Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech

František Mašek | rubrika: Co se děje | 24. 6. 2010
Katastrofické dluhopisy: vydělat se dá i na povodních či hurikánech
Letošní rok je bohatý na přírodní katastrofy. Po výbuchu sopky přišly povodně, navíc se letos očekává hodně hurikánů. Některé pojišťovny či zajišťovny proto investorům znovu nabízejí katastrofické dluhopisy.

Velké škody, způsobené přírodními katastrofami, důkladně provětraly rezervy pojišťoven a zajišťoven a přispěly ke vzniku katastrofických dluhopisů, známých i jako cat bonds nebo pojistné dluhopisy. Jsou to dluhopisy, vydávané pojišťovnami či zajišťovnami ke krytí pojistných rizik u nejrůznějších katastrofických událostí. Konkrétně jde o škody, způsobené povodněmi, hurikány, vichřicemi a zemětřesením. Pojištění kvůli následkům výbuchu sopky, které přineslo potíže letecké dopravě v Evropě, k nim zatím nepatří.

„Pojišťovny tak vlastně přesouvají pojistné riziko na finanční trhy, a to na investory, kteří kupují tyto dluhopisy,“ řekl serveru peníze.cz člen představenstva Allianz pojišťovny Petr Sosík. Díky emisi katastrofických dluhopisů se mohou vyhnout zdražování pojistek, které by jinak přinesl rostoucí počet katastrofických událostí.

Jde o poměrně rizikovou investici, čemuž odpovídá úročení katastrofických dluhopisů, které se podle Sosíka odvíjí od „ceny“ katastrofického rizika. Čím je větší pravděpodobnost, že přírodní katastrofa nastane, tím vyšší úrok má investor šanci získat.

Má to však háček. Když dojde k nějaké katastrofě, investor může ztratit nárok na výplatu tohoto kuponu a někdy dokonce, jak upozorňuje Sosík, na splacení zakoupeného dluhopisu nebo jeho části. Záleží samozřejmě na tom, jak je katastrofický dluhopis konstruován. Jejich nabídka je poměrně široká. Liší se katastrofickým rizikem, ale i geografickou oblastí, kterou kryjí, dobou splatnosti, způsobem stanovení úroku a jeho výplaty při vzniku přírodní katastrofy.

Zemětřesení v Itálie

Následky zemětřesení v Itálii
Foto: Dreamstime

Jak upozorňuje Igor Polanský z časopisu Fondshop, zpravidla jde o strukturovaný nástroj (dluhopis), který má obvykle rating BB a B, tedy ve spekulativním pásmu. Vzhledem ke své rizikovosti má vyšší kupon než firemní dluhopisy s obdobným ratingem. Některé zdroje uvádějí, že tento nadvýnos může činit 3 až 20 procent.

Společnost Chartis, dcera pojišťovny AIG, například vydala dluhopisy, které ji mají pomoci krýt případné škody způsobené hurikány a zemětřeseními, s úrokem převyšujícím o 8,25 procentního bodu výnos tříměsíčních amerických státních dluhopisů.

Vyplácení kuponu je často podmíněno maximální velikostí škody, způsobené hurikánem či jinou přírodní katastrofou. Když škoda převýší stanovenou hranici, nemá investor nárok na získání kuponu. Kritériem pro výplatu úroků může být i dosažení určité hodnoty speciálního indexu, publikovaného nezávislými institucemi, jako například PCS (Property Claims Service). Případně může vycházet z mezinárodně uznávaných fyzikálních jednotek – například z toho, že když dosáhne síla zemětřesení určitého stupně Richterovy stupnice, výnos (vyplácený kupon) Cat bondů se sníží či vůbec nevyplatí, nebo je dokonce investorovi vyplacena jen část zakoupeného dluhopisu.

V době recese, kdy dluhopisové trhyzamrzly, zájem o katastrofické dluhopisy silně klesl. Hurikánů navíc v posledních několika letech ubylo. Situace na dluhopisových trzích se od té doby ale víceméně uklidnila, navíc má, jak uvedla agentura Bloomberg, letos hurikánů výrazně přibýt. Americká instituce National Oceanic and Atmospheric Administration očekává, že letos může být na atlantském pobřeží USA od června do listopadu 14 až 23 velkých bouří. To samozřejmě nahrává novým emisím katastrofických dluhopisů.

Investoři od nich čekají vysoký výnos, který není nijak vázán na zisky jiných pevně úročených instrumentů, nebo akcií . Katastrofické dluhopisy tak umožňují více rozložit riziko a nabízejí šanci na větší výnos – za cenu velkého rizika. Kupují je hlavně hedgeové fondy, dále penzijní fondy, samotné pojišťovny a zajišťovny, fondy velkých finančních hráčů Credit Suisse, Nephila, Axa Investment Management a další fondy, které se na ně specializují, nebo společnosti, které klientům spravují majetek ( asset management). Malý podíl těchto dluhopisů mají podle Polanského v portfoliích některé podílové fondyspolečností Oppenheimer & Co., Pioneer Investment, nebo PIMCO.

Některé zajišťovny samy vydávají katastrofické dluhopisy a vedle nich kupují obdobné produkty od konkurence. Jedním z lídrů, emitujících katastrofické dluhopisy, je právě Allianz. Celkem jsou letos na trhu katastrofické dluhopisy v hodnotě 14 miliard dolarů, spočítala švýcarská zajišťovna Swiss Re.

Jeden z investorů označil tyto cenné papíry za přírodní kasino. Někoho proto může zarazit, že je nakupují i penzijní fondy, pojišťovny či banky, zaměřené obvykle na méně rizikové transakce. Je to totiž jedna z cest, jak více rozložit investiční riziko. Katastrofické dluhopisy navíc tvoří jen omezenou část portfolia penzijních fondů či jmenovaných institucí, která jim má zajistit vyšší zisk.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

19. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

Po opadnutí povodní přijdou na řadu likvidátoři pojišťoven. Poškození jim mohou práci usnadnit, a dostat se tak k rychleji k penězům. Přinášíme základní rady, na co nezapomenout.

Při investování nesledujte jen výnos

11. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Při investování nesledujte jen výnos

Vysoký stabilní příjem z investic bývá zpravidla vyvážen vyšší kolísavostí hodnoty takové investice. Proto by investoři měli sledovat nejen výši slibovaného pravidelného příjmu, ale... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Partners Financial Services