Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

Roman Stuchlík | rubrika: Analýza | 17. 7. 2008 | 4 komentáře
Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů
Rizikovost investice lze ukázat v grafu, který informuje o tom, jak hluboko dokázaly akcie a dluhopisy v minulosti klesnout z předchozího maxima a jak dlouho trvalo než pokles vyrovnaly.

„Hodnota mého investičního portfolia se za uplynulý rok propadla o 25 %. Jak hluboko může ještě klesat? A jak dlouho? Vrátí se někdy zpět na již dosažené úrovně? A kdy?“ V obdobích výrazného propadu na kapitálových trzích, jako je například ten právě probíhající, bombardují klienti finanční poradce uvedenými dotazy. Je logické, že mají o své investované peníze strach. Co odpovědět? Jediná pravdivá odpověď – „Nevím.“ – nevyvolává u klientů důvěru.

Vhodnější je s klidem ve tváři prohlásit: „Ale vždyť se neděje nic neobvyklého. Propady na kapitálových a zejména akciových trzích jsou zcela normální. V minulosti byly zatím všechny propady dříve či později zase vyrovnány a investoři, kteří při poklesech nakupovali, na tom vydělali, zatímco investoři, kteří při poklesech prodávali, na tom prodělali.“

Odpověď podobného typu má dvě výhody. Za prvé, poradce vypadá jako odborník, který „ví, co se děje“, „má to pod kontrolou“. Za druhé, vezme zbraň z ruky těm klientům, kteří chtějí „zachránit, co zbylo“, prodávat v nejméně vhodné tržní situaci a odsoudit se ke ztrátě.

Graf, který měří hloubky a délky propadů

Odvolání se na historii je vhodné podložit argumenty, tvrdými daty. K tomu dobře poslouží graf 1. Vztahuje se na akciové a dluhopisové trhy v USA za uplynulých 30 let. Pro ČR tak dlouhá časová řada neexistuje.

Graf 1 ukazuje, jak hluboko klesly akciea dluhopisyz předchozího maxima a jak dlouho v minusu setrvaly. Svislá osa měří hloubku poklesu hodnoty akcií a dluhopisů oproti svému předchozímu maximu. Na vodorovné ose lze vyčíst, kdy maximum nastalo (na 0 %) a jak dlouho trvalo, než se hodnota vrátila zpět na předchozí maximum (na 0 %). Pro akciový trh byl použit index S&P 500(v USD, dividendy reinvestovány), pro dluhopisový trh indexMerrill Lynch Gomernment Treasuries (v USD, kupony reinvestovány).

Graf 1: Jak hluboko klesly akcie a dluhopisy z předchozího maxima a jak dlouho v minusu setrvaly – americký trh, perioda 30 let

 

Nejhlubší propady

Na první pohled je v grafu 1 vidět, že dluhopisy trpí mnohem menšími propady hodnoty než akcie. Za uplynulých 30 let nastalo jen pět případů, kdy hodnota dluhopisů poklesla oproti svému předchozímu maximu o více než 5 %. Nejhlubší propad byl 8,3 % (únor 1980).

Akcie jsou volatilnější, oproti dluhopisům trpí hlubšími propady. Při největším propadu na akciových trzích za posledních 30 let poklesla hodnota indexu S&P 500 o 46 % oproti předchozímu maximu (říjen 2002). Druhý největší pokles dosáhl 30 % (listopad 1987). Na třetím místě je nedávná minulost. V březnu 2008 byl index o 17 % níže oproti předchozímu maximu.

Nejdelší propady

Akcienemají oproti dluhopisůmpouze hlubší propady, ale také delší propady. Trvá jim déle času, než se „vyhrabou“ zpět na úroveň, na které již jednou byly. Investoři bývají vyděšeni hloubkami propadů na akciových trzích. Mnohem více potíží v praktických životních situacích ale způsobují délky propadů.

Klient, který investoval příliš dynamicky (příliš velkou část portfolia do akcií), tedy v nesouladu se svým skutečným rizikovým profilem, a akcie se „ponořily“, musí čekat mnoho měsíců a často i několik let, než se trhy „vrátí“ na svoji předchozí úroveň a on nebude muset ukončit investováni se ztrátou. Dlouhé čekání ale může kolidovat s jeho osobními životními plány, peníze prostě potřebuje dřív. Musí volit mezi dvěma zly – ztráta nebo čekání.

Nejdelší období v minusu oproti předchozímu maximu trvalo v grafu 1 šest let, od září 2000 do října 2006. První dva roky akcie padaly a potom se čtyři roky vracely.

Všechny ostatní propady v uplynulých 30 letech byly mnohem kratší. Například při druhém nejhlubším propadu strávil indexpod úrovní předchozího maxima jen rok a tři čtvrtě (září 1987 až květen 1989). Během prvních tří měsíců prudce spadl o 30 % a následující rok a půl se šplhal zpět (graf 1).

Poslední propad, v němž se právě nacházíme (v grafu 1 část zcela vpravo), trvá od října 2007. Zatím není jasné, zda již bylo dosaženo dna a akcie začnou trendově posilovat (což by ve světle historie znamenalo relativně mírný a krátký propad), anebo se vydají dále směrem dolů.

Někdy ani trpělivost nepomůže

Proč investovat do akcií, když mají oproti dluhopisům o tolik hlubší a delší propady? Vysvětlení je v grafu 2. Na delších periodách jsou výkonnější. Riziko propadů (downside risk) je odměněno vyšší výkonností. Přetrpět propady znamená dosáhnout v budoucnu vyššího zhodnocení investic. Akcie mají větší riziko propadu, ale také větší příležitost růstu (upside potential). Propady jsou u nich oproti dluhopisům větší, ale z vyššího před tím dosaženého maxima.

Graf 2: Výkonnost akcií a dluhopisů

Existují ovšem případy, kdy ani trpělivost s akciemi nevede k úspěchu. Typickým příkladem je Japonsko 90. let minulého století. Akcie na japonských burzách začaly v roce 1990 klesat a o 13 let později se jejich kurzy v průměru pohybovaly o 60 % níže (v japonském jenu) oproti předchozímu maximu. I po zohlednění deflace, která byla v Japonsku přítomná v 90. letech a na počátku století (spotřebitelské ceny klesaly), japonské akcie stále ještě ani po 18 letech nemají takovou hodnotu, jakou měly v roce 1990.

Tuzemský investor: napřed propad akcií, potom měn

Pro další názorný příklad, že propad hodnoty akciového portfolia může přetrvávat nepříjemně dlouho, nemusíme chodit daleko. Osud si krutě zahrál s tuzemskými investory, kteří před 10 lety umístili prostředky do globálních akciových fondů. Napřed prudce poklesly kurzy akcií na světových trzích a poté začala trendově posilovat česká koruna, takže opětovný růst globálních akcií byl téměř zcela vymazán oslabováním hlavních světových měnvůči koruně. Neveselý výsledek je vidět v grafu 3. Index MSCI AC World, který bývá benchmarkem globálních akciových fondů, vyjádřený v CZK má dnes poloviční hodnotu v porovnání s předchozím maximem, které nastalo už v roce 2000 (graf 3). Podobně je na tom korunový investor do evropských akciových fondů. Poslední maximum bylo v roce 2000, nyní, po 8 letech, je hodnota v CZK o třetinu nižší než poslední maximum.

Graf 3: Jak hluboko dolů a jak dlouho v záporu – tuzemský investor, 10 let, v CZK

Všechny uvedené odstrašující příklady hlubokých a dlouhých propadů se týkají jednorázových investic, které měly tu smůlu, že byly vrženy na trhy v tom nejméně příhodném okamžiku – při posledním maximu. Kousek s tak devastujícím účinkem se nemůže povést lidem, kteří se drží základního doporučení – investujte pravidelně menší částky. Většině lidí ostatně ani nic jiného nezbývá. Jak dokáže pravidelné investování zmírnit velikost propadů, ukazuje graf 4. Platí to ale jen o počáteční fázi pravidelného investování. V pozdějších letech, kdy je nakumulovaná částka vysoká, již ne.

Graf 4: Pravidelná a jednorázová investice – index MSCI AC World, 10 let, v CZK

 

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 14/2008.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

2. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

Používání slova sentiment na trhu většinou zní jako výmluva, proč někdo nedokáže zdůvodnit náhlé propady cen akcií. Lepší by proto bylo mluvit o blbé náladě, při níž obchodníci přehnaně... celý článek

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

15. 2. 2008 | David Urbánek, Igor Bielik | 5 komentářů

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

Nejhorší lednový výsledek od roku 1970 zaznamenaly indexy DJ EuroStoxx 50 i DAX. Lednový efekt se letos nekonal. Po poklesech musí řada investorů přehodnotit rizikovost svých portfolií. celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Partners Financial Services