Perly v bankovních sazebnících: příplatek za mezibankovní styk i účet, který jako by nebyl

Perly v bankovních sazebnících: příplatek za mezibankovní styk i účet, který jako by nebyl
Banky se chlubí vstřícností vůči klientům. Jenže některé bankovní sazebníky, které by měly jasně a přehledně informovat klienty o cenách služeb, jsou určeny spíše pro zkušené pátrače než finanční laiky.

Víte, kolik zaplatíte jako klienti České spořitelnya Komerční bankyza obyčejnou platbu ze svého účtu na účet v jiné bance? Stačí se podívat do sazebníku. Jenže už při prvním pohledu znejistíte. V České spořitelně neplatíte za provedení platby, ale za „Převzetí platebního příkazu“. A to, i když si ho Spořitelna „převezme“ prostřednictvím internetového bankovnictví. Cena dvě koruny.

V Komerční bance se zase podle sazebníku platí za „Účetní položky“. Pokud tato účetní položka vznikne v internetovém bankovnictví, zaplatí klient čtyři koruny, u některých účtů nezaplatí nic.

Běžný klientby byl s pátráním hotov. Jenže na výpise z účtuby ho čekalo překvapení. V České spořitelně by neplatil dvě koruny, ale čtyři koruny. V Komerční bance zase místo čtyř korun šest. Tajemství rozdílu se skrývá v položce sazebníků nazvané u Komerční banky „Příplatek za platbu zpracovanou prostřednictvím mezibankovního platebního styku“. Spořitelna je ještě „vstřícnější“, když očekává, že klient tuší, co je „Zúčtování mezibankovní platby prostřednictvím clearingového centra ČNB“.

Filozofie, že klient by měl vždy vědět, za jakou službu platí a kolik poplatek činí, tyto banky tak úplně nectí. Přitom by stačilo, aby stejně jako konkurence do sazebníku zahrnuly položku nazvanou obyčejně „Platba do jiné banky“. Jenže klient by to měl pak možná až moc jednoduché.

Do podobných problémů se dostane i klient, který by si rád zjistil, kolik ho bude stát posílání papírového výpisu z účtu. Podle zákona o platebním stykumusí banka zpřístupnit výpis každému klientovi zdarma. Za poslání si může naúčtovat odpovídající náklady.

Banky toto ustanovení respektují. Jenže v jejich žargonu se vyzná málokdo. Typickou položkou v sazebnících je „Vyhotovení výpisu z účtu“. Je zdarma. Kolik ale stojí jeho poslání domů? V České spořitelně a Poštovní spořitelněklientovi řeknou, že mu to neřeknou. Musí si najít ceník služeb České poštya podle něj si zjistit cenu poslání. V Raiffeisenbank zase musí dolistovat sazebníkem až na poslední stranu, aby se to dozvěděl.

Zákon hovoří o úhradě odpovídajících nákladů. Pokud lze podle jejich výše soudit na efektivitu práce banky, pak jsou mezi těmi českými propastné rozdíly. Zatímco Fio či GE Money Bank zvládnou poslat dopis s výpisem za deset korun. V Raiffeisenbank stojí stejná služba dvacet korun, v mBank třicet korun a v Citibank dokonce 49 korun.

Naprostou raritu předvádí v sazebníku Poštovní spořitelna. Zatímco ostatní banky se snaží své balíčkové účtyprodat klientům na prvních stranách, Poštovní spořitelna ten nejzajímavější, Osobní účet zadarmo, schovává na konci sazebníku. Přesněji řečeno v oddílu T mezi dolarovými účty a hotovostními transakcemi ve finančních centrech. Na svém webu banka účet nepropaguje. Jinými slovy, v nabídce ho má, ale dělá vše pro to, aby si ho nikdo nevšimnul.

Představu o tom, jak si banky cení svých klientů a jejich rozumného chování, tedy že se snaží co nejvíce využívat internetové bankovnictví, si lze udělat z další položky – poplatku za změnu trvalého příkazu k úhradě provedeného přes internet. Náklady na tuto položku jsou pro banku v podstatě nulové, protože bankovní servery musí běžet neustále, za což klient platí v paušálu za využívání internetového bankovnictví či za vedení účtu.

Jenže i tak si dokážou čtyři banky za tuto operaci naúčtovat slušné poplatky. U ČSOB to klienta přijde jen na šest korun. Ale v sesterské Poštovní spořitelně už na 26 korun. Rekordmany jsou LBBW s 30 korunami a Citibank se 40 korunami. Tyto banky si zjevně myslí, že parametry trvalého příkazu jsou jednou provždy dané.

I podle těchto několika příkladů si lze udělat obrázek o tom, jak si některé banky váží svých klientů. Vtip je v tom, že se kvůli tomu nemusí bát jejich útěku. Do sazebníků nahlíží málokdo. Výpisy si kontroluje možná jen o trochu více lidí. A kvůli korunám či desetikorunám přece účet rušit nebudou.

Takže až se zase povede plamenná debata o regulaci bankovních poplatků, bude zajímavé se zeptat největších křiklounů, jestli vůbec tuší, kolik vlastně bance zaplatí za platbu do jiné banky.

Který bankovní poplatek vás nejvíce rozzlobil, případně pobavil? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2010 2:05, js

Perla v sazebníku Raiffeisenbank

Od 7. 7. 2010 stojí jednorázový příkaz v internetovém bankovnictví 4 Kč. Jedno provedení trvalého příkazu, zadaného přes internetové bankovnictví, stojí 6 Kč. Tedy 150 % ceny jednorázového příkazu!

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáte nejlepší úročení svých peněz? Bankbook vám pomůže, zázraky ale nečekejte

22. 9. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Hledáte nejlepší úročení svých peněz? Bankbook vám pomůže, zázraky ale nečekejte

Kdo chce co nejlépe zúročit peníze na termínovaném vkladu či spořicím účtu bank a kampeliček, má nově možnost porovnat jejich nabídky při internetové aukci na serveru Bankbook. Lepší... celý článek

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

21. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 3 komentáře

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

Banky se snaží odrazovat klienty od návštěvy poboček vysokými cenami za osobní služby bankéřů. Přesto skoro polovina bankovních klientů transakce na pobočkách vyžaduje. Přicházejí tak... celý článek

Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny

16. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 22 komentářů

Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny

Nejlevnějším účtem pro klienty, kteří všechny transakce uskuteční přes internetové bankovnictví, zůstává mKonto od mBank. Zjistil to průzkum sazebníků bank, který provedly servery Peníze.cz... celý článek

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

15. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 37 komentářů

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

Už potřetí prošly servery Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com sazebníky bank, aby našly nejlevnější běžný účet pro průměrného klienta českých bank. Letos poprvé zvítězila Fio banka s Běžným... celý článek

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

19. 8. 2010 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

Kdo potřebuje mít své úspory v pohotovosti na spořicím účtu, asi nejásá z aktuální výše úrokových sazeb, které se v Česku nabízí. Nejlepší sazby bez dalších podmínek se pohybují kolem... celý článek

Partners Financial Services