Obchodování s akciemi Fixed.zone bude dostupnější

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 25. 1. 2022
Obchodování s akciemi Fixed.zone bude dostupnější

Zdroj: Burza cenných papírů Praha

Akcie společnosti Fixed.zone, českého výrobce mobilního příslušenství, budou na pražské burze dostupnější i pro menší investory. Velikost takzvaného lotu se od 1. února sníží ze současných 100 na 50 kusů.

Lot je stanovený počet kusů, se kterým lze s akcií na burze obchodovat. Při aktuální ceně akcie musí zájemci o Fixed.zone zaplatit přes 35 tisíc korun, po změně by to při současné ceně byla polovina. Ještě dostupnější je akcie na burze RM-Systém od Fio banky: tam lze nakupovat a prodávat už od jednoho kusu.

„Věříme, že snížením velikosti lotu zatraktivníme akcie naší společnosti a umožníme jejich nákup širšímu okruhu investorů,“ říká Daniel Havner, zakladatel společnosti a její majoritní akcionář.

Srovnejte si to s námi

Akcie Fixed.zone aktuálně na pražské burze vyjde na 354 korun. Obchoduje se s ní na trhu Start, který je určen pro menší společnosti. Firma na něj vstoupila s upisovací cenou 222 korun za akcii loni 8. listopadu. Při primárním úpisu i na začátku obchodování o ni byl poměrně velký zájem a její cena se krátce dostala i nad 500 korun. V prvním týdnu obchodování dokonce akcie hlásila rekordní růst ceny na pražské burze. Pak ale zájem opadl a zhruba od začátku prosince cena stagnuje či mírně klesá.

O akcie Fixed.zone je teď na pražské burze malý zájem, průměrný denní objem obchodů za poslední měsíc se pohybuje kolem 70 tisíc korun, což odpovídá současným dvěma lotům. V prvním týdnu obchodování s akciemi Fixed.zone denní objem atakoval hranici tří milionů korun. A například akcie technologické společnosti eMan mají na trhu Start v posledním měsíci denní průměr obchodů v řádech stovek tisíc korun a cena akcie je navíc proti Fixed.zone o více jak polovinu nižší.

Českobudějovická společnost Fixed.zone vyvíjí a vyrábí nabíječky, držáky, pouzdra a další příslušenství k telefonům a tabletům, které je chrání nebo zjednodušují jejich používání. V Prostějově vlastní a provozuje od roku 2014 rukodělnou výrobu kožených peněženek a pouzder na elektroniku. Její vlajkovou lodí je značka Fixed. Společnost v současnosti zaměstnává více než 90 lidí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services