Jak se dá i za účet zdarma platit desítky korun za měsíc

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 20. 7. 2010 | 8 komentářů
Jak se dá i za účet zdarma platit desítky korun za měsíc
Výše bankovních poplatků často nezáleží na tom, jak je banka drahá, ale jak moc klienti využívají jejich služeb. Typický je například zbytečně vysoký počet výběrů z bankomatů, který poplatky za účet výrazně prodražuje.

Dva účty zdarma a přesto může být mezi jejich cenou rozdíl přes šedesát korun. Řeč je o osobním účtu mKontood mBank a běžném účtu u Fio. Obě banky nechtějí od klientů nic za vedení účtu, ani za základní transakce. Pro běžného klienta se liší hlavně cenou za výběr z bankomatu a poplatkem za platební kartu.

Tento na první pohled drobný rozdíl může klienta připravit i o několik desítek korun za měsíc. Zjistil to unikátní průzkum, který na základě dat z kalkulátoru bankovních poplatkůna serveru bankovnipoplatky.comprovedli Martina Hedvičáková a Ivan Soukal z Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové.

Zatímco mKontopřijde průměrného klienta na devět korun měsíčně, konkurenční a druhý nejlevnější Fio Běžný účetbude téhož klienta stát 70 korun. Průměr vznikl z dat o počtech a druhu bankovních transakcí, které do kalkulátoru zadalo 2264 uživatelů od letošního dubna do letošního června.

Průzkum potvrdil předpoklad, že výše bankovních poplatků často nezáleží ani tak na tom, jak drahá daná bankaje, ale na četnosti používání určitých služeb. „Celkový poplatek klienta je ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především tím, jak se v ní chová. Pokud je někdo velmi aktivní, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny,“ míní Hedvičáková se Soukalem.

Nejlevnější účty v Česku

PořadíÚčetPrůměrné náklady za měsíc
1.mBank mKONTO9,- Kč
2.Fio Běžný účet70,- Kč
3.GE Money Bank Genius Active*87,- Kč
4.GE Money Bank Genius Gold*87,- Kč
5.Raiffeisenbank eKonto Premium*107,- Kč
6.ČSOB Exkluzivní konto*123,- Kč
7.Raiffeisenbank eKonto Extra*127,- Kč
8.PS Osobní účet Era129,- Kč
9.Volksbank Styl konto147,- Kč
10.Volksbank FIT konto149,- Kč
Pozn. *) Cena po splnění podmínek banky (zpravidla podmínky minimálního měsíčního obratu či zůstatku).
Vypočteno z dat o počtu transakcí 2264 uživatelů (1. 4. 2010 - 29. 6. 2010)
Zdroj: bankovnipoplatky.com

Příklad mBanka Fio je výmluvný. Už při pěti výběrech z bankomatu za měsíc je Fio Běžný účetvýhodnější než mKonto, a to o patnáct korun. Vtip je v tom, že mBank sice má vedení platební karty zdarma, ale účtuje za čtvrtý a každý další výběr z bankomatu 35 korun. U Fio stojí všechny výběry, pokud je klient provede v bankomatech ČSOB, šest korun. Výběr z bankomatu jiné banky přijde klienta Fio na 30 korun. K těmto poplatkům je třeba připočíst ještě měsíční poplatek za vedení platební karty. Embosovaná čipová karta vyjde u Fio na 25 korun za měsíc, karta Maestro Electron je zdarma.

„Rozdíl 61 korun, který mezi oběma účty v našem srovnání vznikl, by se dal vysvětlit větším průměrným počtem výběrů z bankomatů cizích bank nebo výběry z bankomatů v zahraničí. mBank, na rozdíl od Fio, má jednu cenu pro všechny bankomaty a rovněž neúčtuje poplatek za výběr v zahraničí. Ten přitom může udělat v konečné ceně slušnou revoluci. Počítá se často jako pevný poplatek plus určité procento z vybírané částky,“ vysvětluje Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com.

Už v příštím vyhodnocení dat získaných za třetí letošní čtvrtletí, by se mohly ceny za používání běžných účtůvíce srovnat. Od 1. srpna začne platit nový sazebník mBank, podle něhož bude banka vybírat poplatek za jedenáctou a další transakci na účtu a zpoplatní i první tři výběry z bankomatu, pokud klient platební kartou za měsíc neutratí aspoň dva tisíce korun. Pokud utratí více než čtyři tisíce, zůstanou pro něj poplatky na dnešní úrovni.

„Dá se očekávat, že i po zavedení nového sazebníku se bude mBank držet na špici. Ovšem už ne s tak výrazným náskokem. Velmi dobrého výsledku se opět podařilo dosáhnout Fio a Poštovní spořitelně. Ta se svým novým účtem Era dokáže cenově konkurovat prémiovým účtům velkých bank poté, co jejich klienti splní často nemalé nároky na obrat, případně zůstatek. U nich ovšem klienti musí řešit otázku, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je investovat, či přesunout na spořicí účty,“ doplňuje Hedvičáková se Soukalem.

Ve srovnání chybí Osobní účet České spořitelny. Jeho konstrukce je natolik komplikovaná, že ho autoři kalkulátoru do nabídky nezahrnuli. Pro srovnání doporučují využít konfigurátor České spořitelny, kde si navolí požadované služby a výslednou cenu, mohou porovnat s výsledky kalkulátoru na bankovnipoplatky.com.

Hlídáte si, abyste nepřekočili počty transakcí, které máte v ceně běžného účtu? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 7. 2010 13:15, M

U České spořitelny polatky nula? Právě ruším veškeré platby z účtu u ČS, protože poplatky v této bance jsou nehorázné. Za internet banking - 60Kč/měs - je to sice balíček, ale já žádný balíček nechci. Za změnu či zrušení trvalého příkazu 30 Kč. To se jim na výběry zdarma z bankomatu pěkně vybodnu. Fio - družstevní záložna: Internet banking 0,-Kč, výběr z bankomatu ČSOB (který jena každém rohu) 6,-Kč. Když budu nakupovat na kartu a menší hotovost si vyberu 2x měsíčně z bankomatu ČSOB tak není co řešit, víc nepotřebuji a kdybych náhodou někdy posílala platbu do zahraničí tak si nechám neaktivní účet u ČS.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2010 6:31

"Ve srovnání chybí Osobní účet České spořitelny . Jeho konstrukce je natolik komplikovaná, že ho autoři kalkulátoru do nabídky nezahrnuli."
Kdyby si autoři přečetli všechny podmínky k účtu, zjistili by, že poplatky jsou 0 (nula). Ale to by byl podobný článek zbytečný.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

9. 7. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

Za výběr z bankomatu v zahraničí si tuzemské banky účtují až stokorunové poplatky. Výběry z bankomatů v rámci některých bankovních skupin jsou však mnohem výhodnější. Podívejte se,... celý článek

Nejvstřícnější banka: dobrý účet, nízké úroky na vklady a drahé půjčky

25. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Nejvstřícnější banka: dobrý účet, nízké úroky na vklady a drahé půjčky

Nejvstřícnější bankou vůči klientům je v Česku Raiffeisenbank. Alespoň takový výsledek vzešel letos ze soutěže Nejlepší banka roku. Na druhém místě je pro letošek Poštovní spořitelna.... celý článek

Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

4. 6. 2010 | Petr Kučera | 7 komentářů

Banky ve velkém zdražují, včetně mBank

Statisíce klientů tuzemských bank se musí připravit na změny poplatků, většinou zaplatí vyšší než dosud. Po Raiffeisenbank a Komerční bance, které změnu oznámily už dříve, informovaly... celý článek

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

27. 5. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Sazby u spořicích účtů padají. Víme, kde dostanete nejvíce.

Výnosnost spořicích účtů v českých bankách zase klesla. Úrokovou sazbu přes dvě procenta najdete jen ve třech bankách. Nejlepší úročení nabízí Axa Bank.

Partners Financial Services