Paušální daň bude vyšší a pro víc lidí. Přehled pro rok 2023

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 9. 12. 2022
Noví zájemci se mohou k paušální dani hlásit do 10. ledna. Kolik za rok 2023 zaplatí a co se změnilo?
Paušální daň bude vyšší a pro víc lidí. Přehled pro rok 2023

Zdroj: Shutterstock

Co je paušální daň?

Jedna platba všech odvodů spojených s podnikáním.

Přechod na paušální daň může podnikatelům přinést hned několik výhod. Především se jim zjednoduší administrativa, protože v jediném odvodu (místo tří různých – daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění) zaplatí vždycky jenom pevně danou částku a navíc nebudou muset podávat daňové přiznání ani přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. S paušální daní také mají jistotu, že nebudou doplácet ani daň, ani pojistné.

Musí si ale dál hlídat své příjmy – podmínkou využití paušální daně za rok 2023 totiž jsou roční příjmy do výše dvou milionu korun (za rok 2022 to byl jeden milion). Nepřekročení limitu můžou kontrolovat finanční úřady.

Složitější to podnikatelé s paušální daní mohou mít v momentě, když chtějí úvěr. K tomu banky vyžadují nejčastěji daňové přiznání – jenže kdo využívá paušální daň, ten už ho mít nebude. Příjmy se tak budou dokládat alternativními způsoby, které pro podnikatele mohou být méně výhodné. Psali jsme o tom podrobně v textu Dostanete s paušální daní hypotéku? Bude to těžší.

Kolik se platí na paušální dani za rok 2023?

V návaznosti na zdvojnásobení limitu pro povinné placení DPH od začátku roku 2023 stoupne také strop ročních příjmů, do kterého se osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) může dobrovolně přihlásit do režimu paušální daně.

Po zvýšení stropu z jednoho na dva miliony korun ročně však nebude měsíční paušál pro všechny stejný. Dosavadní systém zůstane jen pro příjmy do jednoho milionu: zahrnuje daň 100 korun, minimální výši zdravotního pojištění (2722 Kč v roce 2023, 2627 Kč v roce 2022) a minimální výši důchodového pojištění navýšenou o 15 procent (3386 Kč v roce 2023, 3267 Kč v roce 2022), celkově to tedy v roce 2023 bude dělat 6208 korun (v roce 2022 to bylo 5994 Kč). Nově se tato varianta bude nazývat jako první pásmo paušální daně.

Pro podnikatele s vyššími příjmy – od jednoho do dvou milionů ročně – vstupují do hry další dvě pásma paušální daně. Kromě samotného příjmu však bude záležet i na výši výdajového paušálu, který se na konkrétní příjmy vztahuje (tedy 80 % pro řemeslné živnosti, 80 % pro zemědělskou výrobu, lesní a vodní hospodářství, 60 % pro ostatní živnosti, 40 % pro svobodná povolání, příjmy z autorských práv, podnikání podle zvláštních předpisů, 30 % pro příjmy z pronájmu).

Celková paušální daň pro druhé a třetí pásmo je stanovena pevnou částkou v zákoně. V pásmu od jednoho do jednoho a půl milionu korun ročního příjmu od roku 2023 dělá 16 000 Kč měsíčně (z toho 4963 Kč daň, 7446 Kč důchodové a 3591 Kč zdravotní pojištění). V pásmu od jednoho a půl do dvou milionu korun bude paušální daň 26 000 Kč měsíčně (z toho 9320 Kč daň, 11 388 Kč důchodové a 5292 Kč zdravotní pojištění).

Do prvního pásma (dosavadní systém) se vedle všech OSVČ s příjmy do jednoho milionu ročně vejdou také ti, kteří mají příjmy do 1,5 milionu, pokud k alespoň 75 % z nich lze uplatnit 80 či 60% výdajový paušál. V prvním pásmu budou také OSVČ s příjmy do dvou milionů, pokud k alespoň 75 % z nich mohou uplatnit 80% výdajový paušál.

Ve druhém pásmu mají být OSVČ s ročními příjmy do 1,5 milionu bez ohledu na typ samostatné činnosti a dále OSVČ s příjmy do dvou milionů, pokud k alespoň 75 % z nich lze uplatnit 80 či 60 % výdajový paušál. Třetí pásmo paušální daně pak bude pro OSVČ s ročními příjmy do dvou milionů bez ohledu na typ samostatné činnosti.

Měsíční výše paušální daně od roku 2023

 Celková paušální platbaDaň z příjmůPojistné na důch. poj.Pojistné na zdrav. poj.
I. pásmo

6 208 Kč v roce 2023

(pravidelně roste podle minimálních odvodů)

100 Kč

3 386 Kč v roce 2023

(minimální + 15 %) 

2 722 Kč v roce 2023

(minimální)

II. pásmo16 000 Kč4 963 Kč7 446 Kč3 591 Kč
III. pásmo26 000 Kč9 320 Kč11 388 Kč5 292 Kč

Roční výše paušální daně od roku 2023

 Celková paušální platbaDaň z příjmůPojistné na důch. poj.Pojistné na zdrav. poj.
I. pásmo

74 496 Kč za rok 2023

(pravidelně roste podle minimálních odvodů)

1 200 Kč

40 632 Kč v roce 2023

(minimální + 15 %)

32 664 Kč v roce 2023

(minimální)

II. pásmo192 000 Kč59 556 Kč89 352 Kč43 092 Kč
III. pásmo312 000 Kč111 840 Kč136 656 Kč63 504 Kč
Zdroj: ministerstvo financí, Peníze.cz

Pokud podnikatel po skončení zdaňovacího období zjistí, že jeho příjmy jsou vyšší, než odpovídají zvolenému pásmu, musí doplatit daň i pojistné. Když naopak zjistí, že jeho příjmy odpovídají nižšímu pásmu, má nárok na vrácení části daně (zaplacené formou záloh) a bude mít nárok i na vrácení části pojistného.

Pro koho paušální daň je?

OSVČ, která chce platit daň z příjmů paušálně, nesmí mít v uplynulém roce zisk přes dva miliony korun (nepočítají se příjmy osvobozené od daně nebo daněné srážkovou daní). Tento limit je od roku 2023 dvojnásobný oproti dřívějšku.

Podnikatel také nesmí být plátcem DPH. Nesmí také být v insolvenčním řízení. OSVČ nesmí být ani společníkem veřejné obchodní společnosti nebo komplementářem komanditní společnosti. Nesmí také vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou. To znamená, že OSVČ, která zároveň pracuje na dohodu, má nárok jen tehdy, pokud je dohoda o pracovní činnosti s odměnou do 4000 korun měsíčně (tato výše platí od začátku roku 2023, dosud to bylo 3500 korun) a dohoda o provedení práce do 10 tisíc korun měsíčně.

Vyplatí se paušální daň?

Obecně platí, že pravděpodobnost výhodnosti odvodového paušálu roste s vyšším příjmem, nižšími náklady a menším počtem využívaných daňových slev. Připočítat je samozřejmě nutné i uspořený čas nebo případné náklady na účetního, které s paušální daní odpadnou.

Dodejme, že využitím paušální daně podnikatel přijde o všechny odpočty (třeba za úroky z hypotéky nebo za zaplacené spoření na důchod) a daňové slevy, které by si jinak mohl uplatnit v daňovém přiznání.

Nejsnadnější bude, když si to sami spočtete na naší kalkulačce.

Kalkulačka: vyplatí se paušální daň?

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Jak se přihlásit k paušální dani?

Kdo se chce od příštího roku přidat, musí do 10. ledna 2023 poslat oznámení na finanční úřad – a to buď elektronicky třeba s využitím datové schránky či bankovní identity, nebo klasicky na papíře odeslaném doporučeně na finanční úřad nebo osobně předaném na podatelně.

České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) ani zdravotní pojišťovně podnikatelé přechod na paušální daň nehlásí, informaci jim předá finanční správa.

Pokud během roku 2023 začnete podnikat nebo obnovíte činnost, můžete se k paušální dani přihlásit zároveň s oznámením o tom, že zahajujete nebo obnovujete podnikatelskou činnost – tedy i po 10. lednu.

Co když už paušální daň platím?

Kdo paušální daň využívá už v roce 2022 a chce v tom pokračovat, nemusí nic dělat, pokračuje automaticky (musí přitom stále splňovat podmínky pro paušální daň) a jenom si zvýší od ledna platbu. Naopak kdo se chce od paušální daně odhlásit, musí to finančnímu úřadu dopředu nahlásit.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services