Vydělat se dá, i když trh klesá

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 14. 12. 2007 | 6 komentářů
Vydělat se dá, i když trh klesá
Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Být v zisku, i když akcie klesají. Tak by se dalo vystihnout heslo investorů, kteří plánují, že vydělají i přesto, že trhy stagnují či mírně padají. Možná se to zdá divné, ale i takových způsobem mohou fungovat nástroje zvané investiční certifikáty.

Certifikát je ve skutečnosti dlužní úpis se splatností většinou několika let, který vydává obchodník s cennými papíry s příslušným povolením. Na pražské burze se obchoduje s certifikáty třech emitentů – RaiffeisenBank, Volksbank a Barclays Bank. Výnos certifikátu ovšem neurčuje úrok, ale vývoj ceny tzv. podkladového aktiva, na který je certifikát navázán, a to na základě podmínek, které finanční instituce stanoví. Základním typem je indexový certifikát, jehož výnos či ztráta sleduje růst či pád burzovního indexu, s nímž je instrument spojený.

Kromě tohoto druhu existuje i bonus, diskont, garantovaný, sprint, airbag, basket či outperformance certifikát. Právě prostřednictvím diskontovaného certifikátu je možné vydělávat i na stagnujícím trhu. Cena emise může být třeba 100 Kč, banka prodá certifikát se slevou (diskontem) za 80 Kč, takže při poklesu ceny certifikátu na 90 Kč, je investor stále v zisku 10 Kč.

„Certifikáty jsou spojeny s nižšími poplatky. Umožňují stanovit si vlastní strategii, dá se s nimi i úspěšně spekulovat,“ vypočítává Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus výhody certifikátů oproti podílovým fondům. U certifikátů se platí za zprostředkování obchodu (tedy za nakoupení certifikátu). Jelikož většina certifikátů má datum splatnosti, kdy se dlužník vypořádá s věřitelem, a jedno podkladové aktivum, není nutná aktivní správa investičního produktu tak jako třeba u podílového fondu.

"Naše podílové fondy jsou, mnohdy lokálně, spravované lidmi, kteří v dané zemi žijí, znají tedy i investiční nálady, které jsou důležité pro výběr správných aktiv do portfolia,“ tvrdí Daniel Brož z HSBC. Dle jeho názoru je aktivní správa portfolia lepší, fondy pak mohou vykázat lepší výsledek než index, na který a je certifikát navázán a který vyjadřuje vážený průměr vývoje celého akciového trhu. A za tuto aktivní správu se fondům platí.

Častým problémem investorů do certifikátů je, že nevědí, co vlastně kupují. Podle studie univerzity Steinbeis-Hochschule Berlin ve spolupráci s HSBC Trinkaus-Burkhardt mnohdy neví, co je to podkladové aktivum, tedy vlastně neví, do čeho investují. Přesto obliba certifikátů roste, zvyšuje se proto i jejich nabídka. Investoři tak narážejí i na problém, že se v široké škále těchto nástrojů špatně orientují.

 Fondy jsou v Česku dostupné dlouho, takže se investoři s nimi mohli důkladně seznámit. U certifikátů zatím na poznávání měli něco málo přes rok.

Dalším rozdílem mezi uložením peněz do fondů a do certifikátů je rozdílná zákonná úprava. Fondy se řídí zákonem o investičních společnostech a investičních fondech, který jim nedovoluje investiční volnost. Musí peníze použít na koupi akcií, z nichž se portfolio daného fondu skládá. Jelikož se v případě certifikátů jedná o dlužní úpis, takto přísná pravidla pro ně neplatí. Jejich emitent může investovat získané peníze tam, kde se mu to zdá nejlepší. Peníze, které od investorů vybral za certifikát vázaný třeba na srbský akciový index, může sám investovat například do polských akcií. Emitenti se tím snaží najít pro vypůjčené peníze nejlepší zhodnocení, aby vydělali více peněz, než budou muset držiteli certifikátu zaplatit.
Investiční společnosti se proto snaží lobovat za větší regulaci certifikátů, aby se podmínky srovnaly.

Poslední odlišností je, že certifikáty na rozdíl od podílových fondů mají většinou určen den splatnosti, existují ale i tzv. oped-end certifikáty, které splatnost nemají. To neznamená, že by s termínově omezenými certifikáty nešlo obchodovat před určenou dobou. Jde to, ale může se stát, že investor ztratí některé výhody, které emitent nabízí. Proto je důležité si dobře nastudovat informace o jednotlivých produktech, aby investor nenarazil na problém s likviditou své investice. Z certifikátů rovněž neplynou průběžně žádné příjmy, třeba jako dividendy u akcií.

V Česku je v podílových fondech uloženo zhruba 280 miliard korun (říjen 2007). Tato suma roste v průměru o 3,4 procenta ročně. Časopis Fondshop k této problematice uvádí: „Trh s těmito fondy ještě není nasycen a je možné neustále přicházet s novinkami.“ Na druhou stranu německá zkušenost mapovaná studií univerzity Steinbeis-Hochschule Berlin ukazuje, že obliba certifikátů roste. V příštích třech letech stoupne v Německu podíl certifikátů na objemu investovaných prostředků z 10 na 15 procent. Český trh s certifikáty je zatím poměrně mladý. „Jsem ale přesvědčený, že certifikáty brzy překonají oblibu podílových fondů,“ myslí si Petr Koblic, ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2007 11:31, stuchlik

Kompletní nabídku certifikátů na pražské burze najdete na stránkách
http://www.pse.cz/Cenne-Papiry/Default.aspx

Zobrazit celé vlákno

+97
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2007 14:25, Karel

Raifka byla první, kdo je víc jak před rokem začal nabízet. Mají je na webu:
http://www.rb.cz/default.aspx?section=613&server=1&article=715

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Které certifikáty na nemovitostní akcie koupit a proč?

10. 11. 2006 | Roman Stuchlík

Které certifikáty na nemovitostní akcie koupit a proč?

Možnost podílet se na ziscích nemovitostního sektoru zprostředkovávají vedle otevřených podílových fondů také certifikáty na nemovitostní akcie. Investor kupuje dlužní úpis banky s... celý článek

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

13. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

Nechcete investovat do celého indexu? Vyberte si jen několik jeho akcií, které např. vyplácejí nejvyšší dividendu. Jak toho může docílit drobný investor? Pomocí strategického certifikátu.... celý článek

Rizika a výhody certifikátů

7. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

Rizika certifikátů se od rizik jiných investičních nástrojů neliší, určité neopomenutelné vykřičníky navíc ale mají. Zároveň ovšem vládnou výhodami, které jiné instrumenty nenabízejí.... celý článek

Partners Financial Services