Konec výplaty dávek v poukázkách. Aspoň pro někoho

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 12. 12. 2018 | 1 komentář
Poslanci minulý týden kývli na změnu pravidel pro výplatu příspěvku na živobytí v poukázkách. Polepší si například osoby starší sedmdesáti let, invalidé nebo příjemci příspěvku na péči.
Konec výplaty dávek v poukázkách. Aspoň pro někoho

Příspěvkem na živobytí stát pomáhá lidem v hmotné nouzi s pokrytím nákladů na základní životní potřeby – jídlo, oblečení nebo hygienu. Vyplácet část příspěvku na živobytí v poukázkách navrhla v minulém roce poslankyně ANO Jana Pastuchová. Cíl: zamezit zneužívání této dávky v hmotné nouzi například k nákupu alkoholu či cigaret. A od loňského prosince skutečně platí: kdo pobírá příspěvek na živobytí déle jak půl roku, tomu dá úřad práce část dávky v poukázkách. Minimálně pětatřicet a maximálně šedesát pět procent. O konkrétním podílu vždy rozhodují zaměstnanci úřadu práce. Samotné poukázky (vzhledově podobné stravenkám) slouží k nákupu potravin, lékárenského zboží nebo oblečení.

V praxi přinesla výplata poukázek určité problémy, zejména zdravotně postiženým, seniorům nebo lidem v pobytových sociálních službách (domovech pro seniory, chráněném bydlení apod.) „Faktický stav je takový, že většina příjemců dávky nezneužívá. Jsou mezi nimi staří, zdravotně handicapovaní či matky samoživitelky. Velká část pomoci se poskytuje na zajištění základních potřeb nezaopatřených dětí,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Výhrady k poukázkám zaznívaly také od zástupců Národní rady zdravotně postižených. Ti upozorňovali, že pro lidi s hendikepem i osoby, které o zdravotně postižené pečují, je obtížné poukázky využít. Například proto, že v bezprostředním okolí jejich bydliště nejsou obchody, které poukázky přijímají.

V polovičce příštího roku se můžou pravidla pro výplatu dávek v hmotné nouzi měnit znovu. Poslanci ODS navrhují, aby úřady práce dávky nevyplácely osobám, které opakovaně páchají přestupky: ruší noční klid nebo poškozují cizí majetek.

Kdo páchá přestupky, přijde o dávky v hmotné nouzi

Kdo má výjimku

Poslanci napříč partajemi proto připravili hned několik návrhů, jak výplatu dávek v poukázkách změnit. Nakonec ale prošlo znění navržené Senátem – senátoři výjimku ještě rozšířili. Jen v penězích by mohly dávky dostávat i lidé, kteří pečují o lidi pobírající příspěvek na péči. Nyní se čeká, až zákon podepíše prezident a pak vyjde ve Sbírce zákonů. Nová pravidla pak budou platit nejspíš už od prvního ledna. Výplata příspěvku na živobytí v poukázkách se tedy nakonec nebude týkat osob:

  • v pobytových sociálních službách
  • s omezenou svéprávností
  • starších 70 let
  • invalidních ve III. stupni
  • pobírajících příspěvek na péči ve III. a IV. stupni závislosti
  • pečujících o osoby, které pobírají příspěvek na péči ve II. až IV. stupni závislosti
  • a osob, kterým je po celý měsíc poskytována péče ve zdravotnickém zařízení

Nadto lze výplatu dávek v poukázkách stoupnout také v případech, kdy jde o důvod hodný zvláštního zřetele. Poukázky nedostane ani člověk, který pobírá příspěvek na živobytí nižší než 500 korun: v těchto případech stojí úřady práce výplata poukázek víc, než kolik dělá samotná dávka.

Návrh pirátské poslankyně Olgy Richterové – zařadit do výjimek také lidi s nutností dietního stravování – nakonec neprošel.

Výjimky nestačí

Podle Institutu pro sociální inkluzi jsou ale výše uvedené výjimky nedostačující. „Pro běžné příjemce příspěvku na živobytí dál půjde o jakousi absurdní podobu hry Kolo štěstí. Chudinskou dávku plně v penězích obdrží dlouhodobě chudí podle toho, na jakém kontaktním pracovišti úřadu práce se zrovna ocitnou a jakého dávkového specialistu vyhrají,“ tvrdí zástupci IPSI.

Kritici poukázek často upozorňují také na směňování poukázek za hotovost. Podle průzkumu, který letos v dubnu provedl Institut pro sociální inkluzi společně s Člověkem v tísni – mezi osmapadesáti (44 žen a 14 mužů) příjemci dávek v hmotné nouzi v osmi krajích – se kupčení s poukázkami dělo v případě šestatřiceti procent respondentů. Za stokorunovou poukázku šlo nejčastěji získat osmdesát korun, deset procent dotazových ji dokonce měnilo jen za padesát korun v hotovosti. K nákupu alkoholu a cigaret pak využívalo poukázky čtrnáct procent respondentů – přesto, že za toto zboží prodejci poukázky přijímat nemají.

Příspěvek na živobytí: Kdo bere?

Počet příjemců, kterým úřad práce příspěvek na živobytí vyplácí, v posledních letech klesá. Koho zajímá, kolik Čechů se neobejde bez dalších dávek a jak se počet příjemců měnil v čase, může si jednotlivá čísla projít v našem starším článku:

Přehled. Kolik lidí čerpá sociální dávky

Příspěvek na živobytí

(údaje vždy za leden daného roku)

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Počet příjemců

88 800

112 500

131 700

151 500

157 900

131 600

80 100

Výdaje

326,4 milionu Kč

460,8 milionu Kč

544,2 milionu Kč

619,3 milionu Kč

648,6 milionu Kč

554,4 milionu Kč

343,1 milionu Kč


Výpočet nároku na příspěvek na živobytí souvisí s výší existenčního a životního minima. Ta se naposledy měnila v roce 2012. Od té doby ale uplynulo hodně vody a také inflace si po dlouhém odpočinku poskočila. pokud by se existenční a životní minimum zvedly – a právě teď o tom uvažují na ministerstvu sociálních věcí – lidí s nárokem na příspěvek na živobytí by mohlo zase přibýt. Ptali jsme se v naší anketě expertů:

Zvýšit životní minimum?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services