35 milionů na majetku. A tady se už začíná „obchodovat“. Je takový limit opravdu dostačující? Nestojí za to si několik stovek připlatit a zvýšit limit například na 100 milionů? Určitě doporučuji na základním nastavení limitů nešetřit.

Mnoho pojišťoven nabízí na výběr několik balíčků povinného ručení. Od toho základního až po „nabouchané“, zahrnující limity ve výši několika set milionů korun, vylepšené asistenční služby, úrazové pojištění a mnoho dalších služeb.

Pojišťovna Kooperativa přichází od letošního dubna s automatickou garancí současné ceny autopojištění na tři roky. Povinné ručení nezdraží za podmínky, že si klient sjedná limity aspoň 150 milionů korun. U povinného ručení v kombinaci s havarijním pojištěním stačí limity 100 milionů.

Novinka Kooperativy však není na trhu nic převratného. Mnoho pojišťoven podobnou garanci ceny v rámci vyšších balíčků nabízí nebo nabízelo. Aktuální stav ukazuje následující tabulka.

Garance ceny povinného ručení

PojišťovnaNabízí?Na jak dlouhoNázev sazby
AllianzNE--
ČPPNE--
ČSOBNE--
DirectNE--
Generali ČPANO3 rokyComfort 150/150
KooperativaANO3 rokyLimit 150/150
PillowNE--
SlaviaANO3 rokyJubileum 150/150
UniqaANOpo dobu platnosti smlouvyFix 150/150
Uniqa (Axa)NE--
Zdroj: Jiří Matusík, Partners

Nabídka Kooperativy je nicméně zajímavá v tom, že garance pokrývá i havarijní pojištění a ostatní připojištěná rizika. Jde jenom o marketingový tahák, nebo to klientovi může přinést nějakou výraznou úsporu s ohledem na každoročně rostoucí ceny pojistného? Myslím, že garance ceny na tři roky je moc fajn, klient tím určitě nic neztratí – a dokonce ho to „přinutí“ si sjednat vyšší limit, což se za těch pár stovek navíc může vyplatit.

Na druhou stranu: pokud klient nezpůsobí během roku dopravní nehodu, tedy takzvaně nemá pojistnou událost, tak mu rostou bonusy, v případě havarijního pojištění mu navíc každoročně klesá hodnota vozu. A tyto dva aspekty zase nahrávají případnému snížení ceny pojistného. Navíc je potřeba poznamenat, že při zaviněné pojistné události platí garance jenom do konce pojistného období, ve kterém k ní došlo – pak se tento benefit zruší.

Hledáte spolehlivé povinné ručení? Poradíme!

Vašemu autu najdeme nejvýhodnější pojištění na míru, co nezatíží rodinný rozpočet.

Nabídka tříleté „fixace ceny“ na tři roky určitě to není něco, bez čeho se český motorista neobejde. Nicméně pokud je nabídka od Kooperativy cenově zajímavá s ohledem na konkurenci, tak doporučuji sjednávat garanci už jenom s ohledem na nutnost vyššího limitu. Avšak nespoléhat se, že letos zafixovaná cena bude i v dalším pojistném období nejlepší. Vyplatí se vždy před výročím nechat si ceny přepočítat svým finančním poradcem.

V souvislosti s výše uvedeným bych spíše poukázal na připojištění nezaviněné nehody (přímá likvidace), která je z mého pohledu pro většinu motoristů zásadní. Když takové připojištění nemáte, budete na tom hůř v situaci, kdy vám vznikne škoda při nezaviněné dopravní nehodě. Poškozený má společně s viníkem nehody nahlásit pojistnou událost pojišťovně viníka – a pak doufat, že mu všechno proplatí, že se nebude muset doprošovat náhradního vozu a podobně. Zvlášť když se může stát, že viník vůbec nemá sjednané pojištění a vy jako poškozený budete muset komplikovaně zjišťovat, jak a s kým to řešit.

Tomu všemu se dá vyhnout právě díky připojištění nezaviněné nehody (přímé likvidace). Jako poškozený pak můžete vše nahlásit svojí pojišťovně – ta vám opraví vůz, půjčí na dobu opravy náhradní a pak vše požaduje po pojišťovně viníka. Myslím, že toto je jednoznačně jedna z nejlepších služeb, které pojišťovna může motoristům nabídnout. Kdo zažil peripetie s pojišťovnami, dá mi snad za pravdu, že těch pár stovek navíc určitě stojí za to.

Ještě si dovolím vyzdvihnout pojišťovny Allianz, Direct a Pillow, které oproti konkurenci nabízejí tuto službu nejenom v Česku, ale i v rámci Evropy. Jen si zkuste představit komunikaci na dálnici v Rakousku, kde do vás narazí třeba nějaký Bulhar a vy zjišťujete jeho pojišťovnu...

Přímá likvidace (nezaviněná nehoda)

PojišťovnaNázev produktuÚzemní platnostCena
AllianzPřímá likvidaceEvropacca 455 Kč
ČPPServis ProČeskocca 237 Kč
ČSOB neumí
DirectNezaviněná bouračkaEvropacca 365 Kč
Generali ČPPohoda Bez povinnostíČeskov ceně pojištění
KooperativaNezaviněná nehodaČeskocca 600 Kč
PillowNezaviněná nehodaEvropacca 420 Kč
UniqaAsistence KomfortČeskocca 500 Kč
Uniqa (Axa)neumí
Zdroj: Jiří Matusík, Partners

O autorovi

Jiří MatusíkZdroj: Partners

Jiří Matusík vystudoval obor finance na ekonomické fakultě Technické univerzity VŠB. Ve financích působí od roku 2000. Od roku 2013 provozuje vlastní finančně-poradenskou kancelář – franšízu Partners market ve Frýdku-Místku, která nabízí komplexní finanční služby pod jednou střechou včetně bankovního koutku UniCredit Bank. Už od počátku se hodně specializuje na neživotní pojištění. 

Jiří Matusík

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2021 8:57, Martina

Citace - Daniel Čapanda / 13.04.2021 08:56

Zažil jsem bouračku v Polsku - byl jsem poškozený a byla to akce na půl roku než jsem vymohl nějaké peníze... nevím, zda by mi nějaká pojišťovna pomohla - ta moje tehdy od toho dala ruce pryč...


A právě proto se vyplatí ta přímá likvidace.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2021 8:14, eďa

Fixace ceny je výhodou jen pro pojišťovnu, nikoliv pro držitele či provozovatele vozidla a už vůbec ne na 3 roky. Copak víte, co se stane zítra, co zakáže nebo přikáže vládnoucí elita ? 3 roky neutečete, pokud se dožijete, i když např. konkurence zlevní o polovinu, a to zlevní, páč finanční covid krize a rozval státu teprve startuje, dle direkcí family Rockefellerů do roku 2025 a u nás pandemickým zákonem, pádem ekonomiky, zákazem jízdy bez očkovacího průkazu a dalšími.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Perličky z pojišťoven. Sdílená auta teď frčí, vzkázal zloděj

31. 12. 2020 | Jiří Hovorka

Perličky z pojišťoven. Sdílená auta teď frčí, vzkázal zloděj

Silvestrovský výběr z kuriózních hlášení klientů tuzemských pojišťoven. Letos se o ně podělily Uniqa a ERV Evropská pojišťovna, od ostatních jsme na konec přidali i to nejlepší z předchozích... celý článek

Pojistka na blbost. Porovnali jsme, co všechno kryje

30. 11. 2020 | Jiří Matusík | 12 komentářů

Pojistka na blbost. Porovnali jsme, co všechno kryje

Na co se zaměřit při výběru pojištění občanské odpovědnosti? Kdy vám nepomůže? A v čem se jednotlivé pojišťovny odlišují? Poradíme.

Zničené auto? První řešení od pojišťovny nemusí být nejlepší

7. 7. 2020 | Lukáš Kaplan | 2 komentáře

Zničené auto? První řešení od pojišťovny nemusí být nejlepší

V závěrečné části seriálu o nárocích z povinného ručení se podíváme na řešení majetkové škody.

Z povinného ručení můžete získat peníze i za rány na duši

3. 7. 2020 | Lukáš Kaplan

Z povinného ručení můžete získat peníze i za rány na duši

V druhém dílu seriálu o nárocích z povinného ručení se podíváme na odškodnění duševních útrap. Může jít až o statisícové částky.

Nároky při dopravní nehodě. Tady je velký přehled

1. 7. 2020 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Nároky při dopravní nehodě. Tady je velký přehled

Každý vlastník motorového vozidla musí mít podle zákona sjednané povinné ručení. Pokud se kdokoli stane obětí nezaviněné dopravní nehody, má z povinného ručení viníka nárok na odškodnění... celý článek

Partners Financial Services