Z povinného ručení můžete získat peníze i za rány na duši

Lukáš Kaplan | rubrika: Analýza | 3. 7. 2020
V druhém dílu seriálu o nárocích z povinného ručení se podíváme na odškodnění duševních útrap. Může jít až o statisícové částky.
Z povinného ručení můžete získat peníze i za rány na duši

Zdroj: Shutterstock

Po dopravní nehodě vám nemusí vzniknout nároky na odškodnění jen v souvislosti s poškozením vašeho těla, kterým jsme se věnovali v první části třídílného seriálu o nárocích z povinného ručení. Můžete žádat i o odškodnění za rány na duši.

Duševní útrapy jsou nemajetková újma, která vznikla manželce či manželovi, rodiči, dítěti nebo jiné osobě blízké v důsledku smrti poškozeného nebo bylo-li mu zvlášť závažně ublíženo na zdraví. Na rozdíl od dřívější právní úpravy není okruh osob ani výše odškodnění určena nijak fixně zákonem nebo podle tabulek.

Odčinění se určuje podle skutečné intenzity vztahů mezi poškozenými. Tato skutečnost činí klientům při uplatňování nároků značné potíže, protože popisovat pro pojišťovnu vztahy se svými nejbližšími, kteří zemřeli nebo utrpěli vážný úraz, není nic snadného. Je to ale pro získání odškodnění zcela zásadní. Proto v naší kanceláři s popisem duševních útrap pomáhají poškozeným kvalifikovaní pracovníci s psychologickým vzděláním. Díky tomu dokážou poškození svoje vztahy s blízkými a z toho plynoucí nároky lépe popsat.

O autorovi

  • Lukáš Kaplan je vystudovaný právník, odborník na problematiku sporů s pojišťovnami. V roce 2013 se stal jednatelem společnosti EUCS, která se zaměřuje na férové odškodnění pojistných událostí. Je garantem projektu PoradnaPoskozeneho.cz, který zajištuje pomoc poškozeným při nezaviněných dopravních nehodách a vážných pracovních úrazech.
  • Společnost EUCS od roku 2012 vymohla více než 400 milionů korun pro poškozené klienty na finančním trhu a vyhrála více než 1000 sporů s pojišťovnami. Poskytuje elektronické srovnání pojištění na českém trhu, nezávislou likvidaci pojistných událostí a provozuje i zmíněný projekt PoradnaPoskozeneho.cz.

U odškodnění duševních útrap pozůstalých se v současnosti aplikuje pravidlo, že jako základ pro odškodnění nejbližších rodinných příslušníků s nejintenzivnějšími citovými vazbami se bere dvacetinásobek průměrné mzdy. Aktuálně tedy 682 500 Kč. Podle okolností však může být odškodnění vyšší i nižší. Maximální odškodnění, které lze z naší zkušenosti v těchto případech získat, se pohybuje kolem 1 milionu korun pro jednoho poškozeného. Probíhají však i soudní spory o částky vyšší.

U odškodnění za závažné úrazy osob blízkých se výše plnění pohybuje v řádu desítek až nižších stovek tisíc korun. Například dcera, která psychicky trpí v důsledku vážného úrazu svojí matky, která má 3. stupeň invalidity, a o kterou dcera současně pečuje, může získat v rámci tohoto nároku 200 až 300 tisíc korun. Matka, jejíž dcera je v důsledku úrazu doživotně upoutána na lůžko, může nárokovat přibližně 500 tisíc korun. V těchto případech mluvíme o tzv. sekundárních obětech.

Nárok na odškodnění duševních útrap však může vzniknout i přímým účastníkům dopravních nehod. Zde pak mluvíme o tzv. primárních obětech dopravních nehod. Jedná se například o situace, kdy průběh léčení následků úrazu výrazně vybočuje z běžného rámce léčení, například když dochází k různým komplikacím, a v důsledku toho má poškozený o svůj život strach.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Vůz. Zdroj: Shutterstock.com
Vůz. Zdroj: Shutterstock.com

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Pod další odškodnitelné duševní útrapy zahrnujeme situace, které výrazně ovlivňují osobní život poškozených. Jde například o situaci, kdy poškozený nemůže absolvovat dlouho plánovanou dovolenou nebo prožít vánoční svátky s rodinou, zmešká promoci, nemůže být u porodu vlastního dítěte, nemůže odjet na svatební cestu nebo nemůže být přítomen na pohřbu blízké osoby. Patří sem i odškodnění pro těhotnou ženu, která v důsledku vlastního úrazu měla strach o to, aby se její dítě narodilo zdravé. Výše odškodnění se v těchto případech pohybuje zpravidla v řádů desítek tisíc korun, maximálně 100 až 150 tisíc korun.

Důležité je také vědět, že nárok na odškodnění újmy na zdraví a duševních útrap má i spolujezdec v automobilu nebo na motorce. Často se může jednat o situaci, kdy nehodu způsobí životní partner, jehož blízcí sedí na sedadlech spolujezdce. V těchto případech platí, že nároky z povinného ručení lze uplatnit i tehdy, kdy je v zájmu poškozených zastavit trestní stíhání vůči viníkovi, kterým může být právě rodinný příslušník.

Lukáš Kaplan

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

22. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Zelená karta stačí v mobilu. Brzo i po Evropě

Také na cesty po Evropě by od příštího roku měla nově stačit zelená karta jen v elektronické podobě, například uložená v mobilním telefonu. 

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services