Akcie: tabák zabodoval

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 7. 2008
Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila o 7 % nahoru a v pátek zavřely těsně pod hranicí 3 700 Kč.
Akcie: tabák zabodoval

Nejrůstovějším titulem celého týdne byly na pražské burze defenzivní akcie tabákové společnosti Phillip Morris, které sice v úvodu klesly na nová minima, v závěru však předvedly strhující finiš a posílily o 15 %. Mezi růstové tituly pak lze ještě počítat akcieTelefónicy (+3 %), Zentivy (+1,26 %), uhelné NWR (+1,37 %) a ČEZ (+0,75 %). Nedařilo se akciím CETV, když titul kopíroval vývoj obchodování v zámoří. Na ústupu byly nadále developeři Orco a ECM a také akcie Pegas. O pořádný rozruch se v úterý postaraly akcie Unipetrolu, které v jednom okamžiku propadly o více jak 10 %, když prolomily rezistenci 220 Kč. Nakonec se však vrátily k této úrovni a celkově si pohoršily o 3 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 420,01 444,0+1,69
Klíčové události minulého týdne
  • Spotřebitelské ceny v červnu překvapivě zpomalily tempo růstů a meziroční inflacedosáhla 6,7 %. Oproti předchozímu měsíci jsou spotřebitelské ceny vyšší o 0,2 %. Trh podle průzkumu agentury Reuters očekával horší čísla na meziroční úrovni 7 % při měsíčním růstu o 0,4 %. Červnový růst inflace o 0,2 % jde nadále nejvíce na vrub vysokým cenám pohonných hmot. Cena motorové nafty se zvýšila o 5,5 % a dosáhla nového historického maxima. Vysoké ceny pohonných hmot se logicky promítají i v oddíle Doprava. Pokles v meziroční míře inflace o 0,1 % na 6,7 % proti květnové hodnotě 6,8 % je důsledkem nižšího cenového růstu u alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Efekt předzásobení u tabákových výrobků bude však vyprchávat a v následujících měsících se plně projeví dopad zvýšení daní. Ceny potravin rostly opět o více jak 10 %. Přes mírné zpomalení tempa se inflace stále pohybuje vysoko nad inflačním cílem ČNB.
Vývoj titulů na domácích trzích

Pegas
7/7 UniCredit snížil svoji cílovou cenu pro společnost Pegas Nonwovens o 2,1 % na 684 Kč.

ČEZ
11/7 Komerční Banka zvýšila své doporučení pro výrobce utilit ČEZ a.s. na "buy" z předchozího "hold." 12-ti měsíční cílová cena byla zvýšena o 17 % na 1 549 Kč. Broker se domnívá, že ČEZ bude nadále těžit z rostoucí ceny elektřiny.

Zentiva
11/7 Sanofi-Aventis zveřejnila svoji nabídku na dobrovolný odkup akcií farmaceutické společnosti Zentiva NV. Sanofi nabízí za jednu akcii Zentivy 1 050 Kč. Tato nabídka bude platit 10 týdnů. Odkup akcií by pak Sanofi financovala z vlastních zdrojů. Jedná se o další krok největšího akcionáře Zentivy v rámci tahanice s investiční skupinou PPF o kontrolu nad společností. PPF nabízí za akcie Zentivy 950 Kč. Management Zentivy však doporučil svým akcionářům, aby na tuto nabídku nereagovali.

Unipetrol
11/7 Výkonný šéf společnosti Unipetrol, Francois Vleugels, oznámil, že omezení dodávek ruské ropy by neměl mít vliv na výrobu Unipetrolu. V případě výpadku je totiž firma schopna si krátkodobě zajistit ropu z ropovodu TAL, který vede přes Německo.

New World Resources
10/7 Investiční banka Citigroup přidala akcie těžební společnosti New World Resources do svého seznamu preferovaných těžebních firem.
10/7 Citigroup zvýšila doporučení pro akcie NWR na „buy“ z předchozího stupně „hold“. Cílová cena byla zvýšena na 19,30 GBP z předchozích 19 GBP.

Očekávané události
  • 14/7 Index průmyslových cen
  • 16/7 Maloobchodní tržby

Spojené státy: útlum v nemovitostech ještě nekončí

Americkým  indexům  se nepodařilo změnit medvědí trend z předchozích týdnů. V dalších propadech pokračovaly a index  DJIA  dokonce klesl na několikaletá minima.

Čtěte více.

Německo: nejnižší DAX od října 2006

Indexu DAX se v minulém týdnu opět nepodařilo přerušit sérii poklesů, což vyústilo v pátek nejnižší hodnotou indexu od října 2006.

Čtěte více.

Maďarsko: BUX vyrovnával minulé ztráty

Maďarskému indexu BUX se minulý týden podařilo vymazat ztráty, které si připsal v tom předešlém. Index posílil o 2,4 % a vrátil se opět nad hranici 20 000 bodů.

Čtěte více.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Partners Financial Services