Od dluhopisů v budoucnu porážku akcií nečekejte

redakce Peníze.CZ | rubrika: Když se řekne | 28. 7. 2009
Od dluhopisů v budoucnu porážku akcií nečekejte
V minulosti dokázaly dluhopisy porazit ve výnosnosti akcie. Tentokrát je situace jiná. Nízké úrokové sazby a výnosy amerických dluhopisů dobré vyhlídky na tučné zisky nevytvářejí, upozorňují analytici společnosti Morningstar.

Kvůli chabým výkonům akciív uplynulém roce, ale i v posledních deseti letech, se stále hlasitěji hovoří o tom, zda není lepší na akcie zapomenout a kupovat jen dluhopisy. Nejen, že jsou dluhopisy bezpečnější investice, ale v dostatečně dlouhém období porazí ve výkonnosti i akcie, tvrdí obhájci této myšlenky. Jenže zrovna toto je dobrý příklad, jak může pohled na minulé výkonnosti investora zmást, upozorňují Peng Chen a Roger Ibbotson z investiční společnosti Morningstar.

Při pohledu na posledních čtyřicet let se může zdát argument o lepší výnosnosti dluhopisů pravdivý. Ve srovnání s obligacemi byla výkonnost akcií průměrná jak v posledních deseti, tak i v posledních dvaceti, třiceti či čtyřiceti letech. Jenže i tak si akcie vedly docela dobře, když vydělávaly ročně v průměru od sedmi do deseti procent. Od roku 1926 pak jasně dluhopisy převálcovaly (roční výnos 9,44 procenta vs. 5,4 procenta výnosu střednědobého amerického státního dluhopisu), spočítali analytici Morgningstar.

Při předpovědi, zda budou dluhopisy lepší volbou než akcie, si Chen s Ibbotsonem berou historii částečně na pomoc. V uplynulých čtyřiceti letech pocházel výnos dluhopisů z velké části z pravidelné kupónové platby. Za rok tento výnos přesahoval sedm procent. Zbytek do téměř devítiprocentního ročního zhodnocení u střednědobých dluhopisů tvořilo kapitálové zhodnocení, neboli růst ceny dluhopisu na úkor jeho výnosu do splatnosti.

Jenže nyní jsou výnosy dluhopisů podstatně nižší. Dlouhodobý americký státní dluhopis se letos v březnu prodával s výnosem do splatnosti 3,55 procenta, v roce 1969 to bylo 5,93 procenta. Střednědobý dluhopis vynášel do splatnosti jen 1,68 procenta, před čtyřiceti lety to bylo 6,36 procenta. Aby tedy dluhopisy dosáhly podobně vysokého zhodnocení jako v uplynulých čtyřech desetiletích, musel by výrazně vzrůst kapitálový výnos, neboli jejich cena by musela prudce vzrůst. Jenže v takovém případě by se brzy prodávaly se záporným výnosem do splatnosti, což není možné. Ve skutečnosti by to totiž znamenalo, že investor půjčí státu peníze a ještě mu za to zaplatí, dodávají Chen s Ibbotsonem. Prostě v minulých čtyřiceti letech si investoři do dluhopisů užívali díky kombinaci vysokých výnosů do splatnosti, které postupně klesaly, jak rostly ceny těchto bondů.

Vyzkoušejte nové grafy na akcie.penize.cz

Nové grafy technické analýzy na Peníze.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Nové grafy s technickou analýzou, svíčkovými a sloupcovými grafy můžete vyzkoušet na stránkách jednotlivých akcií na akcie.penize.cz. Například u akcie ČEZ.
 

Svíčkový graf na akcie.penize.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Dá se spíše očekávat, že kapitálového zhodnocení se nynější investoři do amerických dluhopisů už pravděpodobně nedočkají. Někteří analytici tvrdí, že výnosy do splatnosti budou mít spíše tendenci růst, což bude znamenat pokles cen bondů, a tedy i kapitálové ztráty pro jejich držitele. Ale i kdyby výnosy do splatnosti zůstaly na nynější úrovni, bude veškerý výnos pocházet z kupónových plateb. Ty se budou pohybovat mezi dvěma a třemi procenty ročně.

U akcií je ekvivalent kupónové platby dividenda. Dividendový výnosbyl v roce 2008 u indexu S&P 500 1,92 procenta. Jestliže tedy akcie dokážou v průměru přinášet dvouprocentní kapitálové zhodnocení (díky růstu jejich ceny) za rok, lehce dluhopisy překonají. Kapitálové zhodnocení se dá rozdělit na růst zisků firem a ocenění akcie (ukazatelem ceny akcie ku zisku na akcie – P/E). Dlouhodobě rostly nominální zisky amerických firem zhruba o pět procent ročně, tedy srovnatelným tempem jako nominální HDP. A pokud uvažujeme, že dlouhodobě se ocenění akcí P/E v podstatě nemění, lehce dosáhneme u akcií na budoucí výnos okolo 7 procent ročně, spočítali analytici Morningstar. I kdyby ocenění akcií P/E kleslo z desetileté průměrné hodnoty 20 na 5, pořád by akcie nesly, včetně dividend, tři procenta ročně.

Při pohledu do minulosti tedy spíše platí, že výnos z akciíse vyvíjel v souladu s dlouhodobými průměry. Zatímco výnosy z dluhopisů byly mnohem vyšší než dlouhodobé průměry a také vyšší, než jsou nynější výnosy do splatnosti. Toto vyšší zhodnocení u dluhopisů bylo zapříčiněno vysokými úrokovými sazbami v sedmdesátých letech minulého století. Jenže tento scénář se patrně v budoucnosti hned tak nezopakuje. Takže spoléhat na to, že státní dluhopisy porazí v příštích desetiletích akcie, je nejspíš marné, uzavírají Chen a Ibbotson ze společnosti Morningstar.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

22. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 15 komentářů

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

Čínské devizové rezervy letos překročily dva biliony dolarů. Třetinu z této sumy Čína investuje do amerického státního dluhu. Sama přitom obtížně hledá kupce pro vlastní dluhopisy.

Kde se dalo vydělat

30. 6. 2009 | Roman Stuchlík

Kde se dalo vydělat

Korunový investor je za uplynulých 10 let reálně v plusu pouze v akciích firem ze střední a východní Evropy, v korunových dluhopisech a v dluhopisech rozvíjejících se zemí.

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

22. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

Peněžní fondy investují velkou část prostředků do dluhopisů, jejichž cena se vyvíjí od úrokových sazeb. Proto jsou tyto fondy citlivé na jejich pohyb. Ukazatele, které měří nejen tuto... celý článek

Nový dluhopis České spořitelny odvozuje výnos od akcií

3. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Nový dluhopis České spořitelny odvozuje výnos od akcií

Česká spořitelna se opět vrhla do vod finančních inovací a nabízí retailovým investorům dluhopis, který používá finanční páku, garanci vrácení vložené částky a konstrukci výnosu podobnou... celý článek

Partners Financial Services