Pojišťovna odmítla platit za invaliditu, soud se ženy zastal

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 1. 7. 2020 | 7 komentářů
Dlouhý spor se znovu obrací, tentokrát ve prospěch ženy, které pojišťovna nechtěla vyplatit plnění za invaliditu. Uspěla s ústavní žalobou.
Pojišťovna odmítla platit za invaliditu, soud se ženy zastal

Zdroj: Shutterstock

Ústavní soud se zastal ženy, které pojišťovna nejprve odmítla vyplatit pojistné plnění za invaliditu a následně, když soudy rozhodly, že platit má, nechtěla vyplatit vše, protože prý došlo k promlčení.

Spor, který vznikl už na začátku minulého desetiletí, se tak nyní vrací k projednání ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten při jeho posuzování musí vzít v potaz stanovisko Ústavního soudu.

Žena si v roce 2010 vzala úvěr od Stavební spořitelny České spořitelny, a zároveň uzavřela pojištění schopnosti splácet s Pojišťovnou České spořitelny (ta se v roce 2019 sloučila s Kooperativou, která ve sporu pokračuje).

O rok později se žena stala invalidní a požadovala od pojišťovny plnění zhruba ve výši 350 tisíc korun.

Pojišťovna ale z několika důvodů plnit odmítla. Kromě jiného se u soudů bránila tím, že žena ji o výplatu pojistného plnění vůbec neměla nárok žalovat. To podle pojišťovny mohla udělat jen stavební spořitelna, se kterou žena smlouvu uzavřela.

Tento argument soudy nakonec neuznaly, přiznaly ženě právo pojišťovnu žalovat a nakonec uznaly i její nárok. Pojišťovna ale věc znovu napadla s tím, že už je nárok ženy promlčený. Obecné soudy to akceptovaly a ženě přiznaly jen 53 tisíc. Ta podala ústavní žalobu, se kterou tedy dnes uspěla.

Podle Ústavního soudu totiž není námitka promlčení nároku v tomto případě v souladu s dobrými mravy. Spor tedy bude pokračovat.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+112
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2020 10:58, Franta

Taktéž i já mám velice špatnou zkušenost s přístupem České spořitelny, a.s., a její smluvní pojišťovnou. Asi před deseti léty jsem si bral u ČS, a.s., půjčku na větší obnos peněz. Před podpisem smlouvy jsem se chtěl chránit, proto jsem uzavřel v té době údajně velice výhodné pojištění neschopnosti splácet a to jak při dlouhodobé PN, invaliditě, ztrátě zaměstnání, ... Před podpisem tohoto pojištění jsem nahlásil, že se léčím pro chronické astma. Na toto mi příslušná pracovnice ČS sdělila, že toto nemá vliv na případné plnění. Když jsem toto nenašel ani ve výluce plnění, šel jsem do toho. V té době jsem byl ještě hodně bláhový a bankám jsem věřil. Má chyba. Po nějaké době se mi začala nemoc rozjíždět. Následně jsem po několika létech skončil na roční PN. Ihned jsem požádal o plnění pojistné smlouvy. K mému údivu mi místo plnění přišlo pouze sdělení, že se jedná o PN z důvodu chronické astma a dále o výpověď pojistné smlouvy. Pojistku, kterou jsem platil měsíčně 500 Kč (v té době ještě poměrně dost peněz) mi tedy vypověděli bez jakéhokoliv plnění. I když před podpisem smlouvy o tomto mém zdravotním problému věděli, nevrátili mi ani měsíční poplatek za pojistku. Nepomohlo ani odvolání. Lidi, nevěřte těmto společnostem. Jde jim pouze o zisk.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2020 5:34, podvod jak dělanej

ženská si vymyslela krásný podvod.
nejdříve se pojistila proti schopnosti splácet a pak jakoby náhodou po necelém roce se stala "invalidní" a šup... zaplaťte mi statisíce.
nejmenovala se náhodou eržika ??

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První pojišťovna umí sjednat životní pojištění zcela online

24. 8. 2022 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

První pojišťovna umí sjednat životní pojištění zcela online

Pojišťovna Simplea jako první na českém trhu vytvořila možnost vyřídit si životní pojištění zcela online – bez operátora call centra a dalších omezení. Nabízí všechny důležité... celý článek

Pojištění a válka. Kdo by platil? Porovnali jsme podmínky

1. 3. 2022 | Dušan Šídlo, Daniel Šafrán | 3 komentáře

Pojištění a válka. Kdo by platil? Porovnali jsme podmínky

Co si nikdo nepřál, se bohužel stalo skutečností. Kvůli válce jsou v ohrožení životy i majetek. Jak se na válku dívají pojistné podmínky různých pojišťoven v Česku?

Invalidní důchod. Kdo má letos nárok a kolik dostane

7. 1. 2022 | Jiří Hovorka | 25 komentářů

Invalidní důchod. Kdo má letos nárok a kolik dostane

Jaké jsou podmínky pro přiznání invalidní penze? Projděte si aktuální přehled. Máme i kalkulačku.

Air Bank pojistí schopnost splácet hypotéku

4. 8. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Air Bank pojistí schopnost splácet hypotéku

Air Bank od pátku rozšíří nabídku o pojištění schopnosti splácet hypotéku. Spolupracuje na něm s pojišťovnou BNP Paribas Cardif. Kdo ho využije, získá o 0,15 procentního bodu... celý článek

Rixo startuje online srovnání životního pojištění

29. 4. 2021 | Petr Kučera | 12 komentářů

Rixo startuje online srovnání životního pojištění

Služba Rixo.cz oznámila, že jako první na trhu dokáže porovnat nabídky životního pojištění online. Po vyplnění základních údajů hned ukáže zájemcům konkrétní produkty s cenou a dalšími... celý článek

Partners Financial Services