Klienti preferují balíčky před samostatnými účty

František Mašek | rubrika: Co se děje | 13. 9. 2010 | 4 komentáře
Klienti preferují balíčky před samostatnými účty
Klasický běžný účet, který má k dispozici již 92 procent české populace, postupně nahradily balíčky produktů, které umožňují využívat nejen běžný, ale také spořicí účet, internetové nebo mobilní bankovnictví, případně další služby. Jde jen o to přesně vědět, co klient potřebuje.

Z bankovních produktů, které se v Česku nejčastěji používají, je u veřejnosti bezesporu nejpopulárnější samostatný účets volitelnými službami. Využívá ho totiž šest z deseti Čechů. Vybrané služby, jejichž počet je zpravidla omezen, jsou zdarma, za zbývající je ovšem třeba platit. Proto si je třeba důkladně promyslet, které z nich klient využívá nejčastěji a měl by je mít zdarma, a jaké služby používá zřídka, nebo je vůbec nepotřebuje. Každý druhý Čech by si přitom podle průzkumu GE Money Bank raději vybral (standardní) balíček služeb za jediný poplatek.

Z uvedeného průzkumu rovněž vyplývá, že v ceně takovéhoto balíčku by měly být příchozí a odchozí platby, neomezený počet výběrů z bankomatuu mateřské banky, ale také například vklady v hotovosti na pobočce. Jak rovněž uvedl ředitel depozitních produktů GE Money Bank Peter Mikuš, účet by měl být ovládán standardně přes internetové bankovnictví, klienti by také ocenili správně nastavené služby SMS Servisní zprávy, povolené přečerpání peněz na účtu, ale i některé doplňkové produkty, jako je vhodné pojištění. Ale také, že budou za to, že si zřídili běžný účet u vybrané bankypo určité době zvýhodněni.

Mikuš tvrdí, že se díky balíčkům celkové průměrné roční náklady za vedení účtusnížily. Od roku 2008 ovšem téměř všechny banky mírně zvýšily poplatky.

Počet běžných účtů v české populaci by se měl dále zvyšovat. Kromě klasických, studentských a dětských účtů by se mohly objevit také účty pro důchodce, nebo pro rodiny. Banky budou v rámci balíčků nabízet stále více služeb, jako jsou například pojištění, věrnostní programy, ale také významné slevy na některé vybrané bankovní produkty a služby. Stále více se také bude prosazovat internet. Vzniknout by měly rovněž nové služby, které klientovi umožní plánovat jeho výdaje.

Porovnání účtů vybraných bank

Porovnání osobních účtů

Klikněte na obrázek pro zvětšení.

GE v této souvislosti přichází s běžným účtem Genius Optimal, který je propojen se spořicím účtem. Nabízí řadu zmiňovaných služeb, jako například internetové bankovnictví, platební karty, včetně komplexního pojištění, ale také spořicí účet Optimal se zvýhodněnou úrokovou sazbou 2,5 procenta ročně, na který chce banka zjevně nalákat ty, kteří si tento účet založí do 17. října.

Banka bude uvedenou úrokovou službu garantovat do poloviny příštího roku. Vztahuje se přitom na zůstatek na účtu do 500 tisíc korun, uložené peníze nad tuto částku budou úročeny pouze 1,6 procenta ročně. Po 17. říjnu bude úrok u tohoto účtu stanoven na základě vývoje na trhu.

Aktuálně patří spořicí účet s dvouapůlprocentní úrokovou sazbou k nejvyšším v Česku. Garance podobného výnosu tedy může být pro leckoho zajímavým lákadlem. Je tu ovšem otázka inflace a možného růstu úrokových sazeb. Zatím se zdá, že je míra inflace pod kontrolou, někteří členové bankovní rady ČNBovšem uvedli, že úroky v Česku mohou jít nahoru. Teoreticky by pak mohlo úročení u účtu Optimal po 17. říjnu vzrůst. Klient, který si chce zařídit tento běžný účet, by měl tedy počítat i s touto alternativou.

Poplatek za nový účet má činit 199 korun měsíčně. Na trhu najdeme i levnější produkty, GE ale zjevně sází na to, že je její nabídka v porovnání s konkurencí, jak uvedl Mikuš, nejkomplexnější. (viz tabulka, kterou sestavila sama GE Money Bank). Vychází z toho, že její nový balíček služeb, které jsou za zhruba 200 korun měsíčně zdarma, nezahrnuje pouze dvě položky – odchozí platby za pobočce v korunách a výběr hotovosti na pobočce.

Na serveru peníze.cz brzy najdete další články, které se zabývají tématem levných běžných účtů pro běžného klienta bank, působících na českém trhu.

Co si o balíčcích služeb, které stále častěji nabízejí banky, myslíte vy? Považujete za užitečné, nebo tak někdy banky skrytě navyšují poplatky? Napište nám o tom!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

19. 8. 2010 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

Kdo potřebuje mít své úspory v pohotovosti na spořicím účtu, asi nejásá z aktuální výše úrokových sazeb, které se v Česku nabízí. Nejlepší sazby bez dalších podmínek se pohybují kolem... celý článek

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

20. 5. 2010 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

Kdo chce maximálně ušetřit na bankovních poplatcích a nebojí se internetového bankovnictví, může být pro něj dobrou volbou přejít k nízkonákladové bance. Nemůže ale od ní očekávat,... celý článek

Čipové karty nejsou tak bezpečné, jak se předpokládalo

30. 4. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Čipové karty nejsou tak bezpečné, jak se předpokládalo

Držitelé čipových karet očekávají, že jejich platební karta je zabezpečena tak, že téměř znemožňuje zneužití při ztrátě. I u tohoto typu karet ovšem existuje bezpečnostní chyba. Tuzemské... celý článek

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

3. 2. 2010 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

Do Česka právě vstoupila další nová banka, která útočí na úspory klientů. Axa Bank nabízí zatím jen spořicí účet se zajímavou sazbou, další produkty se prý objeví nejdříve za rok.

Partners Financial Services