Direct vydá dluhopisy s vysokým výnosem. Chce růst

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 22. 2. 2022 | 5 komentářů
Direct vydá dluhopisy s vysokým výnosem. Chce růst

Zdroj: Shutterstock

Direct pojišťovna vydává dluhopisy se čtyřletou splatností a ročním výnosem 6,85 %. Emisi organizuje finanční skupina Wood & Company. Minimální investice je 10 000 korun.

Dluhopisy lze koupit přes investiční portál opPortunity, který spadá pod platformu Portu od Wood & Company. První kolo úpisu trvá do 23. března. „Poté se budou dluhopisy nabízet až do jejich vyprodání,“ říká Nela Maťašeje, mluvčí Direct pojišťovny.

Dluhopisy budou emitovány v objemu až 650 milionů korun. Výnos bude držitelům dluhopisů  vyplácen pololetně. „Například při investici 100 000 Kč vám dvakrát ročně vyplatíme 2911 Kč po odečtení daně, celkem tedy 5822 Kč ročně,“ píše pojišťovna v prospektu pro investory.

„Emise přichází na trh v době rostoucí inflace a nabízí velmi zajímavý výnos v poměru k riziku. Pro klienty Direct pojišťovny jde o jedinečnou příležitost, kdy se mohou vedle své role zákazníka podílet na rozvoji své oblíbené společnosti také v roli investora. Jedná se tedy o unikátní propojení komunity investorské a klientské,“ říká Peter Turner, ředitel oddělení investičního bankovnictví Wood & Company.

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

Dluhopisy vydává sesterská firma Direct pojišťovny – společnost Direct Financing. Dluhopisy jsou plně zajištěné akciemi pojišťovny. Pokud by se tedy pojišťovna dostala do problémů a nemohla dluhopisy splácet, mohli by majitelé dluhopisů převzít vedení v Direct pojišťovně a rozhodovat o její případné záchraně. V roce 2021 dělal obrat pojišťovny Direct 2,6 miliardy korun a měla zisk 98 milionů korun.

„Už sedm let neustále rosteme. Je to díky inovacím a tomu, že je pro nás klient na prvním místě. Chceme ale inovovat a růst ještě rychleji a ukazovat, jak má vypadat konečně normální pojišťovna. A k tomu nám mají pomoci nově vydané dluhopisy,“ říká Maťašeje.

Direct pojišťovna patří do skupiny Direct family, která se minulý rok rozrostla o Direct auto a vstoupila tak do světa autoslužeb. Ve skupině je i společnost Fidoo, která nabízí řešení pro firmy v podobě automatizace zaměstnaneckých výdajů. Za poslední dva roky vzrostl obrat celé Direct family z 1,8 na 5,9 miliardy korun. Direct stoprocentně vlastní skupina Vigo Investments Pavla Řeháka, který je zároveň předsedou představenstva Direct pojišťovny.

Direct pojišťovna nabízí pojištění autmajetku nebo cestovní pojištění. V její nabídce naopak chybí životní pojištění.

Podle statistik České asociace pojišťoven byla Direct na konci roku 2021 na trhu neživotního pojištění osmičkou podle výše sjednaného pojistného. Její podíl na trhu dělal 2,6 %. Před Directem je sedmá pojišťovna Cardif s 2,7 %, první Generali Česká pojišťovna měla 28,3 %.

Z domácích finančních institucí dluhopisy nedávno vydala Fio banka. Byly šestileté a s ročním výnosem 5 %. Banka je prodávala na přelomu prosince a ledna a hlásila veliký zájem. Dluhopisy za 600 milionů korun prodala za 13 obchodních dnů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services